Nacke & rygg - kontorsyoga

24 helmikuu 2015 | By Magnus Ringberg

Har du ont i nacken eller ryggen? För att minimera besvär i rygg och nacke som kan uppstå när du jobbar på kontor eller är mycket stillasittande är mitt tips att lägga in avbrott och pauser i vardagen så att du får variation i kroppen.



Problemet med att jobba på kontor är att de flesta sitter alldeles för mycket. Jag tror att en del har en övertro till att det kanske handlar om stolen eller skrivbordet men vi är helt enkelt inte gjorda för att sitta stilla. Klart att det är bra med bra ergonomi där man sitter och jobbar men det finns ingen stol som hjälper till mot det stora problemet av att vi är fysiskt stilla. Det viktigaste är att regelbundet få in pauser och rörelser.

Jag har sett två problem under de senaste åren:
1. Allt fler människor har flexibla arbetstider och möjlighet till att flexa vilket ofta leder till mindre fikor och pauser. Istället för att gå iväg sitter man vid sitt skrivbord och äter och dricker. Vi behöver både mikropauser och större uppbrott på förmiddagen och eftermiddagen där vi kan ta luft och röra på kroppen lite mer.

2. Många har mobila kontor med laptops, vilket innebär mindre skärmar som är mycket lägre ner, vilket i sin tur gör att vi behöver luta oss framåt och då kompenserar huvudet framåt. När armbågarna dessutom åker ut aktiveras mer muskler i nacke och axlar vilket kan leda till spänningar.

Mina 4 tips för mer rörelser & pauser på kontoret:

  • Sätt skrivaren en bit bort så du måste gå några meter när du skriver ut.
  • Dra ner på mailandet och prata mer med dina kollegor.
  • Använd ett höj- och sänkbart skrivbord  och variera din arbetsställning - sitt och stå varannan timme.
  • När du väl tar en paus, stå upp, ta en kort promenad eller gör några härliga yogarörelser på Yogobe.

Rekommenderade VIDEOS när du behöver en paus:

Läs mer om och få mer vägledning om kontorsyoga här

Magnus Ringberg

Magnus är legitimerad sjukgymnast och respekterad tränare inom yoga, Garuda och Functional Moves.