Yoga och forskning med Sara Hoy

16 mars 2019 | Av Sara Hoy f.d. Ström

Yoga har effekt. Den kan få dig att må bättre, få ökad kroppsmedvetenhet och kontroll samt troligen både förebygga och till viss del även behandla depression, negativ stress, smärta och sjukdomar i hjärta-kärl. Här berättar jag mer om yoga utifrån ett vetenskapligt perspektiv.


Forskning visar på ett flertal positiva effekter av yoga

När jag sitter och skriver det här i slutet av februari 2019 får jag upp 4 806 artiklar på den vetenskapliga databasen PubMed. Det enda jag gjort är att skriva in ordet yoga i sökfältet och klickat på knappen sök. Artiklar kring yoga fullkomligt exploderar och har gjort det under de senaste 10-20 åren. Likaså gör de hälsopåståenden som yoga marknadsförs med. Allt det du läst om vad yoga är bra för och vad det hjälper mot. Det som även bör lyftas fram är att trots explosionen av nya artiklar är forskningen kring yoga fortfarande i sin linda. Om jag gör samma sökning på orden fysisk aktivitet får jag upp 526 595 artiklar.

Personligen har jag många positiva erfarenheter av hur yoga fått mig att må bättre. Troligen har även du som nu läser erfarenheter av hur yogan har stärkt och stöttat när det behövts. Utifrån ett vetenskapligt perspektiv kan det dock finnas många orsaker till att yoga fungerat för just dig och mig. Det innebär inte att det fungerar för alla. Vetenskap handlar bland annat om att på ett strukturellt sätt studera något med så få mätfel som möjligt, där slumpen styr i minsta möjliga mån. Så vilket stöd för yoga finns det inom forskningen?

Forskning visar att yoga kan ha positiv effekt på både högt blodtryck, höga blodfetter och stress – några av de största bovarna bakom de livsstilssjukdomar vi är drabbade av idag. Yogans rörelser är en trolig bidragande orsak till dess fördelar. Yoga kan göra både din kropp och ditt sinne mer uthålliga. Absolut på grund av att den innehåller fysisk aktivitet men också för att den rymmer återhämtning vilket bidrar till stressreducering och mental effektivitet.

Redan från första stund skapar yogan en kaskad av positiva fysiologiska reaktioner i kroppen. Under de första långa djupa andetagen sjunker stressnivån i kroppen. Musklerna slappnar av och hjärtat börjar slå långsammare vilket sänker pulsen. När du värmer upp kroppen med hjälp av yogans rörelser, vilka steg för steg blir mer ansträngande, kommer blodtrycket och pulsen att öka igen. I den avslutande vilan sätter ditt lugn- och rosystem igång och gör gott för återhämtningen. Oavsett om du är en van motionär eller sällan är i rörelse finns effekten av ett yogapass kvar långt efter att det är slut. Och det är inte bara något du känner – vetenskapen ger dig rätt.

I boken 'Yoga, vetenskap och fakta - därför fungerar det' (Bonnier Fakta) presenterar jag, förutom vetenskapen som finns bakom yogan, även praktiska tips på enkla yogaövningar och strategier som du kan använda dig av för att uppnå en hållbar hälsa och för att förebygga vanliga sjukdomar.

Varför en bok om yoga och vetenskap?

Gränslandet mellan forskningens värld och yogamattan är både ett spännande men också delvis klurigt område. Den innebär å ena sidan förenklingar och inspirerande förklaringsmodeller för att motivera till att praktisera yoga och å andra sidan ett kritiskt förhållningssätt till hur yoga definieras och mäts. Även om uppgiften är stor, är det mycket roligt att försöka utröna vad i yogan som troligen har störst effekt och vad vi inte vet särskilt mycket om än. Min upplevelse är att den här boken behövs för att i så stor utsträckning (som jag förmått) sondera terrängen i vilken vi just nu står kring yoga och vetenskap i populärvetenskaplig anda. Någonstans måste vi börja, och startskottet går nu.

Följ med in i framtiden
Än så länge står vi på frontlinjen av forskningen kring yoga. Vi har bara börjat nosa på vad yoga kan och inte kan göra för oss utifrån ett vetenskapligt perspektiv. Jag ser med nyfikenhet på framtiden inom detta ämne. Jag vill bjuda in dig till att stå där på frontlinjen med mig – genom att läsa, delta och bidra till yogans utveckling och väg framåt.

Fotograf: Malin Wittig, copyright Bonnier Fakta

  • Är du nyfiken på att läsa mer? Boken "Yoga, vetenskap och fakta - därför fungerar det" går att köpa i Yogobe Store.
  • Gå en 15 timmars fördjupningskurs i Yoga & Vetenskap med Sara! Mer info här.

Yoga med Sara på Yogobe

Klass
10 min

Yoga with

En av framgångsfaktorerna till att hantera stress är att lära sig att bara vara i kroppen, med Sara Hoy.

Klass
5 min

Puste with

Att andas lugnt och långsamt kan ha positiv effekt på stresshormoner, blodtryck och ditt mentalt fokus.

Klass
3 min

Yoga with

Det viktigaste när det kommer till rörelse är att göra någonting istället för ingenting. Här får du yoga på en minut med Sara Hoy.

Klass
10 min

Yoga with

Några sköna övningar för att förebygga huvudvärk och långvarig smärta i nacken.

För att kunna se hela sekvenserna behöver du vara inloggad som betalande medlem på Yogobe. Om du är ny till tjänsten kan du prova gratis i 14 dagar, utan bindningstid, registrera dig här!

Mer spännande läsning

Sara Hoy f.d. Ström

Sara är yogaläraren som brinner för rörelselära och medveten närvaro. Hennes härliga personlighet och breda kunskap om kroppen och dess funktioner gör henne till en sann inspiratör.

Les mer