Forskning: Närhet är bästa vilan för hjärnan

10 January 2017 | By Yogobe

Tidigare har man trott att hjärnan vilar som mest när vi är ensamma och utan stimuli. Nya teorier visar istället att hjärnan vilar mest när vi är tillsammans med nära och kära – och ju närmare relationer, desto mindre energi gör hjärnan av med.


Hjärnan sparar energi i trygg gemenskap

Enligt de nya hypoteserna gör hjärnan hela tiden en bränslekalkyl, med tillgång, åtgång, sparmöjlighet, och arbetar sedan för att dra så lite energi som möjligt. Men vad drar minst energi? Att omge sig med människor som du håller kära, som du litar på.

Psykologiprofessor James Coan menar att tillgången på sociala resurser verkar ha en energisparande funktion, vilket verkar vara en förutsättning för den mänskliga hjärnan. I en artikel i Svenska Dagbladet berättar han om en ny teori för hjärnans egentliga viloläge:

– När vi är ihop med andra minskar hjärnan dramatiskt energin som den lägger på att lösa problem. Mänsklig gemenskap signalerar till hjärnan att den kan återgå till, eller vara kvar i vila.

James Coan och hans forskarkollegor menar att detta utgångsläge, eller baslinjen, är mer sannolikt än ”the individual baseline” som man tidigare trott på: att hjärnan är minst aktiv om vi är ensamma och utan stimuli. Coans studier visar istället att fungerande sociala sammanhang – med samspel, ömsesidigt beroende och gemensamma intressen – gör hjärnan sparsam med sin energi. De kallar hjärnans viloläge för ”the social baseline theory”.

Håll handen och bli lugn

Sedan 1990-talet har James Coan forskat på vad fysisk närhet och kärleksfulla förhållanden gör med våra hjärnor. Deltagare har till exempel fått små elstötar medan deras hjärnor avbildats i en scanner. Vid vissa tillfällen förvarnas de med ett rött kryss. Om de ser en blå ring är det lugnt. Vid dessa signaler avbildas sedan hjärnans aktivitet i tre olika situationer: Ensamma, med en främling respektive deras partner att hålla i handen.

– När de är ensamma blir hjärnan väldigt aktiv. Inte i någon enstaka nervkrets, utan överallt. Den verkar ha mycket att göra, berättar James Coan.

Resultat från andra handhållarstudier visar samma sak: När vi är ensamma, tror hjärnan att den måste lösa alla problem på egen hand. När vi håller någon okänd i handen finns vissa hjärnaktiviteter kvar. Men tillsammans med våra närmaste sjunker stresspåslagen i hjärnan helt och hållet.

– Min mamma säger ’Det där visste jag redan, varför ringde du inte mig?’. Och själv ser jag samma effekt när min fyraåriga dotter ska vaccineras och vill hålla handen. Hon vet också att det hjälper. Men som forskare vill jag ju undersöka mekanismerna: Hur tar hjärnan en hand, och översätter det till att gå in i lägre stress-aktivitet?

James Coan är säker på att hjärnan är gjord för att ha folk omkring sig. Det är som om den ”vet” att våra närmaste kan dela på omvårdnadsbehov, har gemensamma intressen och är ömsesidigt beroende.

– Hjärnan tror att det är färre problem som ska lösas när det finns människor i ens närhet – och tvärtom om man är ensam. Då är det som att gå med tung ryggsäck inför vilken ansträngning som helst.

Vi delar den här världen tillsammans. Håll dina kära nära!

Läs mer om ensamhet, gemenskap och self-compassion

Yoga och massage online – för lugn eller lekfullhet tillsammans

Tutorial
5 min

Yoga with

A perfect minibreak at a conference or meeting.

Tutorial
15 min

Yoga with

Paryoga: Ett kort massageflow för din överkropp som är skönt att både ge och få.

Tutorial
5 min

Yoga with

Barn & ungdom: För stärkta relationer, tillit, förståelse och glädje.

Tutorial
30 min

Yoga with

Partner yoga flow to strengthen your body, and to have a bit of fun.

För att se en hel video behöver du vara inloggad som betalande medlem hos Yogobe. Ny till tjänsten? Prova gratis i 14 dagar, utan bindningstid. Klicka här och kom igång direkt!

Läs mer om den spännande närhetsforskningen här! 

Yogobe

Vi skriver, kurerar, skapar och gör vårt yttersta för att inspirera och guida våra läsare och medlemmar till balans och hållbar hälsa. När du saknar kunskap eller material inom ett visst ämne, tveka inte att kontakta oss: [email protected]