Minskad stress med ayurveda - del 1

28 October 2018 | By Yogobe

Stress är ett av de största hotet mot vår hälsa. Här skriver den ayurvediska hälsorådgivaren Tia Jumbe om hur ayurveda kan hjälpa den som stressar.


Stress kan få alla ur balans

Om du är ur balans och lever ett stressigt liv så är det första du behöver göra att stressa ner eftersom stress sliter enormt på vår kropp och vårt sinne. Lättare sagt än gjort! För att få ner din stressnivå behöver du ofta jobba på flera fronter. Är det ditt arbete som stressar dig, försök då att jobba konstruktivt för att göra din arbetssituation mindre stressande. Samma sak gäller om det är familjen eller något annat som bidrar till din stress. Samtidigt är det viktigt att du bygger upp ditt skydd mot stress eftersom det inte går att helt eliminera stress ur livet. Där är ayurvediska och yogiska tekniker mycket effektiva hjälpmedel.

Obalans i nervsystemet
Stress betraktas inom ayurveda som en obalans i nervsystemet, alltså vatas domäner. Men stress kan få alla doshor ur balans.

  • Vatapersoner kan drivas till vataobalans med ökad oro, rädsla och neuroser.
  • Pittapersoner får pittapåslag av stress, och kan drabbas av ökad ilska, magsår och högt blodtryck.
  • Kaphapersoner kan få långsammare ämnesomsättning och tenderar att äta mer än vanligt.

Det är alltså viktigt att känna in vilken slags stress du upplever, för att balansera den på ett passande sätt, med kost och livsstil för respektive dosha.

Försök få in fungerande rutiner
Det första jag själv tippar över ända när stressen griper tag i mig är mina rutiner. Jag äter om jag hinner, ofta i farten, yogar och mediterar eventuellt, och kanske i så fall först sent på kvällen, efter att ha jobbat klart (hela långa dagen) och just innan jag ska sova. Jag vrider och vänder mig sedan i sängen vid sängdags med tankarna snurrandes, så att sömnrutinen rubbas.

Det är inte jätteofta detta händer numera, som tur är, men då och då! Och med detta beteende gör jag alla fel när det gäller ayurvedas rekommendationer för att klara stress. Det bästa är förstås inte att kasta alla rutiner över ända – det bästa är att hålla fast vid dem ännu hårdare för att klara av stressen bättre.

Precis som allt annat i naturen gynnas vi människor av rutiner. När livsviktiga saker så som mat och sömn kommer med förutsägbar regelbundenhet så kan både kropp och nervsystem koppla av, vilket i sin tur gynnar återuppbyggnad, stärkt immunförsvar och ger oss därmed större motståndskraft mot stress.

Det kräver extra disciplin att hålla i rutiner när det stormar omkring oss, jag vet det, men det måste det få vara värt. Med tanke på vad stress i längden gör med oss så behöver vi prioritera oss själva!

Rutiner som gynnar din hälsa
Här kommer tre rutiner som har enormt stor betydelse för din hälsa. Gör det du kan för att hålla dig till dem:

  • Sömnen
    Sömnen är det viktigaste vi har för återuppbyggnad och återhämtning. Att slarva med den är som att be om att bli sjuk. Det bästa är att lägga sig samma tid varje kväll, och kliva upp samma tid varje morgon. Helst inte lägga sig senare än kl 22.00 och helst inte kliva upp senare än kl 06.00. Kan du inte somna? Blanda 1 tsk krossade vallmofrön med 1 tsk honung och du slipper ligga och vrida dig en timme innan du somnar. Somnar du lätt, men vaknar lika lätt i gryningen? Lägg till 1 nypa muskot till honungen och vallmofröna, så sover du lugnt hela natten.
  • Kosten
    Hur vi äter påverkar vår hälsa nästan lika mycket som vad vi äter. Ät ordentligt och på regelbundna tider. Hoppa inte över lunchen, ge dig själv den tiden att fylla på med näring, oavsett hur mycket du har att göra. Ät i en lugn miljö och tugga varje tugga ordentligt.
  • Arbetstiden
    Jag vet att det är lockande att jobba kvällar och även ibland helger när det är mycket att göra, men det är samma med den här rutinen som med de andra. Arbete har sin tid – och vila sin. Vi behöver vila och återhämtning för att kunna jobba, så enkelt är det. Stress försvinner oftast inte heller för att vi jobbar dygnet runt, snarare tvärtom, eftersom vi tröttar ut hela vårt system och blir mer känslig för stress. Se till att hålla rutinerna för arbete och vila!

Varmt lycka till med att skapa ett stressfritt liv! <3

Här kan du läsa del 2 av 2 på temat ayurveda och stress! 

Mer om Tia

Tia Jumbe är ayurvedisk hälsorådgivare, yoga- och meditationslärare som brinner för att inspirera människor att ta in de kloka hälsolärorna ayurveda och yoga i sina liv. Tia Jumbe driver den populära bloggen Ayurvediskt.se, 12-veckors kursen "Börja din ayurvedaresa här", och har skrivit ett flertal böcker, senast "Nystart i livet med ayurveda". Läs mer om Tia på tiajumbe.com.

Videor och program på ämnet

Tutorial
45 min

Yoga with

Lekfullhet och skön rörelse – bromsa prestationen i denna genomkörare för hela kroppen.

Tutorial
45 min

Yoga with

När du blivit trött och seg kan det vara bra att få igång kroppen.

För att kunna se en hel video behöver du vara inloggad som betalande medlem på Yogobe. Är du ny till tjänsten? Prova gratis i 7 dagar utan bindningstid – klicka och kom igång här!

Video https://www.youtube.com/watch?v=xKmtpwxG2cI

Läs mer

Yogobe

Vi skriver, kurerar, skapar och gör vårt yttersta för att inspirera och guida våra läsare och medlemmar till balans och hållbar hälsa. När du saknar kunskap eller material inom ett visst ämne, tveka inte att kontakta oss: [email protected]