Nyfikenhet som mental träning – smarta upp dig och boosta din kreativitet

05 juni 2022 | Av Ulrica Norberg & Yogobe

Nyfiken på nyfikenhet, och hur det kan hjälpa dig bli starkare såväl mentalt som själsligt? Med utgångspunkt i forskningen berättar Ulrica Norberg i denna intervju mer samt ger tips på hur du bäst tränar upp din nyfikenhet. 


En tränad nyfikenhet kan öka kreativitet och välmående

Det här är del två i vår intervju med Ulrica Norberg från Team Yogobe på tema nyfikenhet. I del 1 berättade Ulrica hur nyfikenhet hänger ihop med intelligens, kreativitet och allmän mental hälsa. Vidare finns mer att upptäcka om människans nyfikenhet – och hur du kan träna din nyfikenhet, detta ska vi nu titta närmare på. 

Scrolla ner för handfasta tips på hur du kan öva upp din nyfikenhet!

Forskning & nyfikenhet

Studier visar att människors nyfikenhet är individuell. Men vår unika nyfikenhet faller inom ramarna för olika kategorier av nyfikenhet. Där en person stimuleras mer av att utforska samband, triggas en annan av att skapa med sinnena och en tredje genom att mäta och testa för att uppnå effekt.

– Oavsett vad så är steg ett att meditera lite på sin nyfikenhet. Observera i vilka sammanhang som en lust att upptäcka, undra och utforska uppstår, säger Ulrica.

Forskningen menar att detta utvecklar vårt så kallade divergenta tänkande – förmågan att ta in kunskap och slå samman ny information med det vi redan kan och vet och vad som fungerar.

– När nytt och gammalt kan mötas, kan ny kunskap, insikt och förståelse uppstå vilket skapar en upplevelse av AHA som leder till att vi kan förstå sammanhang lättare och det minskar stress och anspänning och leder till ett Ahhhhh. Likt en suck, framhåller Ulrica inlevelsefullt och fortsätter:

– Så med tanke på detta är det intressant att fråga sig om vårt samhälle skulle gynnas av att öppna upp för mer divergent tänkande för att balansera upp det konvergenta tänkandet, det vill säga när vi hänger upp tänkandet kring redan fasta strategier för att skapa ett ”korrekt” resultat. Många menar att om vi har konvergent tänkande som norm i samhället minskar utrymmet för innovation, förståelse och utveckling.


Nyfikenhet följt av återhämtning: Dämpar stress och ångest

När vi blir nyfikna kopplas flertalet känslor på, och studier visar att detta är gynnsamt för hjärnan och nervsystemet, det till och med dämpar stress och ångest. Men för mycket intryck bildar motsatt effekt, så vi behöver tid att integrera upptäckter och skapa utrymme för nytt.

– Ett bra sätt är att flika in pauser under dagen där du inte fyller det med något. Jag kallar det för powerpauser, på 5-7 minuter, med avsikt att ge förutsättningar för våra system att bearbeta information, säger Ulrica.

Powerpauser kan vara att träna på att göra ingenting. Minska stimulans. Ingen skärmtid, inte läsa, lyssna på musik eller prata med andra. Det kan vara en promenad eller ligga ner och andas.

– För mycket görande ökar kraften i våra vanemönster. Och många av oss har mönster som inte främjar hälsa, klarhet i tanke eller välmående. När vi kör över våra gränser blir vi faktiskt dummare visar forskning. Hög press och stress över tid ökar inte intelligens utan det som stärks är känslan av mental begränsning, betonar Ulrica.

Foto: Caroline Andersson

Tips för att träna upp din nyfikenhet på ett sunt vis

  • Träna på att inte multitaska, då missar vi ofta viktiga detaljer.
    • Träna på att göra en sak i taget och vila emellan, så att det uppstår en återknytning och ett nytt intresse för det man just har gjort.
  • Gör kreativa övningar för att öva upp snabbheten i associationer.
    • Du kan exempelvis jobba med divergent träning som korsord, sudoku, schack, etc.
    • Sticka, handarbeta, måla, fotografera.
  • Promenera och släpp tankarna fria.
  • Lägg in mycket både återhämtning och lekfullhet av olika slag.
  • Sinnesträning, exempelvis genom mindfulnessövningar.

Tips för att använda nyfikenhet i din yoga

  • Framför allt kan vi använda nyfikenheten för att växa med yogan.
  • Vår praktik måste se olika ut om vi är 12 eller 85.
    • Intressera dig för att bjuda in stunden och utvecklingen, acceptansen och utforskandet i praktiken.
    • Både vila in i det som du har som erfarenhet men också det som du ännu inte vet.
  • Gör yogan både större och mindre.
    • Yogan kan vara så litet som hur man håller i sin penna, går till jobbet eller kliver in i sitt andetag.
  • Prova att röra sig på lite nya sätt och att bjuda in lite nya idéer och lite nya sätt att ta sig an sin yogapraktik.
    • Testa vad som händer att göra positionen på en utandning i stället för en inandning etc.
    • Bli nyfiken på responsen från praktiken, skriv om det, utforska det, diskutera det med någon annan.

Kurs: Mentalt stark genom nyfikenhet – online med Ulrica Norberg

Vill du lära dig mer om nyfikenhet? I Ulrica Norbergs kurs Mentalt stark genom nyfikenhet – online får du ta del av föreläsningar, övningar och klasser kunskap och verktyg för att träna din nyfikenhet, vilket kan hjälpa dig att bygga mental styrka, minska stress, öka ditt välmående, träna tankekraft och känslobalans, men också öka ditt inre ledarskap, kreativitet och nytänkande. 

Läs mer om nyfikenhet och kreativitet

Träna upp din nyfikenhet – övningar & klasser online

Workshop
10 min

Grow with

Bakom sårbarhet finns frihet – våga vara sårbar för att vara modig.

Klass
20 min

Meditere with

Följ med på en nyfiken resa full av möjligheter.

Klass
10 min

Puste with

Frisätt tankekraft och få mer själsligt utrymme med hjälp av andetaget.

Klass
15 min

Yoga with

Upplev nyfikenhet i den fysiska kroppen genom att uppmärksamma ingångar, övergångar och tyngdpunkter i positioner på ett annorlunda sätt.

För att se en hel video behöver du vara inloggad som betalande medlem hos Yogobe. Ny till tjänsten? Prova gratis i 14 dagar, utan bindningstid. Klicka här och kom igång direkt!

Ulrica Norberg

Ulrica är en av Sveriges pionjärer inom yoga och har skrivit flertalet böcker och artiklar både i Sverige och utomlands. Ulrica har även utbildat över 500 yogalärare i Skandinavien.

Les mer

Yogobe

Vi skriver, kurerar, skapar och gör vårt yttersta för att inspirera och guida våra läsare och medlemmar till balans och hållbar hälsa. När du saknar kunskap eller material inom ett visst ämne, tveka inte att kontakta oss: [email protected]