Hitta vardagsbalans med Ayurveda - Del 1

02 august 2015 | Av Eva Forsberg Schinkler

Med hjälp av Ayurveda, denna uråldriga läkekonsttradition, kan vi alla skapa en mer balanserad vardag som hjälper oss bygga en hållbar livsstil från grunden. Denna månad vill vi därför guida dig till just detta, att plocka in små godbitar av den Ayurvediska traditionen i ditt liv och förstå vad just du behöver för att må bra, för ingen av oss är den andra lik, och vi har alla olika behov. Så följ med på en resa genom kropp och själ! 



Denna månad kommer jag att guida dig genom ayurvedans spännande värld och guida dig till att integrera denna lära i din vardag för att skapa en ökad balans i livet. Var med en dag här och där eller varför inte en liten stund varje dag under dessa veckor? Ge det till dig själv. Inspireras och ta del av utmaningar samt videorekommendationer. Ta del av mina föreläsningar här på Yogobe och de videorekommendationer du ges för din praktik, eller välj vad du behöver just nu för att balansera dig själv. ​

Månadens upplägg: 

Ayurveda – gammal kunskap i ett modernt perspektiv

Inom Vedatraditionen, en kultur som är minst 10 000 år gammal och som har sitt ursprung i Indien, växte Yoga och Ayurveda fram. Dess syfte var att ge verktyg till att skapa inre och yttre balans för att människor skulle ges möjlighet till spirituell utveckling. Man förstod redan då att om man ska kunna skapa inre harmoni och utveckla sitt medvetande behöver vi inre och yttre balans, och att må bra.

Så vilken skattkammare det finns i och med att mer och mer av Ayurveda uppmärksammas i vår moderna värld och här på Yogobe!

Vad är ayurveda?
Ayurveda som är en mycket gammal läkekonsttradition bygger på en komplex kunskap utifrån kosmologi och de fem naturliga element som allting består av. Dessa element är desamma som dem vi benämner i den västerländska traditionen. Vi säger vakuum, gas, strålning, vätska och massa, vilket är detsamma som rymd, luft, eld, vatten och jord som dessa element benämns i Ayurveda. Vad dessa element representerar är olika densitet, eller närmare beskrivet; hur många atomer och molekyler de består av. I en människokropp finns alla dessa fem elementen representerade.

  • Rymd – i form av hålrum i kroppen, t ex vårt skelett består av massa hålrum.
  • Luft – vi behöver ju syre för att andas.
  • Eld – vi har en ständig inre eld som brinner som ger oss en kroppstemperatur på ca 37 grader, som hjälper oss att förbränna maten etc.
  • Vatten – det mesta av oss är just vätska ca 70 % av människokroppen består av vatten.
  • Jord – vår fysiska kropp.

Det unika med Ayurveda är att man har insett att med dessa fem element skapades tre kvaliteter, såkallade doshor.

  • Vata – som består av rymd och luft.
  • Pitta – som består av eld samt lite vatten.
  • Kapha – som består av jord och vatten.

Eftersom kroppen består av de fem elementen så består vår kropp och vårt sinne av dessa tre kvaliteter. Allt består av dessa tre tendenser eller kvaliteter, väder, årstider, arbete, mat osv.

Hitta dina kvalitéer
Genom att börja förstå dessa tre kvaliteter och framför allt, inse vilken psyko-fysisk konstitution du består av kan du få en förståelse kring eventuella ohälsoproblem du har, vilka styrkor du har och vad du kan göra för att upprätthålla balans och livskraft. Här kan du göra ett enkelt ayurvedatest.

Kortfattat kan man säga att vi har fantastiska möjligheter att dagligen skapa balans och livskraft, då vi alla genomför olika dagliga rutiner. Vi sover, äter, arbetar, tränar, rensar ut oss och vi umgås bland annat. Det är saker vi gör varje dag och kunskapen inom Ayurveda visar hur vi kan göra allt detta och få kraft och energi och eventuell läkning om vi har ohälsa.

Utifrån det förenklade ayurvedatestet kan du börja reflektera över hur du utför saker och ting i din vardag och ställa dig frågan om du får energi av det du gör, eller om det tar energi. Det som tar din energi blir så småningom till en nedbrytande, katabol, process, där du sliter ner celler och immunförsvar. När du gör saker du får energi av så skapas en uppbyggande anabol process, där du successivt bygger upp nya celler och stärker ditt immunförsvar.

Bara genom att du börjar iaktta dig själv så får du mycket kunskap som du kan använda dig av, om du vill ge dig möjligheten att bygga en hållbar hälsa över tid.

Veckans utmaning

Gör ayurvedatestet för att får en bild av din konstitution. Ta sedan del av mina introduktionsvideos nedan till och därefter de sekvenser som representerar den/de doshor du fått fram i testet.
Varje kväll denna vecka, skriv en kort reflektion innan du går och lägger dig, om vad som gav dig, respektive tog energi under dagen. Fundera utifrån detta på vad du kan tänkas behöva förändra i din vardag för att skapa en ökad balans och se om du kan börja med någon/några små förändringar redan under denna vecka. Dela gärna med dig av dina reflektioner i våra communityn BEYOGA365 och YOGAMOM365.  

Veckans videorekommendationer 

Kortare ayurvedaföreläsningar:

Introduksjon
5 min

Grow with

Vad är Ayurveda? Lär dig mer om den indiska traditionen "livskunskap".

Foredrag
10 min

Grow with

Eva berättar om de tre karaktärerna eller konstitutionerna som enligt ayurvedan utgör vår grund.

Foredrag
5 min

Grow with

Lär dig mer kapha, konstitutionen som domineras av jord & vatten.

Foredrag
10 min

Grow with

Lär dig mer om pitta, konstitutionen som domineras av eld.

Foredrag
5 min

Grow with

Lär dig mer om vata, konstitutionen som domineras av rymd och luft.

Yogasekvenser med fokus på energiflödet i kroppen:

Klass
20 min

Yoga with

Kort bröstöppnande flöde som ger en energipåfyllning och väcker kroppen.

Klass
30 min

Yoga with

Twista ur och ge ryggen möjlighet till mjukare följsamhet i detta sköna flöde.

Ny
45 min

Yoga with

Andetag vs rörelse – ett helkroppsflöde med Ulrica Norberg som bjuder på en välbehövlig energipåfyllning i ett lite lugnare tempo.


Mer om ayurveda

Här kan du läsa mer om ayurveda. Om du vill lära dig ännu mer om hur du kan börja balansera dig med dagliga rutiner, så följ med mig här under denna temamånad.

Vill du fördjupa dig ytterligare kan jag tipsa om min bok ”Livskraft i vardagen – med inspiration av Ayurveda” som nu efter att den varit slut på förlag ges ut som en pocket. Läs mer om boken här och här kan du beställa ditt eget exemplar.​ 

F oto: Dan Ljungsvik

Eva Forsberg Schinkler

Eva är ayurvedisk coach, guide i personlig utveckling och i ledarskapsutveckling, föreläsare, författare och inspiratör med stor passion också för skidåkning och segling.

Les mer