Skogsbad – hur gör man egentligen? Ta på dig sköna kläder efter väder och öva på att ta in naturen med dina sinnen. Här tipsar vi om hur du enkelt gör ditt eget skogsbad!
Att skogsbada – enkel vistelse i naturen utan krav
Att vistas i skogen med all dess kravlöshet har en bunt positiva hälsoeffekter – det är bland annat läkande, avslappnande och fyller på din energi.
Skogsbad uppkom då japanska myndigheter på 1980-talet inrättade terapiskogar där människor kunde vara och ta in skogsatmosfären, för att minska de allvarliga stressrelaterade besvär som fanns och som ökade i befolkningen. Man kallade detta shinrin-yoku, vilket ordagrant betyder skogsbad. Det här hälsofrämjande sättet att vistas i skogen blev med tiden en viktig del i Japans folkhälsoarbete. Så hur gör man?
Skogsbad kan du göra både själv och i grupp, som en egen aktivitet eller som en del av när du vandrar, cyklar eller paddlar. Du behöver egentligen bara ta in skogen med dina sinnen. Men det kan vara svårt ibland, när tankarna lätt flyger, så därför finns det guidning för att träna dina sinnen.
Nedan hittar du tips för att komma igång med skogsbad – vad du kan tänka på samt hur du kan göra.
Vill du få mer stöd på vägen? Testa våra guidade skogsbads-meditationer i biblioteket! Om du är ny till tjänsten kan du testa gratis i 14 dagar.
Tre tips för skogsbad – det behöver inte vara krångligt
- Håll det kravlöst – Det finns många måsten när det kommer till att leva hälsosamt: vad du ska äta, hur mycket du ska röra på sig. När du skogsbadar ska du bara vara och ta in skogen.
- Krångla inte till det. Du behöver inte vara ute halva dagen för att göra något positivt för din hälsa. Det räcker med en lunchpromenad i en skogsdunge. Lite men ofta är minst lika bra som länge.
- Våga hitta nya vägar i din omgivning – variationen är bra och nyttig för dina sinnen.
Börja skogsbada – så gör du
- Ta på dig sköna kläder och skor som passar vädret.
- Ta med sitt- eller liggunderlag och kanske ett värmande klädlager eller en filt. En timer kan vara bra så att du kan strunta i tiden.
- Välj en plats där inte trafik eller andra människor stör (så mycket).
- Ta en liten stund och se dig omkring, lyssna och ta in dofterna. Använd dina sinnen på riktigt.
- Börja promenera långsamt, kanske en kilometer, eller det som känns bäst. Testa att hålla uppmärksamheten på gåendet; hur känns det när din fot lämnar marken, när du flyttar fram den och sätter den i i marken?
- Om det känns bättre att fokusera på det du ser, hör eller doftar – gör det.
- Kommer du från en vardag med en massa intryck kan det kännas svårt att ställa om till att vara i nuet. Du kan bara stanna på en plats du gillar, och sätta dig ned en stund. Om du vill kan du blunda och gå igenom ett sinne i taget.
- Öva på att lyssna till vinden, fåglarna, hur träden rör sig, lövens prasslande. Se alla färger, hur solskenet bryter genom trädkronorna eller naturens mönster – som iskristaller, spiralerna på snigelns skal, trädgrenar som delar sig. Känn efter vad som doftar. Smaka på lingon, kåda eller luften. Känn på en trädstam eller doppa tårna i vattnet. Testa alla dina sinnen, eller de du känner för.
Läs mer om naturens läkande egenskaper
- Skogsbad – upplev det kravlösa lugnet i naturen, av Cecilia Gustafsson.
- Forskning: Skogsbada för din hälsas skull, av Bianca Barck.
- To live after cancer – nature therapy, by Sara Ivarsson.
Skogsbad online – intro och meditationer
Playlist med samtliga skogsbad: Skogsbad – låt naturen läka
Meditere with
En kort introduktion till skogsbadets bakgrund, syfte, effekter och vad du ska tänka på.
Meditere with
En härlig meditativ paus i skogen för att bli grundad i kroppen och i nuet.
Meditere with
Slå dig ner med ryggen mot en trädstam och bli guidad i en skön meditation.
Meditere with
Här får du en guidning som tar dig igenom upplevelsen av ett kortare, enkelt skogsbad.
För att se en hel video behöver du vara inloggad som betalande medlem hos Yogobe. Ny till tjänsten? Prova gratis i 14 dagar, utan bindningstid – klicka här och kom igång direkt!
Källa: Friluftsfrämjandet