Lyftet kom när jag upptäckte andningen

02 April 2014 | By Sara Ivarsson

Vid första anblick kanske löpning och yoga verkar vara en udda kombination. Många löpare prioriterar av olika anledningar bort sin rörlighetsträning. Men faktum är att en god rörlighet och ett andningsfokus verkar både skadeförebyggande och ger löpningen ett kick. Här berättar jag hur yogan hjälpt henne, och hur den kan hjälpa dig. 



Många löpare identifierar sig själv som väldigt stela och tycker att yoga verkar jobbigt med sina akrobatikliknande positioner. Eller så tycker de att det bara är något flummigt som de inte har tid med. De har ju en massa kilometrar att avverka, det finns inte tid att sitta på en matta med benen i kors. Den inställningen kunde inte vara mer fel. Yoga och löpning är en perfekt kombination. Jag har sprungit i många år och trodde mig veta vad löpning innebar. Jag följde mina träningsprogram med distanspass, snabbdistans och intervaller. Jag tävlade och var en duktig löpare. Men löpning är så mycket mer än att ha bra kondition och att sätta en fot framför den andra. Löpning är ett samspel mellan kroppens alla leder och muskler där varje löpsteg kräver fin balans mellan rörlighet och stabilitet. Löpning är också lika mycket en mental aspekt som en fysisk aktivitet. Vår kropp kan bara bära oss en viss sträcka utan att huvudet är med. Utan förmågan att fokusera, vara närvarande och hantera press och intensiva situationer kommer vi aldrig att få ut vår fulla potential oavsett hur vältränad kroppen är.

Enkelheten i löpningen fångade mitt hjärta i ung ålder. Att snöra på mig löparskorna när jag ville och att med bara ett steg utanför dörren vara igång med träningen passade mig. Jag gillade stunderna för mig själv, det meditativa i det repetitiva rörelsemönstret och variationen i att springa en skön runda i skogen eller springa intervaller till benen brann, lungorna flämtade och den karakteristiska järnsmaken flörtade med smaklökarna.

Ingen ögonblicklig förälskelse
Yogan kom lägligt in i mitt liv i en period där träningen som jag egentligen älskade hade kommit att överskuggas av prestationsångest. Löpningen blev en jakt på tider och resultat och skapade en press som gjorde att dessa snarare försämrades än förbättrades.

Men det var inte alls samma ögonblickliga förälskelse med yogan som det var med löpningen. Fysiskt hade jag väldigt lätt för att utöva yoga. Jag var smidig, uthållig och stark i förhållande till min egen kroppsvikt. Däremot var det en stor utmaning mentalt för ett rastlöst sinne som hela tiden var på väg någonstans. Trots motståndet fortsatte jag, för någonstans förstod jag att det var det jag behövde för att ta mig vidare.

Ganska länge spelade jag på mina fysiska färdigheter som gjorde att det såg bra ut i yogasalen. Jag tog med mig prestationstänkandet till mattan. Sedan upptäckte jag vilken skön känsla jag upplevde vid varje yogapass. Hur mycket lättare det blev att fokusera. Att jag fick mer utrymme att kunna sortera bland tankarna som for genom huvudet. Det blev inte längre viktigt att positionerna såg fina ut, utan hur det kändes i kroppen och mentalt.

Ett fantastiskt verktyg för löparkroppen
Yoga är underbart för en löpares kropp. Vi blir flexiblare och kan ta ut löpsteget ordentligt, stående positioner och balanspositioner hjälper till att bygga styrka i de stabiliserande musklerna kring höfterna och i fötterna, vi ökar vår kroppskännedom och blir bättre på att skapa balans mellan höger och vänster sida, mellan framsida och baksida och mellan stress och vila. Vi blir mer lyhörda för kroppens behov. Att komplettera löpning med yoga gör att vi kan prestera på vår bästa nivå och samtidigt förbli skadefria. Men fördelarna med yoga sträcker sig så mycket längre än det fysiska.

Genom yogan har jag lärt mig att fokusera och fortsätta framåt även när ben och lungor skriker stanna, såväl som att acceptera att ibland är det okej att bara vara och inte göra. Inte minst har yogan ändrat mitt förhållningssätt till löpningen så att jag springer med fjärilar i magen av förväntning och glädje istället för av nervositet och prestationsångest. Jag hittade tillbaka till kärnan i löpning som jag förälskade mig i från början - känslan att min egen kropp står för all kraft i löpsteget och bär mig framåt.

Andningens magi
För mig kom ett stort lyft när jag upptäckte andningen. Andningen hade tidigare mest bara funnits där och skett automatiskt. Helt plötsligt hade jag ett verktyg att använda för att förändra både sinnesstämning och reaktioner i kroppen. Nadi shodana (växelandning) lugnar nerverna och får mig mer fokuserad i tävlingssituationer. Djupandningen gör att jag lärt mig att använda hela lungornas kapacitet vilket hjälper till att stärka andningsmuskulaturen, hålla bröstkorgen flexibel och öka syresättningen. Att bara observera och lära känna mitt andetag gör att jag kan lyssna in andningen när jag springer och justera den så att jag använder rätt andning för den ansträngningsgrad jag springer i och inte låter andningen skena iväg. Få videovägledning genom dessa tekniker på Yogobe. Läs introduktionsinlägget för introduktionsblogginlägget temamånaden Yoga for Runners.

Oavsett om målet är tävlingar, personliga rekord och prestation eller vardaglig rörelse och allmänt välmående kommer löpningen att blir mycket roligare och mer njutningsfull när sinnet och kroppen jobbar tillsammans. Då kommer resultaten på köpet.

Lästips

Sara Ivarsson

Sara är bland annat yogalärare och lymfmassör som tidigare främst inriktat sig mot yoga för idrottare. Numera arbetar hon dock mer terapeutisk och rehabiliterande med fokus på cancer – såväl patienter och överlevare som anhöriga.

Read more