Note to self – I love you

03 July 2016 | By Anna Gordh Humlesjö

Self-compassion har blivit en kär vän till mig. Men vad innebär self-compassion och hur påverkar den kritik vi ofta riktar in mot oss själva egentligen oss, det kikar jag närmare på här! 



Vad är self-compassion?

Ett bra sätt att förstå self-compassion är att tänka på hur vi gör när vi bemöter andra med medkänsla. Tänk dig att din allra bästa vän berättar att hon (eller han eller hen) går igenom något svårt. Hon kanske har gjort världens misstag på jobbet eller har det jobbigt med sin partner. Hur skulle du bemöta din vän? Du märker att hon bär på tuffa känslor oavsett om hon uttrycker dem eller ej. Jag ganska säker på att du skulle vilja visa för henne att du ser vad hon känner, att du vill finnas där som stöd och att ditt sätt att tala är vänligt, respektfullt och förstående och varsamt. Du kanske till och med ger henne en kram. Kanske bekräftar du att du har upplevt något liknande så att hon inte känner sig så ensam, eller påminner om att vi inte är mer än människor, ingen relation är perfekt och vi begår alla misstag. Om du lyckas nå fram kommer din vän antagligen att känna sig trygg och stöttad i din närhet.

På samma sätt kan vi ge compassion till oss själva genom att lägga märke till hur vi känner med närvaro, möta oss själva med vänlighet och acceptans. Vi kan också påminna oss själva om att lidande är en del av livet och att vi är värda stöd och kärlek på samma sätt som en vän som har det svårt. Att möta utmaningar är en upplevelse vi delar med alla andra kännande varelser på jorden.

På min egna resa har jag har blivit väldigt inspirerad av forskaren Kristin Neff Ph.d. Hon är bland annat medskapare till filmen Hästpojken, men hon är främst känd för sitt fantastiska arbete med self-compassion. Hon är den forskare som på allvar introducerade den mångtusenåriga buddhistiska kunskapen om self-compassion till den moderna psykologin.

Hur mår vårt inre av all självkritik?

I mitt förra blogginlägg skrev jag om hur jag ironiskt nog insåg att jag kritiserade mig själv för att jag var så självkritisk. Just självkritik är ett väldigt enkelt och effektivt sätt att orsaka lidande för sig själv (måste testas om du inte redan är proffs så som många av oss, garanterat resultat direkt…). Det är däremot sällan vi lägger märke till hur smärtsamt det är för oss själva att höra vår inre kritiker. Hur känner vår egen spegelbild sig av att höra hur missnöjda vi är med vårt utseende? Hur känns det att höra att vi alltid ”fuckar upp” och misslyckas oavsett hur vi kämpar. Kristin Neff berättar om, hur hårt hon anklagade sig själv för att vara en dålig mamma, trots att hon mötte otroliga känslomässiga utmaningar när hon fick veta att hennes son hade autism. Kristin har sagt att när vi upplever svåra saker i livet så är vår första reaktion ofta: ”Detta borde inte hända, det är något fel på livet.” Då kan vi behöva påminna oss om att livet inte är perfekt, lidande faktiskt är en del av livet, “part of the deal”. Det fanns inget kontrakt innan vi föddes som lovade att livet alltid skulle vara perfekt. Däremot så kan vi skriva ett kontrakt med oss själva för att bemöta oss själva stöttande och kärleksfullt när vi möter motgångar.

Compassion ger självkärlek

Det bästa med self-compassion är att vi alltid är där hos oss själva. Istället för att vi leta efter kärlek och bekräftelse utanför oss själva så kan self-compassion vara början på en resa där vi ger det till oss själva.

Kristin beskriver hur self-compassion består av tre delar, vänlighet eller self-kindness, mindfulness eller medveten närvaro och medmänsklighet eller common humanity. Alla dessa delar är lika viktiga, saknar vi en del så är det lätt att vi missar djupet av vad self-compassion kan ge oss. Därför är det viktigt att förstå alla delar var för sig och hur de hänger samman till en helhet. 

Jag kommer att berätta mer om de tre aspekterna av self-compassion i bloggen framöver.

Nästa gång du upplever något utmanande, fundera på hur du skulle bemöta en vän i samma situation. Och varje dag, påminn dig själv om att du är värd all kärlek och compassion i världen. Kanske sätt upp en lapp på kylskåpet? Note to self – I love you ♥

Övning i self-compassion

Nästa gång du ställer dig på din yogamatta för att yoga med oss på Yogobe, lägg märke till om du har någon inre dialog som pågår, kanske har du det, kanske inte. Du behöver inte värdera eller bedöma om dina tankar är rätt eller fel, bara uppmärksamma hur dessa tankar låter. Du kan också lägga märke till hur de får dig att känna, igen utan att värdera eller bedöma, bara se om du kan börja bli medveten om vad som sker.

Jag är jättenyfiken att höra vad du upptäcker, dela gärna med dig av dina tankar i vår Facebookcommunity BEYOGA365. Jag är säker på att vi kommer att känna igen oss i varandra.

Lästips

Sköna sekvenser för hjärta och medkänsla

Klass
15 min

Yoga with

Andas och öppna upp bröstet såväl som hjärtat. Vi länkar samman andning och närvaro med ryggen och hjärtats rytm.

Klass
20 min

Meditera with

Mindfulnessmeditation med Pål Dobrin, finn en ömsint hållning till dig själv och öppna upp för mer kärlek till dig själv.

För att kunna se en hel video behöver du vara inloggad som betalande medlem på Yogobe. Är du ny till tjänsten? Prova gratis i 14 dagar utan bindningstid – klicka och kom igång här!

 

Anna Gordh Humlesjö

Med sin sprudlande personlighet och inspiration från bland annat dansen och sin utbildning inom positiv psykologi sprider Anna värme och kärlek genom yogan. Hennes klasser innehåller alltid mycket rörelseglädje och compassion.

Read more

Your preferred currency