Rotlåsets hemligheter

17 juli 2018 | Av Yogobe

Yogaläraren Johanna Wickström berättar om det kvinnliga rotlåset och dess kraft. Ju mer du arbetar med muskelgrupperna som tillhör rotlåset desto bättre kommer du bli på att kontrollera din energi, inre styrka och på att särskilja hur mindre muskeldelar som ingår i området påverkar olika delar av din kropp, säger hon. Upptäck potentialen i rotlåset!


Vad är rotlås?

“The root lock is a posture where the body from the anus to the navel is contracted and lifted up and towards the spine." – B.K.S. Iyengar

Instruktionen "aktivera ditt rotlås" eller "aktivera mula bandha" är inte helt ovanlig inom olika typer av dynamiska yogaformer och den utgår många gånger från B.K.S. Iyengars citat ovan. Trots att det är en ganska vanlig instruktion så är många yogis, ofta kvinnor, förvirrade över termen. Jag har själv haft jättesvårt att översätta instruktionen i min kropp trots att jag är ganska väl införstådd i vad instruktionen betyder. Så jag skulle vilja reda lite ordning kring begreppet. Varför är det viktigt? Och varför denna förvirring bland oss kvinnor?

Varför skall du bry dig om rotlåset?
Tekniken att aktivera rotlåset används både inom yoga, pranayama (andningsövningar) och meditation. När du lärt dig tekniken kommer du få bättre stabilitet och kontroll på energin i din kropp. Men först behöver du förstå hur rotlåset påverkar din hållning och ryggrad.

Din ryggrad är som en rörlig stomme som ger dig stöd, hjälper till att hålla dig upprätt och att röra dig. Ryggraden löper nerifrån bäckenet och upp till nacken. När du aktiverar ditt rotlås ger du nedre delen av ryggen stabilitet som hjälper ryggraden med sina viktiga uppgifter. Genom att aktivera energin vid ryggradens rot kan du via ryggradens nerver och vävnader kontrollera energin som flödar upp genom kroppen. 

Ju mer du arbetar med muskelgrupperna som tillhör rotlåset desto bättre kommer du bli på att kontrollera din energi, inre styrka och på att särskilja hur mindre muskeldelar som ingår i området påverkar olika delar av din kropp.

Vad är det som skapar förvirring?
När instruktionen aktivera rotlåset kommer, ges den ofta i samma tonläge som vilken annan instruktion som helst och utan närmare förklaring. Därför blev jag förvånad när jag, genom att studera tillsammans med den fantastiska läraren Shiva Rea, lärde mig att när du som kvinna aktiverar musklerna kring rotlåset så stimulerar du samma process som skapar en kvinnlig orgasm.

I linje med det har Shiva även döpt om rotlåset till yoni bandha när hon pratar med kvinnliga elever. Trots att detta inte är något jag skulle gå in på i detalj under en klass så hittar jag ingen bra anledning till att man inte ska kunna prata om det. Speciellt inom yoga där vi jobbar aktivt med att lära känna våra kroppar och intresserar oss för samband mellan kroppen, tankarna och känslorna både på och utanför mattan.

Man och kvinna. Röd prick indikerar centrum för rotlåset.
Så nu kommer jag till förklaringen till varför du inte är ensam om att tycka att rotlåset är svårt att förstå. Jag delar upp det svåra i två delar för att inte ytterligare krångla till det krångliga!

Svårighet nummer 1 
Rotlåset hos en kvinna är inte samma som hos en man. I ett försök att hjälpa mina kvinnliga kompisar på yogamattan vill jag informera om att det är ett anatomiskt faktum att rotlåset är annorlunda för kvinnor och män. Yoni bandha är kopplad till klitoris och till hela livmodern. Historiskt sett har yoga utförts främst av män så det är inte så konstigt att vissa instruktioner utgår ifrån en mans kropp, men nu när yoga äntligen är modernt behöver även vissa begrepp moderniseras.

Så för inte att maskulinisera (jag tror att ni förstår även om jag är osäker på om ordet används) oss kvinnor ytterligare, behöver du som kvinna andra instruktioner än en man för rotlåset:

För att hitta yoni bandha aktiverar du musklerna i två steg.
Först aktiverar du musklerna i bäckenbotten som när du kniper igen precis som för en kisstråle och sedan kramar du om uppåt runt hela livmodern (supersvårt att veta exakt hur man gör det men försök!). Det är fortfarande svårt och kräver tålamod men förhoppningsvis ger det lite mer mening. Det kommer att bli lättare och ge mer effekt för varje gång du tränar på det.

Svårighet nummer 2
Att prata om ett ”lås” indikerar att det är något man kan låsa och som sedan sitter fast (vad händer då om låset fastnar?!). Att sluta tänka på yoni bandha som ett lås gjorde stor skillnad för mig.

Det är fysiskt omöjligt för dig som kvinna att aktivera alla muskler i bäckenbotten och kring vaginan och sedan sätta ett lås på det och hålla kvar.

Att aktivera yoni bandha handlar om att aktivera och sedan slappna av. Du behöver alltså inte sätta upp ett mål om att hålla låset i 2-3 minuter! Använd ditt andetag för att få hjälp på vägen, dra in och upp musklerna när du andas in och släpp taget när du andas ut. På det sättet, ett andetag i taget kommer du hitta energin och kraften från yoni bandha. Eller vad du väljer att kalla det.

Så nästa gång någon säger åt dig att aktivera rotlåset, kom ihåg att det inte är lika lätt som att rulla ihop din matta eller att hålla främre knät i linje med tredje tån. Och du som kvinna behöver gå igenom en annan process än en man för att hitta det.

Kom igen alla grymma kvinnor, ta en liten stund om dagen eller innan din yogaklass och hitta yoni bandha!

Videotips

Tekniske tips
5 min

Yoga with

Mula bandha, eller rotlåset, så aktiverar du bäckenbottenmuskulaturen.

Klass
60 min

Yoga with

Finn lättnad och ro vid PMS och klimakteriebesvär. (Med intro)

Klass
30 min

Yoga with

Energilåsen är en stor del av hormonyoga, här utforskar vi dem tillsammans.

Workshop
10 min

Yoga with

Vad är ett yoniägg och hur kan vi använda det i yogan, och hur används det inom hormonyoga?

För att kunna se en hel video behöver du vara inloggad som betalande medlem på Yogobe. Om du är ny till tjänsten kan du prova gratis i 7 dagar, utan bindningstid, klicka och kom igång här!

Lästips

Om Johanna Wickström

Johanna undervisar i yinyoga sedan flera år tillbaka men är också utbildad inom, och undervisar, i viryayoga och vinyasa. Hon arbetar även med mindfulness och meditation. Förutom det skriver hon inlägg och artiklar om bland annat personlig utveckling. Johanna är utbildad ekonom och arbetar även som managementkonsult. Hon har startat Yogasektionen på Acando där alla anställda ges möjlighet att genom yoga och andra metoder hitta en hälsosam balans i livet. Följ Johanna på Instagram för mer inspiration!

Yogobe

Vi skriver, kurerar, skapar och gör vårt yttersta för att inspirera och guida våra läsare och medlemmar till balans och hållbar hälsa. När du saknar kunskap eller material inom ett visst ämne, tveka inte att kontakta oss: [email protected]