Gör din yoga mer personlig – vecka 2 av 4

Vi fortsätter in på vecka 2 av 4 tillsammans med Veronica "Vevve" Jäderlund där vi ser närmare på fotplacering och benaktivering i stående positioner. Fokus under dessa fyra veckor är att lära dig grunderna, bryta ner positionerna så du kan bygga upp dem så de passar just dig. Yoga på ditt sätt helt enkelt! För en personligare och roligare yogapraktik.


Det finns inget facit

Något jag ofta får frågan om på mina klasser eller yogalärarutbildningar är ”vad är rätt i den här positionen?”. Det finns skolor och lärare som arbetar efter en mall, så kallat facit. ”Så här ska positionen se ut, arbeta nu in kroppen följaktligen”.
 Enligt mig är det synsättet förlegat och ett sätt för lärare att göra det enkelt för sig. Om de har en fast mall att utgå från behöver de inte lära sig att se, eller ta hänsyn till alla de oändliga alternativen av kroppssammansättningar vi har. Som ny yogalärare måste man såklart börja någonstans. Även som ny elev måste du få korta, koncisa instruktioner så du vet hur du ska placera kroppen. 

Men vid djupare efterforskning kommer du se att vinkeln på knät eller placeringen av foten inte är skrivet i sten. Allt beror på hur du ser ut och på vad just din kropp behöver. En påminnelse är att se riktlinjerna för varje position som just det; riktlinjer, grova penseldrag över vart du ska bege dig. Men hedra din kropp och låt dina unika förutsättningar krydda det hela. Det är då yoga blir riktigt intressant tycker jag.

Veckans asana: Krigare B
Förra veckan såg vi närmare på Nedåtgående hund och kusinpositionen Delfinen samt ett kraftfullt flöde som stärkte överkroppen.

Den här veckan går vi igenom Virabhadrasana B, på svenska Krigare B och hur fotplacering och benaktivering kopplar samman med resten av kroppen. 


Grundinstruktionerna brukar vara att komma med främre foten på linje med bakre foten, häl till häl eller häl till hålfot. Främre benet i 90 grader, höften parallell med långkanten på mattan och bakre fotens lilltåsida parallell med kortkanten på mattan.

När du hittat ditt avstånd, skjut benen ifrån varandra samtidigt som du drar fötterna in mot varandra. Det här aktiverar sätet men också bäckenbotten och bålen. Från det kan ryggraden bygga sig stabilt upp, och från den pelaren kan armarna stolt men avslappnat sträckas ut. Nu är du i Warrior mode.

Skuggsidor som flera stöter på
Förklaringen ovan innehåller några instruktioner jag vill komplettera med: ”det beror på” när vi ser till några vanligt förekommande skuggsidor.

  • Att främre knät ska vara i 90 grader beror på om du känner att du orkar bibehålla avslappnad kontroll så långt ner. För att komma till 90 grader måste du ha ett ganska stort avstånd mellan fötterna. Hur ser bakre fotens lilltåsida ut? Har den lättat från mattan? I sådant fall kanske du inte har tillräcklig rörlighet i ankeln, eller styrka nog att hålla foten nere. Kom högre upp i främre benet och se om det på så sätt blir lättare att trycka ner hela foten.
  • Höften parallell beror på, hur ser främre knät ut? Om det faller in mot mittlinjen kan det ha att göra med att du inte aktiverar rumpan och när den är inaktiv tappar du in knät.
 Intappet kan också ha att gör med hur du ser ut i ditt bäcken, att du faktiskt inte har möjlighet att trycka ut knät.
  • Där kommer också mitt ”det beror på” gällande fötterna på linjen. Om det är så att din höftled är formad på ett sätt som gör att knät faller in när du står fötterna på linje, kan det vara så att du ska stå höftbrett isär. Att främre foten går ut mot sin långkant, för at kunna få knät ovan ankeln. Då är inte höften längre parallell med långkanten på mattan.
  • Mitt sista ”det beror på” gäller lilltåsidans parallellitet med kortkanten. Återigen handlar det om hur vi ser ut under allt. Du kanske inte har öppenhet eller styrkan att rotera ut så mycket i höften, kanske känns det bättre att rotera in din fot, peka mot 10 eller 11 istället för 9.

Det viktiga är hur positionen kan tjäna dig, inte hur du kan tjäna den
Förstår du nu vad jag menar om riktlinjer? Alla de ovan ursprungligen nämna instruktionerna finns för att ta dig till skalet. Det viktiga är hur positionen kan tjäna dig, inte hur du kan tjäna den. Omformulerat: vad vill du ”få ut” av positionen? Det är det viktiga, detaljerna om vinklar är inte viktigt. Jag brukar arbeta med medvetenhet i fötterna, styrka och uthållighet i kroppen, stabil bål och fokus. Behöver du flytta, anpassa eller krydda med din smak ska du göra det!

Prova också att öka och minska avståndet mellan fötterna. Samt böja mer eller mindre i främre knät, alltså komma djupare ner mot marken eller högre upp. Hur känns det? Om du hittar ett nytt avstånd som känns lättare och skönare, kör på det.

Nog med teori, dags med praktik på mattan!

Häng med och ha chans att vinna ett hemmakit
 
Som om inte en roligare yogapraktik räckte kommer två av er som hängt med under dessa fyra veckor att vinna ett hemmakit från Yogobe. För att uppmuntra dig att fortsätta ditt personliga utforskande.

Hur hakar jag på då?
Följ @vevvejaderlund på instagram. All interaktion med kommentarer enligt nedan sker där.

Utmaningen pågår mellan 2-29 juli.

Varje måndag publiceras ett blogginlägg här på yogobe.com där jag beskriver en grundläggande position med grova penseldragen, samt ger tips på hur du kan finkalibrera positionen efter behag. På @vevvejaderlund kommer du sedan under veckan få exempel på hur du kan överföra tekniken på kusinpositioner, det vill säga liknande positioner. Jag kommer också ge tips på hur du kan experimentera när du väver in positionen i ett flöde samt ge lördagsgodis till dig som är lärare – förslag på assist eller instruktion.

Ta del av veckans asana och dela din variation av den på ditt instagram. Använd dessa hashtags: #everydayyogaschool #yogobe #beyoga365 #yogiraj 


OBS! Du måste ha ett öppet konto för att vi ska kunna se det.

Svara rätt på frågan som jag kommer att posta via Instagram (@vevvejaderlund) i slutet av utmaningen samt skriv en motivering till varför just du ska vinna.

Tävlingsregler och hur vinnarna presenteras
Tävlingen gäller endast fram till den 29 juli 2018. Hemmakittet består av två yogablock, ett bälte och Yogirajs nya Organic Lite mat 4 mm. Ett hemmakit vardera delas ut till de två som juryn bedömer har de fyndigaste motiveringarna (utifrån att de även svarat rätt på frågan samt varit aktiva). Med mest aktiva menar vi de som regelbundet delat med sig av sina reflektioner i en kommentar på @vevvejaderlund, samt i sina kanaler och peppat de andra utforskarna.

Vinnarna underrättas personligen samt presenteras på @vevvejaderlund.

Videotips

Tekniske tips
5 min

Yoga with

Teknik för positionen Virabhadhasana II, som stärker axlar, armar, benen och anklarna.

Klass
30 min

Yoga with

Utforska härliga dansinspirerade rörelser och hitta både styrka och rörelse i nacke, bröstrygg och höfter med Elaine De Souza.

Klass
5 min

Trening with

Primary Series 1, Mönster 2 – Lugn och metodisk serie som skapar kroppskontroll och god hållning.

Klass
10 min

Yoga with

Uppiggande flöde med krigare där vi jobbar igenom både höfter, ben, koordination och balans.

Lästips

För att kunna se en hel video behöver du vara inloggad som betalande medlem på Yogobe. Om du är ny till tjänsten kan du prova gratis i 7 dagar, utan bindningstid, klicka och kom igång här!

Veronica Löwenbok

Veronica 'Vevve' Jäderlunds klasser beskrivs ofta som starka, lekfulla och inbjuder till introspektion​ o​avsett om det är snabbare flöden eller lugnare klasser hon håller. Vevve uppmuntrar till att släppa tankarna att det finns ett rätt sätt, att yoga på sitt eget sätt istället.

Les mer