Låt kroppen röra sig – med Anja Bergh

04 March 2020 | By Yogobe

Anja Bergh är yogaläraren, inom Embodied Flow™, som alltid sprider ljuvlig energi och utmanar oss att röra oss friare, på sätt som vi tidigare inte gjort. Vi ställde tre frågor till Anja runt yoga, rörelse och nervsystemet – läs hennes tankar runt hur effektivt det är att arbeta med nervsystemet samt hennes tips till nya yogalärare.


Tre frågor – med Anja Bergh

1) Du jobbar väl numera ganska fokuserat på nervsystemet? Berätta gärna vad det innebär och hur du inkluderar det i din egen praktik, utbildningar och klasser.
Både ja & nej på att jag jobbar fokuserat på nervsystemet. Jag jobbar lika mycket med alla andra system i kroppen och rörelsemönster, men har börjat uttala mycket tydligare HUR vi kan jobba med just nervsystemet. Nervsystemet reagerar först, men är det som vet sist att verkligheten förändrats. Så i mitt liv och praktik handlar det om närvaroträning. Att märka sensationen i 'köttet' och stanna där, i pulsen, vibrationen, temperaturen och inte lämna. Samtidigt som jag märker att jag fortfarande andas och kan se mig omkring. Det i all enkelhet är basen till nervsystemet (som reagerar på allt som upplevs som ett hot). Så när jag kan med inre känsel veta att jag är här, att jag andas och ser mig omkring utan att släppa känseln upplever jag mig som närvarande. Man kan översätta närvaro till vad som helst i rörelse! Sen tränar vi samma sak med emotionella tillstånd. Sjukt intressant hur effektivt det är, livsrevolutionerande i all sin enkelhet!

2) Vad för element rekommenderar du, när du utbildar nya yogalärare, att de ska ha i åtanke när de börjar att undervisa?
Att de inte ger. Jag försöker lära dem att skapa upplevelser utan att behöva dominera någon annans upplevelse med vad de ska känna eller ens hur de ska se ut i ställningarna. Så att vi hjälper dem som kommer att hämta hem sin egen autonomi igen. Rörelse är vårt första språk och du kan rörelse. När vi låter någon annan styra själv utifrån din guidning så ger yogaundervisningen otroligt mycket energi. Då kan du undervisa mycket utan att bli dränerad. Trött som efter vilket jobb som helst, men inte tömd. Det tycker jag är viktigt :-)

Nyfiken på att gå en av Anjas utbildningar? Läs mer här!

3) Vad inspirerar dig just nu? På och utanför mattan?
Alltså jag är ju så sjukt lätt-inspirerad haha! Men intimitet och nära vänner inspirerar mig mest just nu! Att få vara riktigt nära varandra och jobba tillsammans, leka ihop och bara ha livet fylligt av vänskap och närhet, det känns josigt både på och av mattan! Jag vågar inte börja skriva något mer för jag kommer inte kunna sluta..

Klasser med Anja Bergh online

Spana in våra fantastiska klasser med Anja – enjoy!

Tutorial
45 min

Yoga with

Rör dig i spiralformer och utforska vad det kan ge dig i din praktik. Anja Bergh leder dig genom ett lekfullt flöde.

Tutorial
10 min

Yoga with

Ett vackert buddhistiskt mantra som är fint att sjunga under meditation eller inför yogaklassen med Anja Bergh.

Tutorial
20 min

Yoga with

Flöde med fokus på armar, axlar, nacke och ansikte för att göra plats för det du önskar.

Lecture
10 min

Yoga with

Hur olika spår av yogafilosofin utvecklats parallellt och blivit det vi ser idag.

För att ta del av en hel video behöver du vara inloggad som betalande medlem. Har du inte registrerat dig på Yogobe än? Testa tjänsten gratis i 14 dagar. Klicka här för att komma igång! 

För mer läsning

Foto: Fannie Runneberger, Yogafoto.se

Yogobe

We write, create and do our utmost to inspire and guide our readers and members to balance and sustainable health. If you have requests for more knowledge on any topic, or have other inquries, don't hesitate to contact us at [email protected]