Robert Kronberg om träning för alla motionärer

10 May 2019 | By Yogobe

”Har du inte balans i din kropp och jobbar med dina svaga länkar - dina kompensationer, så kommer skadorna förr eller senare – därför måste du träna rätt”, säger friidrottsstjärnan Robert Kronberg. Här berättar han hur man genom funktionell träning och explosivitet kan utveckla sin träning och förebygga skador.


Att träna funktionellt

Funktionell träning är när du tränar på att stå emot krafter i alla olika riktningar för att skapa balans och en helhet. Det kan man göra på olika sätt. Själv jobbar jag bland annat. med slingor, pilatebollar, kvastskaft och rörlighet, men även spänst, snabbhet, löpning och specifika övningar för att utveckla min funktionalitet tillsammans med explosivitet.

Funktionell träning kan man se ur många olika synvinklar. När du börjar bli trött och sliten under ett träningspass, då ger kroppen vika, därför är det viktigt att skapa en viss rörlighet samtidigt som du stärker upp dina svaga länkar. På så sätt får du en mer balanserad och neutraliserad kropp. Det gör också att man kan använda kroppen på ett mer harmoniskt och effektivare sätt.

Jobbar du explosivt förebygger du också mycket eftersom du får ett mycket mera balanserat steg. Det gör att det blir bättre och lättare, både ur ett tekniskt, effektutvecklande samt skadeperspektiv.

Det är viktigt att ha balans genom din kropp och jobbar med dina svaga länkar – dina kompensationer. Alla människor kompenserar i sitt rörelseschema på ett eller annat sätt, så det gäller att skapa bra balans i kroppen samt att de muskulära antagonisterna (t.ex. framlår kontra baklår) samarbetar bättre. Annars kommer skadorna förr eller senare – därför måste du träna smart och träna rätt.

Hitta helheten för bästa förutsättningarna
Att få en helhet i sin träning är viktigt för att skapa och behålla en hälsosam och stark fysik, vilket är särskilt viktigt desto äldre man blir. Explosivitet är den fysiska kvalité som vi tappar först när vi blir äldre. Många gör det för att man glömmer bort den typen av träningen. Följden av detta är att man blir begränsad i sin kapacitet och vad man kan göra med sin kropp. Om man istället kombinerar uthållighet med explosivitet får man en otrolig effekt och det är jäkligt kul, motiverande och inspirerande att kunna kombinera de två kvalitéerna. Du undviker många skador, får en bättre teknik, ett mera balanserat steg samt kan själv välja vilken växel du vill springa på, trean eller sexan!

Jag ser det som en helhet. Jag förordar att jobba i väldigt snabba farter – utifrån din kapacitet och dina behov och vart du befinner dig någonstans såklart. Då behöver du lära dig tekniken - hitta rätt position, avslappning kontra avspänning för att inte hamna i en dålig spiral och skada dig helt enkelt. På så sätt kan du också utveckla din teknik men du utvecklar också din snabbhet och kan hitta en väldigt bra balans emellan: att kunna vara explosiv i ena läget och uthållig i andra läget.

Det är lika viktigt att bygga styrka, även löpstyrka där man jobbar utifrån ett högintensivt tempo och bra kvalité.

Jag förordar sprint som en teknikträning tillsammans med en snabbhetsutveckling där man skapar en grundförutsättning för att sedan kunna gå ner på lägre farter när man ska löpa. Jag kanske har ett annorlunda sätt att lära ut löpning på än vad andra löparcoacher har, men det beror på min bakgrund som häcklöpare.

Du ska inte vara rädd för att sprinta – bara du gör det på rätt sätt, i rätt fart och utifrån rätt förutsättningar så är det ett perfekt komplement att lägga in i t.ex. en uppvärmning till ett löparpass. Men det är också viktigt att göra det korrekt, annars kommer ju skadorna och då kommer du inte kunna ha lika roligt med din löpning samt att du inte kan utveckla din träning som du vill.

Vänliga hälsningar,

Robert Kronberg

Lästips

Mer om Robert Kronberg

Vill du veta mer och utveckla din löpning eller allmän träning? Då kan du läsa mer om kronBee konceptet på kronbee.com, kronBee Trainingcamp på Facebook (gilla gärna sidan) samt hashtag #kronbee på Instagram. Jag arrangerar även träningsgrupper, där jag bl.a. har startat en alldeles nyss här i Göteborg och vill du hänga på så är du välkommen att höra av dig för att prova på en gång. Jag håller föreläsningar, jobbar som PT och har träningsresor samt Minicamps (inspirerande, utvecklande träningshelger).

Yogobe

Vi skriver, kurerar, skapar och gör vårt yttersta för att inspirera och guida våra läsare och medlemmar till balans och hållbar hälsa. När du saknar kunskap eller material inom ett visst ämne, tveka inte att kontakta oss: [email protected]