Temamånad: YOGOBE OUTDOOR - del 2

08 March 2015 | By Magnus Ringberg

Utan att vi behöver tänka på det, gör kroppen konstant ett arbete för att hålla oss i balans. Vi gör små justeringar och aktiverar musklerna för att behålla vår tyngdpunkt inom den yta som vi har kontakt med. Det är dags för vecka 2 av 4 denna temamånad där vi tar med oss yogan ute i den friska luften. I yogan har du säkert känt att några rörelser känns vobbliga och vingliga, medan andra känns stabila och trygga. När du utövar yoga utomhus får kroppen arbeta annorlunda och det ställer andra krav. Dina sinnen får också andra intryck.


Ta del av introduktionen till denna temamånad där jag presenterar upplägget och vad vi kommer att fokusera på vecka för vecka.

Gå till Facebookcommunityn #BEYOGA365 där vi på Yogobe vägleder och likasinnade inspirerar och motiverar varann till yoga på mattan och i vardagen. Yogobe har ett nytt tema varje månad 365 dagar om året. Du kan vara med en dag här och där eller varje dag. Du avgör. Under dessa veckor är det jag som guidar dig här i bloggen samt i gemenskapen BEYOGA365 på Facebook med såväl inspirerande läsning som videotips & pepp!

Vecka 2 (av 4) - Upptäck naturens redskap 

Kroppens samarbete för jämvikt och balansering
Kroppens balanseringssystem samarbetar med intrycken från öronen (balansorganet), ögonen och känselkroppar i hud, muskler och senor. Dessa tre system ger hjärnan information om läget i kroppen och därifrån aktiveras musklerna för att hålla oss i jämvikt. Kroppen strävar efter att behålla sin tyngdpunkt inom den yta under oss som vi har kontakt med. Står vi på alla fyra är det stor yta för tyngdpunkten och står vi på ett ben på tårna är det väldigt liten. Även när vi tror att vi är helt stilla och stabila så sker det små korrigerande aktiviteter i musklerna för att putta oss tillbaka till mitten.

Yoga utomhus
Vad många märker när man utöva yoga utomhus är det blir lite mer vingligt och svårare att hålla balansen. Dels är det för att ögonen har annorlunda referenspunkter. Inomhus kan vi titta på olika linjer eller markeringar i golv, väggar och tak, men utomhus är det kanske inte lika tydligt. Likaså känner kroppen av om den är i ett rum eller i en öppen yta. Bara vetskapen om det finns en vägg 5 cm bakom ryggen är vi står på huvudet gör det mer stabilt jämfört med om vi skulle stå mitt i rummet i stor gymnastiksal eller ute vid en sluttning mot ett stup. Kroppen ska göra samma rörelse, men miljön ställer olika krav. Vi blir vana där vi alltid befinner oss.

Ojämn yta
Underlaget blir också annorlunda utomhus. Kanske med skor i skogen, med strumpor på terrassen eller barfota i sanden. Våra fötter är gjorda för små rörelser i alla dimensioner. Foten rör sig och förhåller sig till ytan. Den ojämna ytan under oss gör att det muskulära systemet får korrigera oss på ett annat vis. Du lär ditt nervsystem nya kopplingar.

Ju mer din kropp kan trycka ner mot underlaget (kanske till händer, fötter eller sittbenen) desto mer upplever känselkropparna som hjälper till med kroppens balansering. Tryck ner för att få kraft upp!

Naturen ger oss kraft
Det finns många studier som visar på en läkande effekt med att vistas i naturen eller göra trädgårdsarbete. Positivt för smärtlindring och stärkande för immunförsvararet. Solljus som hjälper oss med vår dygnsrytm och D-vitaminproduktion. Kroppen upplever återhämtning och naturen ger oss lugn och ro. Många förskolor och skolor använder sig av utomhuspedagogik och ut i ur och skur. Men var hamnar vi vuxna?

Balans är inte något statisk. Det är kroppens förmåga till att ständigt putta oss tillbaka till mitten. Om att vi tror att vi ska vara perfekta eller stela i yogaörelse så är vi på fel spår. Det handlar om att reagera och vara närvarande. Öppna upp för kroppens ständiga anpassning.
Jag önskar dig stort lycka till med din yoga. Kanske utomhus?

Veckans utmaning:
Denna vecka utmanar jag dig att använda dig av det utomhusmiljön har att erbjuda. Testa att yoga mot ett träd, i samband med annan utomhusträning, när du väntar på bussen, vid ett staket eller varför inte på en parkbänk?
Under veckan kommer du i BEYOGA365 på Facebook och på Instagram #yogobeoutdoor få konkreta tips på yogamoment som du kan integrera i din utomhusmiljö. Där du får arbeta annorlunda i kroppen jämfört med om du utövar yoga inomhus på plant underlag. Välkomna nya upplevelser!

Videorekommendationer

För mer inspiration på temat utomhusträning vill vi rekommendera dessa blogginlägg där yoga- och träningsprofiler delar med sig av sina tips och erfarenheter:

Magnus Ringberg

Magnus är legitimerad sjukgymnast och respekterad tränare inom yoga, Garuda och Functional Moves.