Kom igång – bryt dina vanor

17 september 2017 | Av Linda Åslev

Tänk vad mycket vi gör på rutin. Hela våra dagar är fyllda av handlingar som går av bara farten. Vi skapar vanor som bara finns där och ibland kanske vi inte ens reflekterar över vilka som kan vara till god hjälp för oss i vår vardag. Och de där vanorna som inte är så sunda för oss tycks oftast vara otroligt svåra att bryta. Hur i hela friden får man till de där nya sunda vanorna?



Inprogrammerade vanor svåra att bryta

Jag kom att fundera på det där med vanor när jag nyligen befann mig hemma i mitt barndomshem och slogs av hur kraftfulla de verkligen är. Det handlade om lysknappen till badrummet. Badrummet som jag själv använde så gott som dagligen under mina år hemma. Vid en renovering för en tid sedan slutade man använda den som alltid suttit utanför dörren och installerade en inne i badrummet. Men den gamla sitter kvar och det har tagit X antal besök hemma i Värmland utan att jag lärt mig tända där inne istället. Vareviga gång trycker jag på den där gamla knappen.

Ett annat exempel är när jag och min före detta sambo köpte nytt kylskåp. Kylskåpsdörren var inte bara hängd åt andra hållet (vilket jag verkligen ville ha för det blev lättare att öppna i det trånga köket) utan var även handtagslöst, själva “handtaget” var en öppning in sidan av dörren. Så det gick alltså inte att genom slutledningsförmåga komma ihåg att dörren nu öppnades åt andra hållet. Jag vet inte hur lång tid det tog mig att sluta dra i fel sida av kylskåpet. På riktigt så höll jag på i veckor innan hjärnan kopplat om sig. 

Det som slog mig när jag funderade på detta är att ja, vanor är rent ut sagt skitsvåra att ändra eller bryta. Men faktum är ju att vi alltid vill bryta de där gamla, enträgna och skitjobbiga vanorna, även om frustrationen kan bli stor på vägen dit. För hur irriterande är det inte att aldrig komma igång med en ny bra och sund vana som får oss att må bra, medan andra sitter i ryggraden?!

Nya vanor lika svåra att sätta som att bryta gamla

Det är ju egentligen inte så konstigt att det ibland känns hopplöst att komma in i nya, sunda vanor. Och är vi lite sköra av stress eller annat blir det inte lättare. Men det betyder också att vi behöver förstå att det ofta inte går som på räls, och att det liksom är helt i sin ordning.
 
Det kan i allra högsta grad handla om nya vanor och rutiner när det kommer till yoga och träning. Det kan kännas stört omöjligt att lyckas styra upp något vettigt. Men det handlar om att ha tålamod, att inte sätta massiva mål till en början. Sätt ett huvudmål och bryt ner det i delmål.

Ok, så du missade idag, jo men det är liksom bara att leva med det, för det kanske är för sent att åtgärda nu. Gilla läget och chilla, utan att piska dig själv. Eller så kanske du visst kan få till något, kanske ligger du i sängen redan, toppen, perfekt med en andnings- eller avslappningsövning, de passar alldeles utmärkt där. Boka in en date med dig själv kommande morgon, gå upp bara en kvart tidigare och få till en yogastund eller ett kort skönt träningspass som ger energi och väcker dig.

Emma Öberg beskriver så bra hur vi behöver gå till väga för att ändra vanor i detta inlägg:  

"Yoga ger dig möjlighet att iaktta dina tankar, så du kan se och välja annorlunda, så du kan öka din medvetandenivå och så du kan bli den person som du vill vara - inte en som styrs av omedvetna underliggande tankemönster. För att förändra sig själv behöver man upprepa den nya positiva handlingen igen och igen och igen, det är så man skapar en ny vana som blir starkare än den gamla - man skapar en ny positiv vana, ett sätt att vara som inte kommer från medvetna tankar utan som bara hände. Det är vetenskapen om hur man förändrar sinnet."
 
Min poäng är: Old habits die hard - but don’t be so freaking hard on yourself!

Du kommer igen imorgon. Och när det känns så där vidrigt jobbigt att ta tag i det, när motståndet är brutalt och känns ogenomträngligt. JUST DO IT! Jag har varit där, om och om igen. Och ältandet, frustrationen, motståndet och allt vad det kan vara är den största fienden. Men när det väl är gjort och när vi väl lyckas få oss själva att göra det kontinuerligt i sisådär 3 veckor (ja, jo, jag vet, det kan kännas som en hel evighet just då) så kommer du börja hitta in i de nya vanorna.
 
Ge det tid, och lev lite på resan dit. Lev i mellanrummet. Det är faktiskt så att hela livet är en resa från och till något, men inte tusan betyder det att vi bara vill nå målet. Vi vill ju passa på att leva och NJUTA och må bra av resan. Leva även i mellanrummen, det är de som är livet när allt kommer omkring. Och tänk vad mycket du lär dig på vägen, insikter som kan hjälpa dig utvecklas vidare. Som du kan skratta åt i efterhand, som du kan ta med dig ut i livet.
 
Jag hejar på dig! Gör det du också. För du är så otroligt jäkla grym och du vet det. Innerst inne.
Go baby, go! :)

Kom igång med yoga & träning

För att lättare komma igång med exempelvis träning och yoga så kan det vara bra att få en liten spark i baken och guidning på vägen. Här hittar du ett nybörjarprogram för alla som vill komma igång med yoga eller varför inte ta del av vårt träningsprogram på 8 veckor? Nedan hittar du även flera lästips med stöd och vägledning. 

Lästips för att ändra dina vanor

Videorekommendationer

Tekniske tips
5 min

Meditere with

Teknik för meditation som hjälper oss att bryta dåliga vanor

Foredrag
15 min

Grow with

Daglig dos – Sätt dina rutiner för ökat välmående och balans.

Foredrag
5 min

Yoga with

Att hitta vägar att uppnå sin fulla potential.

Foredrag
5 min

Meditere with

Tips: Hur kan jag få in meditation i vardagen

Linda Åslev

Med sina 20-års erfarenhet av träning, yoga, hälsa och friskvård samt en bas. beteendevetenskap vill Linda stötta människor till bättre hälsa på ett djupare plan.

Les mer