Holistisk hälsa för att Se precis hela dig och må som bäst

20 mai 2020 | Av Linda Åslev

Har våra kroppar samma behov? Samma som andras, samma som våra egna inren, våra själar? Vi är inte likadana och behöver behandla oss själva som en alldeles egen helhet för att må bra. Att vara människa betyder till viss del att lyssna till sin egen sanning och helhet – hur lyssnar du på din?


Oändligt med morgondagar?

Du är. Så oändligt mycket.

Du är så mycket mer än din  jobbtitel, din roll som förälder, vän, partner. Mer än en kropp som behöver näring och motion. Mer än någon i massan. Du är så oändligt mycket mer än dina tankar och känslor.

Ändå. Ändå kör vi ofta på som om det inte finns någon morgondag. Eller som att det bara finns morgondagar, en oändlig rad av dem – utan en tanke på att vi ska ta oss igenom dem med hälsan, själen och förståndet någorlunda i behåll, och gärna en dos glädje på det.

Att ta hand om hela dig själv

Det pratas mycket om ett holistiskt synsätt. Men vad innebär det egentligen?

Holistisk – bygger på Holism = teori som hävdar att helheten är mer än summan av delarna (Svenska akademiens ordlista)

De flesta är väl medvetna om att inte bara kosten är en viktig komponent för att må bra. Att även fysisk aktivitet hör dit. Men sen då? Sen är det ofta ganska bortglömt. Att vi har ett inre som behöver tas om hand är vi ibland knappt medvetna om, för att vi inte har fått lära oss det. Eller så prioriterar vi bort det. För att vi inte orkar ta in mer, styra upp mer. Och vips är vi där, i den onda spiralen. Som vi till viss del kunnat undvika om vi försökte se helheten. UTIFRÅN OSS SJÄLVA. Inte hur det “borde göras/vara”. Vem du är, hur just du är uppbyggd, hur din personlighet är – även hur din vardag ser ut, vad du gör på fritiden och så vidare. Allt spelar in.

Här behöver vi se på oss själva som en helhet. På ett holistisk sätt. Det handlar inte om one size fits all. Även om det är det vi ofta matas med. Det är fantastiskt att många hittar sin väg, men samma sanning gäller inte för alla. Din sanning känner bara du. 

Vissa mår bra av raw food – vissa gör det inte. Vissa behöver springa intervaller som en vettvilling för att få igång systemet. Vissa behöver det inte, bör inte göra det, åtminstone inte i perioder, utan behöver mer lågintensiv träning. Vissa behöver nedvarvande aktiviteter för att de har en kraft och energi som gör att de har svårt att varva ner, bromsa in nervsystemet.

Om du är en av dem som inte lockas av att röra på dig (ja, hur många gör egentligen det allt som oftast, men ok), som hellre kikar på Netflix, som känner sig tung och trött i kroppen. Då behöver du oftast en spark där bak och fokusera på att höja pulsen, kicka igång nervsystemet. Detsamma gäller dig som exempelvis är deprimerad – fysiskt ansträngande aktiviteter är ett mirakelpiller, även om det känns om att det inte finns något att ge av.

Recept för en skön helhet

Vi behöver alla en mix av godbitar för att må bra i längden. Det exakta receptet ser som sagt olika ut beroende på vem du är och vad du gör. Men i grund och botten behöver vi alla en dos av:

  • Fysisk aktivitet – pulshöjande träning såväl som muskulärt stärkande träning.
  • Rörlighetsträning – strecthande och uppmjukande övningar som hjälper musklerna slappna av. Perfekt att väva in med den fysiska aktiviteten eller med återhämtningen.
  • Återhämtning – sömn såklart, men även avslappningsövningar, meditation, lugnare former av yoga med mera.
  • Frisk luft & natur – att komma ut i naturen gör under för hur du mår. Forskning visar att bara du befinner dig i en park mitt i stan tankar du energi från naturen.
  • Umgänge med andra – att känna tillhörighet och att vara nära andra får dig att må bra. Om du tankar större delen av energin där eller inte beror lite på din personlighet. Den introverta tankar mer energi i stillheten med sig själv som sällskap. Den extroverta tankar mer energi med andra. Det betyder inte att någon av dessa typer inte behöver även det motsatta för helheten.

Här och nu påverkar

Shit va jobbigt tänker du. Jag får ju inte ens till en eller några av dessa i vardagen. Så kan det vara. Istället för att jaga efter att få in allt hela tiden, utgå från vad du behöver i olika perioder.

Var ditt nervsystem befinner sig just nu på skalan påverkar dig också. Om kroppen är uppe i varv – nervsystemet har högsta växeln – så kommer det påverka ditt sinne. Om kroppen är lugn – nervsystemet på låg växel, i lågt tempo – kommer det istället påverka sinnet åt det motsatta. Försök tänka hur det känns i kroppen när du är orolig vs. när du är lugn och nöjd. Hur känns det i huvudet? Det i sin tur avgör vad du behöver. Och inget är konstant. Allt skiftar. Det är det enda vi kan vara säkra på i livet.

Utmana dig själv

De kommande veckorna – utmana dig själv genom att testa något din kropp eller själ längtar efter, men som du inte riktigt lyssnat på tidigare. Här på Yogobe finns exempelvis ett stort antal olika program som hjälper dig på vägen när du vill testa något nytt. Utforska, välj något som känns bra i magen och testa! 

Lästips

Linda Åslev

Med sina 20-års erfarenhet av träning, yoga, hälsa och friskvård samt en bas. beteendevetenskap vill Linda stötta människor till bättre hälsa på ett djupare plan.

Les mer