Gör din yoga mer personlig – vecka 1 av 4


Brukar du undra om du gör rätt när du står i de olika yogapositionerna? Fundera över vad syftet är? Då kommer du älska de kommande fyra veckorna! Vi kommer att ha teknikfokus på några av de grundläggande positionerna inom yoga. Veronica "Vevve" Jäderlund bryter ner positionerna och ger tips på hur du kan anpassa dem till din kropp samt hur du kan applicera tipsen på andra liknande positioner - för en personligare och roligare yogapraktik.


Linjering

Den fysiska delen av yogan kallas asanas, eller positioner. När vi börjar yoga är det fullt sjå med att komma ihåg namnen på dem och vilken kroppsdel som ska vart. Efter ett tag brukar hjärnan oftast gå till det som kallas ’linjering’, hur ska kroppen positionera sig mer exakt i varje position? Vilken vinkel ska det knät ha, ska näsan titta upp eller bak?

Eftersom yoga är ”an inside job” kan vi fråga oss varför vi försöker rätta kroppen efter yttre ideal? En superbra fråga från dig, din uppmärksamma läsare där.
 Svaret är: det ska vi inte. 
De gammeldags tankar som finns om linjering kommer från kulturella värderingar om att bra hållning på något vis var kopplat till god karaktär, i kombination med former och positioner från gymnastik som kroppen skulle passas in i. Du kan läsa mer om den sanna historien bakom den moderna yogan här och lyssna på när jag och Sara Ström berättar om linjering och hållning här.

Vad är de kommande fyra veckorna till för?

Tillsammans med Yogobe vill jag uppmana dig att hitta en personligare och roligare yogapraktik. 
Och för att det kan vara skönt att få förslag på hur en kan tänka när en försöker leta sig fram i kroppen och alla positioner. Instruktioner som påminner en vart det ska slappnas av, aktiveras eller förlängas kan hjälpa dig att hitta utrymme och lätthet i rörelserna. 


Se riktlinjerna för varje position som just det: riktlinjer, grova penseldrag över vart du ska bege dig. Men hedra din kropp och låt dina förutsättningar krydda det hela. Det är då yoga blir riktigt intressant tycker jag.

Min intention är att under dessa fyra veckor ge dig uppslag på olika variationer och övergångar, som kan inspirera dig att utforska och omdefiniera vad positioner har för syfte.

Veckans asana: Nedåtgående hund
Vi börjar vår tid tillsammans med en av de mest klassiska, och småluriga positionerna; Adho Mukha Svanasana, på svenska Nedåtgående hund. 
Riktlinjerna, de grova penseldragen, för positionen är att börja med att komma på händer och fötter med rumpan upp i vädret. Spreta lite lätt på fingrarna, låt pekfingret peka rakt fram och tryck ned undersidan av handen mot mattan för att fördela vikten jämnt i hela handen. Hälarna behöver inte nudda marken, fokusera istället på att få en rak rygg.

Du vill ha höften i en position där du kan bibehålla din naturliga svank i ländryggen. Ofta blir det att vi ”drar in svansen mellan benen” och krummar i ryggen. För att motverka det rikta sittbenen snett upp, nästan som att du vill ’moona’ taket. Samtidigt som du ’moonar’, uppmärksamma om du fläker ut revbenen. Om det händer påminn dig själv om att dra in naveln mot ryggraden och jobba in de nedre revbenen mot höftkammen. 
Aktivera sedan framsida lår för att hjälpa till med mooningen, och få till aktiveringen och medvetenheten i hela kroppen. Då kanske hälarna, millimeter för millimeter, automatiskt börja röra sig ner mot golvet allt eftersom.

Skuggsidor som flera stöter på

  • Ömma axlar. Förslag på lösning: Få till aktivering i ben och bål, så att du inte hänger i händer och armar.
  • Axlar som åker upp mot öronen. Förslag på lösning: böj armbågarna så de pekar ut mot sidorna och från axelleden gör en utåtrotation i axeln så att armbågarna, fortfarande böjda, pekar bak i rummet. Med den rörelsen ska du aktivera triceps (gäddhänget) och latissimus dorsi (ryggmuskeln som ger simmare den där V-formen) och på så sätt komma med axlarna bort från öronen.
  • Ömma handleder. Förslag på lösning: tryck ned undersidan av pekfingerknogen för att fördela vikten mer jämnt över hela handen, och avlasta handlederna. Prova också att öka och minska avståndet mellan händer och fötter. Samt bredda mellan händerna. Hur känns det? Om du hittar ett nytt avstånd som känns lättare och skönare, varför inte köra på det?

Nog med teori, dags med praktik på mattan!

Häng med och ha chans att vinna ett hemmakit
 för yoga
Som om inte en roligare yogapraktik räckte kommer två av er som hängt med under dessa fyra veckor att vinna ett hemmakit från Yogobe. För att uppmuntra dig att fortsätta ditt personliga utforskande.

Hur hakar du på?
Följ @vevvejaderlund på instagram. All interaktion med kommentarer enligt nedan sker där.

Utmaningen pågår mellan 2-29 juli.

Varje måndag publiceras ett blogginlägg här på yogobe.com där jag beskriver en grundläggande position med grova penseldragen, samt ger tips på hur du kan finkalibrera positionen efter behag. På @vevvejaderlund kommer du sedan under veckan få exempel på hur du kan överföra tekniken på kusinpositioner, det vill säga liknande positioner. Jag kommer också ge tips på hur du kan experimentera när du väver in positionen i ett flöde samt ge lördagsgodis till dig som är lärare – förslag på assist eller instruktion.

Ta del av veckans asana och dela din variation av den på ditt instagramkonto. Använd dessa hashtags: #everydayyogaschool #yogobe #beyoga365 #yogiraj 


OBS! Du måste ha ett öppet konto för att vi ska kunna se det.

Svara rätt på frågan som jag kommer att posta via Instagram (@vevvejaderlund) i slutet av utmaningen samt skriv en motivering till varför just du ska vinna.

Tävlingsregler och hur vinnarna presenteras
Tävlingen gäller endast fram till den 29:a juli 2018. Hemmakittet består av två yogablock, ett bälte och Yogirajs nya Organic Lite mat 4 mm. Ett hemmakit vardera delas ut till de två som juryn bedömer har de fyndigaste motiveringarna (utifrån att de även svarat rätt på frågan samt varit aktiva). Med mest aktiva menar vi de som regelbundet delat med sig av sina reflektioner i en kommentar på @vevvejaderlund, i sina kanaler samt peppat de andra utforskarna.

Vinnarna underrättas personligen samt presenteras på @vevvejaderlund.

Videotips

Klass
30 min

Yoga with

Fokusera på styrka och stabilitet samtidigt som du förbereder kroppen för armbalansen Pincha Mayurasana med Sara.

Workshop
10 min

Yoga with

Ett lekfullt flöde med övningar för dig som vill utforska huvudstående.

Klass
45 min

Yoga with

Drillövningar för dig som vill finslipa ditt handstående.

Tekniske tips
3 min

Yoga with

Teknik för en av yogans grundpositioner, Adho Mukha Shvanasana.

Lästips

För att kunna se en hel video behöver du vara inloggad som betalande medlem på Yogobe. Om du är ny till tjänsten kan du prova gratis i 7 dagar, utan bindningstid, klicka och kom igång här!

Veronica Löwenbok

Veronica 'Vevve' Jäderlunds klasser beskrivs ofta som starka, lekfulla och inbjuder till introspektion​ o​avsett om det är snabbare flöden eller lugnare klasser hon håller. Vevve uppmuntrar till att släppa tankarna att det finns ett rätt sätt, att yoga på sitt eget sätt istället.

Les mer