Frida vill göra träning och yoga tillgängligt för alla

19 May 2021 | By Yogobe

Att alltid ha varit den rundaste instruktören har gett henne drivkraften att utforma tränings-och yogaklasser som är anpassade för alla kroppar. Läs mer i intervjun med Frida Lindgren Karlsson här! 


En erfaren träningsinstruktör med ena foten i vården 

Frida Lindgren Karlsson bor på landet utanför Söderköping tillsammans med sin familj, är utbildad barnmorska, har 15 års erfarenhet som träningsinstruktör och yogalärare och är dessutom författare. Vi har tagit en pratstund med Frida, som du kan yoga och träna tillsammans med på Yogobe:


Hur hittade du yogan?
–  Jag körde några poweryogapass för många år sedan och just där och då kände jag att det här är ingenting för mig. Men sen hittade jag yinyogan för sex år sedan och insåg att det egentligen förändrade mitt liv ganska mycket. Första gången jag körde kändes det som om jag höll på att krypa ut ur min egen kropp och jag tänkte ska man ligga såhär? Ska man göra såhär? Jag gick från att känna att det här passar inte mig överhuvudtaget till att fatta att det kanske är det jag behöver. 

Vad är din drivkraft som instruktör?
– Jag har saknat klasser som är anpassade efter större kroppar och så har det egentligen varit under hela min träningsinstruktörs-karriär. Jag har alltid varit den rundaste instruktören, och därför har det utvecklats till att bli en drivkraft för mig, att jag vill anpassa eller lägga fokus på det i mina klasser. Jag brinner för att alla ska få känna den här träningsglädjen och det är ett driv i mig att inspirera andra rundare personer till att kunna vara med och kunna känna sig delaktiga och bekväma. Jag vill göra träning och yoga tillgängligt för alla. 


Du har ena halvan i vården, andra i träningsvärlden – har du mycket nytta av den kombinationen?
– Men gud ja, den kunskapen jag har om anatomi och fysiologi och framförallt om kvinnans kropp och kvinnosjukvård väver jag samman och använder när jag bygger mina klasser, absolut.

– Genom åren har jag också reagerat på vissa övningar eller positioner som rent fysiologiskt inte funkar att göra. Krigare 1 är ett exempel, den kanske jag väljer att göra på ett annat sätt för att jag tror att det rent fysiologiskt funkar bättre och är mindre risk för skador.

Träning som återhämtning

Idag jobbar Frida heltid som utvecklingsledare inom sjukvården och vid sidan av leder hon klasser i dans, träning och yoga. Dessutom är hon författare och har skrivit 11 böcker i olika genrer.

Hur får du till det tidsmässigt?
– Jag brukar ju ofta få den kommentaren, har du ett längre dygn än alla andra? Jag är nog ganska effektiv som person. När jag jobbar, eller vad jag än gör, så försöker jag alltid hitta det mest effektiva sättet att göra en sak med bra kvalitet. Sen har jag ju naturligtvis ett jättebra stöd i min man. Man brukar ju säga att det finns en stark kvinna bakom varje framgångsrik man. Men hos oss har det nog varit tvärtom. Han är ju den som oftast lagar mat. Sen hjälps vi åt lika mycket med barnen. Han är ju väldigt stöttande och peppande i alla mina projekt jag hittar på.

Är du bra på att ta tid för vila?
– Det tycker jag nog att jag är jag. Jag jobbar mycket med mindfulness, jag försöker att vara närvarande i stunden. Så för mig kan vila  vara att träna eller att gå en promenad eller att titta på någon serie. I och med att jag sitter mycket ner och jobbar så tror jag, och det finns ju också forskning på det, att återhämtning är inte alltid att vila och att sitta stilla, utan återhämtning kan lika väl vara att ge tid till dig själv och att ge tid till att träna.


Träning och yoga anpassad för alla kroppar

Frida älskar träning i alla dess former och för henne är det viktigt att träning är kravlös, bidrar med glädje och inspiration och ger möjlighet till både återhämtning och uppladdning. På Yogobe kommer Frida till en början att guida i dansmix, Soft yoga, yinyoga och tabata. 

Vilka hoppas du ska ta del av dina klasser?
– Jag hoppas ju naturligtvis att det ska vara en bred målgrupp, men jag vill framförallt att fånga upp de personerna som inte känner att yoga och träning är för dem på grund av fysiska begränsningar i kanske en större kropp, större byst eller att man är kort. Jag hoppas att de personerna ska kunna känna att yoga faktiskt är något för dem. Att dansklasserna är något för dem när de är utformade på ett sätt som är görbart.

– Eftersom jag själv är överviktig men har väldigt bra kondition och tränar väldigt ofta, så vill jag inspirera och hoppas bidra till att motverka risken för diabetes och de delarna med. Man mår ju mycket bättre av träning även om man är överviktig, det finns jättemånga vetenskapliga studier som säger att du kan vara mager och inte träna och ha mycket sämre förutsättningar – än vad du har om du är överviktig eller har fetma och tränar.

Läs mer om dans, yoga och träning

Övningar online – träna och yoga med Frida Lindgren Karlsson

Tutorial
30 min

Yoga with

Släpp på spänningar i överkroppen och landa mentalt i stillhet.

Tutorial
20 min

Yoga with

För ALLA som vill utforska yoga på ett lugnt och skonsamt sätt.

Tutorial
30 min

Move with

Fullt fokus på din CORE – med intervallrundor som varvar hög puls och bålstyrka.

Tutorial
45 min

Move with

En svettig dansklass för hela kroppen som passar fint för alla nivåer.

För att se en hel video behöver du vara inloggad som betalande medlem hos Yogobe. Ny till tjänsten? Prova gratis i 14 dagar, utan bindningstid – klicka här och kom igång direkt!

Yogobe

Vi skriver, kurerar, skapar och gör vårt yttersta för att inspirera och guida våra läsare och medlemmar till balans och hållbar hälsa. När du saknar kunskap eller material inom ett visst ämne, tveka inte att kontakta oss: [email protected]