Kost i nöd & lust

26 mai 2015 | Av Yogobe

Kost. Oumbärligt, livsviktigt, fantastiskt och kanske lite jobbigt. För visst är det lätt att gå vilse bland råd och pekpinnar i denna hälsomedvetna tid – när det faktiskt är balans, upplevelsen av mat och att må bra som är det viktiga. Emilia Eriksson, PT och kostrådgivare, berättar hur våra kroppar egentligen kan det här utan och innan. Så häng med, inspireras, och ta små steg mot dina nya, pigga, vanor!


När du ser det där plustecknet på stickan vet du att livet är på väg att förändras vare sig du väntar ditt första, tredje eller sjunde barn. En ny liten människa är fullständigt beroende av dig och lika stor som kärleken är, lika tungt vilar ansvaret på dina axlar. Eller åtminstone är det så det kan kännas när man står inför en strid ström av information om vad man bör och inte bör göra som nybliven förälder. Vad ska du äta? Hur mycket och hur ofta? Och hur kommer dina val att påverka ditt barns hälsa nu och i framtiden?

När jag började jobba med kost och träning för snart nio år sedan slängde jag friskt pekpinnar och diverse påbud omkring mig. Bra mat och träning var en prioriteringsfråga och på det stora hela var det bara att ta sig i kragen och göra ”rätt” val så skulle det mesta ordna sig.

Goda intentioner går lätt vilse
Ett par år senare fick jag bokstavligt talat äta upp dessa pekpinnar i form av mängder av vitt bröd med massor av smör och ost medan jag tillbringade vecka efter vecka liggandes i fosterställning i min soffa, totalt utslagen av gravidillamående. I teorin hade mitt 23-åriga jag rätt, bra mat och träning är och förblir en prioriteringsfråga. Men vad jag fick lära mig den hårda vägen är att livet kan brottas tämligen hårdhänt med en och då kan goda intentioner och prioriteringar lätt gå vilse i den dagliga kampen för att överleva illamående, läckande mjölktuttar och kolikskrik.

Att det råder en ökad medvetenhet om hälsa kan knappast undgå någon men ibland får jag känslan av att det gör oss onödigt osäkra på det som våra kroppar egentligen kan utan och innan. Allt mediebrus om fasta, glutens vara eller icke vara, krillolja, grönkål och konspiratoriska kolhydrater gör att vi mister förmågan att lyssna till kroppens egna signaler om vad vi behöver.

Guld för gravidkroppen
Om en graviditet är planerad kan det vara en god idé att börja äta ett tillskott på folsyra som skyddar mot missbildningar och fosterskador. Det finns att köpa i tablettform på apoteket. Naturligt folat hittar du i gröna bladgrönsaker, rotfrukter, svarta vinbär, magert kött och baljväxter. Fortsätt att fylla på med folsyra under graviditeten. Skulle du ha missat att du är gravid är det bara att sätta igång när du väl upptäckt det. Ingen skada skedd!

I början av en graviditet är det många som upplever illamående och det är inte ovanligt att det hjälper att småäta, här kan det dock vara bra att vara lite uppmärksam på vad som slinker ner. Men om illamåendet är så kraftigt som det var för mig då är mitt enda råd: Ät det du måste för att överleva nästa timme!

Trög och uppblåst mage är inte heller ovanligt, jag minns insikten om att min första lilla ”babybump” inte alls var någon bebis utan bara en stor ansamling av gas i min mage, och hur genant det kändes. Här hjälper det att dricka mycket vatten och att äta ordentligt med fibrer. Har du snålat med fibrer innan kan det vara bra att vänja magen lite långsamt annars kan du få motsatt effekt.

Att anpassa sig och behålla bra vanor
Det är väldigt vanligt att man som gravid får järnbrist. Även här är de gröna bladgrönsakerna en bra källa, samt mörkt kött, baljväxter och fullkornsbröd. Laga mat i en gjutjärnsgryta är ett gammalt husmorstips som fortfarande står sig.

Under både graviditet och amning ökar kalciumbehovet. När din bebis växer i magen och tänder och ben bildas behövs det mycket kalcium. Din bebis kommer se till att den får det den behöver så fyll på med mjölkprodukter helst i kombination med D-vitamin så inte mammas egna förråd sinar. Glöm inte heller bort att äta fet fisk ett par gånger i veckan så får du i dig viktiga Omega-3 fetter.

Allt det här verkar ju väldigt enkelt och är egentligen mest sunt förnuft, ingenting som någon skulle bli kokboksmiljonär på. Den stora utmaningen ligger egentligen inte i att ta reda på VAD som är bra att äta under graviditeten och amningen utan HUR vi upprätthåller en sund kost, att bra mat blir en lika naturlig vana som att borsta tänderna varje dag. För att vara gravid eller förälder handlar hela tiden om att anpassa sig till nya förhållanden och faser och genom dem behålla bra vanor.

Knäck pekpinnarna och upplev maten
Och det är nu det är dags att knäcka pekpinnarna med eller utan smör och ost på för så länge jag har jobbat med kost och träning har jag inte sett någon förändra livsstil genom att känna skuld eller ha dåligt samvete. Men däremot genom att hitta inspiration och tilltro till den egna förmågan. Att steg för steg skapa nya vanor genom att ge sig själv lagom stora utmaningar.

Stäng av telefonen, sätt dig vid dukat bord och upplev maten. Utforska smak, färg konsistens och temperatur. Om du har små barn: passa på att iaktta hur de äter, långsamt och utforskande. Låt maten ta tid så kommer din kropp att tala om för dig när du är mätt, och risken för att du överäter blir mindre. Gör den nyttiga maten lättillgänglig, om den enda lunchen du hinner med är ståendes med ett skrikande barn på armen är det praktiskt om fullkornsmackan ligger färdigfixad i kylen, det blir nämligen närmare än att åka till McDonalds.

Och känns det svårt eller till och med omöjligt ibland, stanna upp, ta några djupa andetag och minns att du får hur många nya chanser som helst.

Lästips

Videorekommendationer

YOGAMOM by YOGOBE riktar sig till gravida och mammor med visionen att inspirera till hållbar hälsa genom yoga, meditation, kosttips och träning. I communityn YOGAMOM365 på Facebook kan alla i gruppen ohämmat prata, ställa frågor, mysa och byta tankar och tips. Inte minst med många experter i Team Yogobe. Löpande genom året kan du ta del av teman och utmaningar till glad och prestationslös träning för kropp, sinne och själ. Inspirera och inspireras med oss! Läs mer om YOGAMOM här.

Yogobe

Vi skriver, kurerar, skapar och gör vårt yttersta för att inspirera och guida våra läsare och medlemmar till balans och hållbar hälsa. När du saknar kunskap eller material inom ett visst ämne, tveka inte att kontakta oss: [email protected]