Anpassad yoga för alla

25 mars 2019 | Av Yogobe

Kan vi skapa en mer varierad bild av yogis, och av världen? En där alla kroppar finns med? "Yoga är att arbeta mycket med den inre energin och mentala kraften. Man kan göra alla asanas i huvudet och med hela sin energi lyfta armarna i en solhälsning, även om de fysiska armarna bara lyfter sig några centimeter."  Här delar Pernilla Halldin, yogalärare och ledare inom Accessible Yogas internationella team, med sig av sina tankar om att yoga verkligen är för ALLA. 


Yoga är för alla

Media har ett uppdrag i vårt samhälle, att ge en bild av hur samhället ser ut samt bidra med sanningsenliga uppgifter. Det senare är ett särskilt uppdrag, speciellt idag. Som människa vill man ha tillit till vad de skriver och bilderna de ger är därför viktiga. Yogan är inget undantag. Den beskrivs överallt i vackra bilder på smala, muskulösa och extremt viga yngre kvinnor och män. Eller de lugna, fridfulla bilder på människor i skräddarställning och med rak rygg som mediterar. Jag har dem själv på min hemsida. Men jag har också andra bilder. Det behövs andra bilder. För vart vågar alla andra, de som är äldre, överviktiga, oviga, eller de som har diagnos eller funktionsnedsättning gå om de är nyfikna på yoga?

Hitta och rikta energin i varje rörelse
Yoga är till för alla, alla kan utöva yoga. Jag önskar så, att alla visste och kände hur yogan finns för just dem. Yogan är en hel verktygslåda för livet. Sutrorna, yogans filosofi, hjälper en att förstå hur man ska vara mot sig själv och andra. Andningen och meditationen leder en in till lugnet och glädjen inom sig. Yogans mantra stillar tankarna. Den fysiska yogan, hathayoga, är en så liten del av allt vad yoga har att erbjuda livet. Men den fysiska yogan är så viktig för den är nektarn som attraherar oss alla till yogan. Hathayoga gör oss starka, smidiga och fyller oss med välbehag, oavsett vår fysiska natur och den kan anpassas till varje individ.

Grundtanken när man anpassar yogans rörelser och ställningar, asanas, till olika människor är att hitta vägar att ge kroppen samma fördelar som man söker i en konventionell asana. Fördelarna av en ställning kan vara töjning av en muskel, stärka en muskel, öva på balansen men framförallt hitta och rikta den inre energin i varje rörelse. Här är det viktigt att man inte bara försöker härma hur en asana ser ut, utan verkligen hitta och känna in att ställningen ger samma verkan.

Modifiera utifrån dina förutsättningar

Ibland kan man behöva ändra riktning, istället för att kämpa i en sittande framåtfällning över benen kan man stå upp och hänga ner med överkroppen från höfterna och låta gravitationen göra arbetet.

Solhälsningen kan göras stående mot en vägg, sittande och liggande och med alla dessa varianter ge samma effekt till den utövande. Balanserande ställningar kräver både styrka och balans. De kan göras stående med stöd, liggande eller sittande. För personer med synnedsättning är balansen en utmaning. Det är med stor inspiration jag ser när den grupp av dövblinda som jag gör yoga med, har gått från att göra trädet sittande, till att stå med stöd, till att långsamt lyfta både en fot upp mot ankeln och båda armarna i luften.

Yoga är att arbeta mycket med den inre energin och mentala kraften. Man kan göra alla asanas i huvudet och med hela sin energi lyfta armarna in i en solhälsning, även om de fysiska armarna bara lyfter sig några centimeter.

Här behöver vi som yogalärare vara medvetna om hur vi ger instruktioner. Har man som utövare svårighet att lyfta sina armar föredrar man att höra, ‘lyft armarna så högt som det känns bra’ istället för ‘lyft armarna upp till huvudet’. Det är också bra att tänka på att inte insinuera att en övning är lätt eller ‘bara att göra’, utan respektera varje människas utmaning.

Se alla människor, som de är

Det är viktigt som yogalärare att se varje människa som kommer för att göra yoga. Alla vi människor har våra utmaningar, fysiska och emotionella. Vi kommer alla med ett bagage och att då bli sedd utifrån den man är, är viktigt. Yogalärare behöver inte läka sina studenter, men se dem, utan ömkan, för dem de verkligen är. Ge dem yogans verktyg att bygga och stärka sig själv.

Jag ser hur vi blir fler och fler yogalärare med passionen att nå utanför den vanliga yogamålgruppen, både i Sverige och över hela världen. 2007 grundades Accessible Yoga, en organisation som tar yogan till de grupper i samhället som av olika anledningar är exkluderade och där öka medvetenheten om yogans fördelar. Accessible Yoga stöttar yogalärare med kurser och konferenser och skapar ett internationellt nätverk.

Som ledare för det internationella teamet ser jag hur denna medvetenhet sprider sig bland yogalärare. Vi är ett litet nätverk som växer starkt genom alla fantastiska människor som delar erfarenhet och inspirerar varandra. Och kanske kan vi tillsammans ändra bilden i media, så att den blir mer inklusiv och diversifierad. Alla vackra, soldränkta, muskulösa kroppar får gärna vara kvar, bara de blandas med lika portion vackra kroppar av äldre, överviktiga, oviga, människor med diagnos och med funktionsnedsättning. Vi är alla yogisar.

Videotips

Workshop
20 min

Yoga with

Learn how to adapt yoga poses for your own needs.

Klass
30 min

Yoga with

Accessible yoga for kids – a fun an easy class that anyone can join.

Klass
60 min

Yoga with

Full body asana practice with adjustments.

Klass
30 min

Meditere with

Yoga Nidra, deep relaxation, for calming both body and mind.

För att kunna se en hel video behöver du vara inloggad som betalande medlem på Yogobe. Är du ny till tjänsten? Prova gratis i 14 dagar utan bindningstid – klicka och kom igång här!

Mer läsning

Lär dig mer om Accessible Yoga

Yogobe

Vi skriver, kurerar, skapar och gör vårt yttersta för att inspirera och guida våra läsare och medlemmar till balans och hållbar hälsa. När du saknar kunskap eller material inom ett visst ämne, tveka inte att kontakta oss: [email protected]