Egentid - en kvart om dagen

20 August 2018 | By Leila Andersson

Vad är egentid för dig? För mig är det vila och återhämtning. Den Zenbuddhistiska mästaren Roshi Joan Halifax sätter poetiskt ord på varför återhämtning är direkt livsnödvändigt;  “När du andas in fyller du på dig själv, när du andas ut ger du av dig själv. Inandningen är absolut väsentlig för utandningen” Ta dig tid att vila för att få ökad ork och komma mer i harmoni.


Återhämtning och vila – egentid för mig

För mig är egen tid samma sak som återhämtning och vila. Elitidrottare förstår vikten av återhämtning. De vet att för att kunna prestera maximalt behöver de återhämta sig maximalt. Och ofta. Så om vi ser vårt liv som sporten eller aktiviteten och att målet för vår prestation är att leva fullt ut så blir det ganska enkelt att förstå vad vi behöver för att kunna göra det. Vila. Regelbundet. Ska jag vara helt ärlig så var det min sämsta gren. Någonsin. Jag var den som var beroende av att vara upptagen. Att alltid ha något att göra och att finnas för andra gav mig dels en känsla av värde (ni vet, “duktig flicka”) men även en möjlighet att inte känna eller tänka på sånt som var lite jobbigt. Sånt som jag inte ville känna, sånt som behövde tänkas på men som var för obekvämt att stanna i för länge.

Att jag arbetar med känslor är långt ifrån en slump, det är sprunget ur ett behov av att skapa förutsättningar för att kunna stanna upp och vara stilla. “Att leva som jag lär”- principen tyckte jag var en brilliant idé. Det är den också, när man förstår att den ska praktiseras, inte presteras perfekt. Vilket tog mig nåt år eller så att inse.

Ok så har jag lärt mig vila nu då? Njae. Det är en konstant pågående process. Det har varit viktigt för mig att förstå att återhämtningen behöver ske i hela mig. Det kan se olika ut och göras på olika sätt men den gemensamma nämnaren är närvaro och en djupare kontakt med något, någonstans i kropp, hjärta eller sinne.


Viktiga lärdomar om egentid

● Lär känna dig själv. Vad är återhämtning för dig? Är du introvert eller extrovert? Som introvert fyller du på med energi genom att vara själv. Som extrovert fyller du på genom att vara social. Vad behöver du?

● Det är skillnad på att vila och att döva. Att medvetet vila och att omedvetet checka ut. Några avsnitt av din favoritserie på Netflix kan till exempel vara både bedövning och återhämtning, skillnaden avgörs av hur du känner dig efteråt. Lätt och inspirerad eller tung och nedstämd?

● Det räcker med 10-15 minuter om dagen. En promenad i naturen. Ett hjärtligt samtal med bästa vännen, en powernap på soffan innan du ska hämta på förskolan, yoga 5 minuter i fjärilen och 5 minuter i sadeln mellan möten. Men det kan också vara en dag på spa, några timmars brödbak eller ett tyst meditationsretreat över en helg.

● Ledig tid i kalendern är ledig tid. Även när chefen eller kollegan bara vill ha 10 minuter.

● Även om du hinner svara på ett meddelande när du väntar på att ljuset ska bli grönt för att ta dig över gatan så betyder det inte att du måste svara på meddelandet. Varje övergångsställe skulle kunna bli en andningspaus.

● Släpp taget om stress och utmattning som statussymbol. Det krävs mod att ta tid för sig själv, för vila och för “lek” i en kultur där stress och sömnbrist är status.

● Egen tid är inget du unnar dig, det är avgörande för att du ska kunna ge tid till andra. Roshi Joan Halifax (amerikansk Zenbuddhistisk mästare och författare) förklarar det så här: “När du andas in fyller du på dig själv, när du andas ut så ger du av dig själv. Inandningen är absolut väsentlig för utandningen” Hur skulle du må om inandning endast var något du unnade dig lite då och då? Eller ännu värre, hoppade över helt och hållet på grund av dåligt samvete?

Lycka till! //Leila

Övningar online – vila och återhämning

New
10 min

Yoga with

En mjuk paus för att stilla tankarna och lugna kropp och sinne.

New
20 min

Meditate with

Genom visualisering och mantrat ham sa får du vägledning till att landa och öppna upp.

Tutorial
15 min

Breathe with

Landa i andetaget och få en mental paus.

Tutorial
15 min

Yoga with

Lugna rörelser och avslappning för att återhämta, komma ner i varv, grunda och landa.

För att se en hel video behöver du vara inloggad som betalande medlem hos Yogobe. Ny till tjänsten? Prova gratis i 14 dagar, utan bindningstid – klicka här och kom igång direkt!

Lästips

Leila Andersson

Leila är skribent, holistisk livsstilscoach, utbildare, yoga och meditationslärare med sin grund i läkning, näring och motivation.

Read more