Vad är yoga nidra?

09 February 2020 | By Yogobe

Har du testat yoga nidra? Här pratar vi avslappning på riktigt. Yoga nidra kallas även den yogiska sömnen och används bland annat för bättre nattsömn eller för att somna lättare. Lär dig mer och få videotips här!


Yoga nidra – för minskad stress 

Yoga nidra är en guidad meditationsteknik som utförs liggande på rygg. Den kallas ofta den yogiska sömnen då du går in i ett tillstånd mellan vakenhet och sömn och kroppen slappnar av på djupet. Ett tillstånd kallat hypnogogiskt tillstånd, eller alfatillstånd.

Nidra = sömn på sanskrit

Yoga nidra har sina rötter i en uråldrig, tantrisk teknik där du fokuserar din uppmärksamhet på olika kroppsdelar – genom så kallad kroppsscanning. Det handlar alltså om medveten avslappning och vissa menar att en timme av yoga nidra kan vara lika effektiv för din återhämtning som tre timmars sömn! Många upplever att yoga nidra ger en ökad energibalans, större fokus och välbefinnande.

Vill du testa en yoga nidra? I videobiblioteket här på Yogobe har vi flera olika, med olika längd och fokus, på svenska och engelska. Vagga dig till ro!

Yoga nidra ger djup vila och avkoppling som du inte uppnår på samma sätt genom någon annan meditationsövning. Den kan ge utrymme att utforska vad du behöver just nu, och är samtidigt ett tillfälle att vara med det som är.

Förbättra sömnen med yoga nidra

Det går att använda yoga nidra för olika behov och syften, guidningen anpassas då för det tänkta syftet. Allra vanligast är att använda yoga nidra för att förbättra sömnen – antingen för att somna på kvällen eller i förebyggande syfte för att sänka stressnivåer som kan orsaka sömnproblem. Men det finns även andra behov som kan få extra fokus, som att höja energin, komma mer i kontakt med sig själv med mera.

Så fungerar yoga nidra

När du ligger i savasana, eller död mans position som det också kallas, följer du den guidande lärarens röst. Guidningen är till för att skapa en rotation av sinnet och därigenom flytta ditt fokus runt i kroppen på olika sätt. Syftet med all meditation är att stilla tankarna, de kommer alltid vara där men vi kan försöka låta dem stå åt sidan genom att bland annat hitta olika fokuspunkter. Det är det rotationen av sinnet syftar till. Detta tillåter ditt sinne att vila och efter hand gå in i det fullständigt avslappnade tillståndet. I yoga nidra ingår även visualiseringar för att komma djupare in i avslappning och lugna tankarna.

Genomgående för all praktik av yoga nidra är kroppsscanningen som flyttar ditt fokus till olika delar av kroppen. Detta ser olika ut i olika traditioner och skolor.

Efter meditationen kan det ibland vara så att du bara kommer ihåg delar av guidningen. Det är helt i sin ordning. Att somna är också okej eftersom du fortfarande får fördelar genom att det omedvetna sinnet tar till sig meditationen – men det absolut bästa är om du är vaken i sinnet, medan kroppen "sover". Det går alltså inte att praktisera yoga nidra på fel sätt, vilket gör att det passar för alla.

Tips för din stund i avslappning med yogisk sömn

  • Ge det tid & repetera
    Är du inte van vid avslappningar och meditation kan det kännas svårt och frustrerande till en början, tankarna tar över och drar iväg ditt fokus. Men det är helt ok, övning ger färdighet, och även din hjärna behöver tränas. Gör gärna samma yoga nidra flera gånger för att lättare kunna komma in i ett avslappnat tillstånd.
  • Förbered kropp & sinne
    Som med all meditation får du ut ännu mer av din praktik om du förbereder dig genom att hjälpa sinnet att komma ner i kroppen snarare än att snurra i huvudet. Detta kan du göra genom en lugnande andningövning och/eller några enkla asanas, yogapositioner. Det kan exempelvis vara positioner som du gör liggande i sängen, om du ska göra yoga nidra för att somna.
  • Prova dig fram
    Testa olika yoga nidras, och inte minst, olika lärare. Vi har alla olika preferenser – gillar olika röster, olika varianter av kroppsscanning och så vidare.
  • Stäng ute störningsmoment
    För att inte bli störd av andra kan det vara skönt att använda ett par hörlurar för att helt kunna gå in i avslappningen.
  • Ge kroppen de bästa förutsättningarna
    För att kroppen ska kunna släppa taget om spänningar och slappna av på djupet är det bra att använda props (olika tillbehör/fysiska verktyg). För att göra det riktigt, riktigt bekvämt för kroppen:
    • placera en tunnare kudde eller filt under huvudet – för att ge nacken stöd.
    • lägg ett bolster eller en kudde under knän eller lår – för att avlasta ryggen och kunna slappna av ännu mer.
    • täck kroppen med en filt – för att undvika att bli kall, vilket lätt händer när vi slappnar av, samt känna lite tyngd för ökad fysisk trygghet.
    • lägg en ögonkudde eller vikt handduk över ögonen – för att stänga ute allt ljus samt lättare kunna "vända blicken inåt".

Fördelar med yoga nidra

  • Ger mental och fysisk återhämtning
  • Lugnar nervsystemet
  • Minskar stress
  • Främjar djupavslappning
  • Kan hjälpa dig att komma i bättre kontakt med kropp och sinne
  • Kan ge ökat fokus

Yoga hemma online – yoga nidra för olika tillfällen

I vårt videobibliotek hittar du fler sekvenser, några med separata videor med pre-asanas, förberedande yogapositioner, anpassade till meditationens syfte. 

Oppitunti
20 min

Meditoi with

En stunds alldeles ljuvlig återhämtning och avspänning för att få ny kraft guidad av Ulrica Norberg.

Oppitunti
20 min

Meditoi with

Gentle poses to do in bed or before, to help you relax at bedtime – perfect as a pre-flow to yoga nidra.

video.flavor.audio
10 min

Meditoi with

Yoga nidra: A guided audio session of deep relaxation to help you fall asleep at night.

Oppitunti
15 min

Meditoi with

Guidad kroppsscanning för ökad avslappning och en återhämtande stund för dig själv.

Oppitunti
15 min

Meditoi with

En avslappningssaga som leder till en något djupare avslappning.

Oppitunti
30 min

Meditoi with

Yoga Nidra, deep relaxation, for calming both body and mind.

video.flavor.audio
15 min

Meditoi with

Yoga Nidra: A guided audio session of deep relaxation to help lift your spirit and energy.

För att kunna se en hel video behöver du vara inloggad som betalande medlem på Yogobe. Är du ny till tjänsten? Prova gratis i 14 dagar utan bindningstid – klicka och kom igång här! 

Lästips för dig som vill veta mer om yoga nidra

Yogobe

Vi skriver, kurerar, skapar och gör vårt yttersta för att inspirera och guida våra läsare och medlemmar till balans och hållbar hälsa. När du saknar kunskap eller material inom ett visst ämne, tveka inte att kontakta oss: [email protected]

Your preferred currency