Studier på mindfulness på arbetsplatser visar sedan 15 år tillbaka på ökad effektivitet, förmåga att hantera stress samt bättre samarbeten. Karin Otterbjörk från Corporate mind skriver här om varför mindfulness behövs mer än någonsin i så väl pandemitider som de oroliga, snabbt föränderliga tider vi är i globalt och lokalt.
Mindfulness på jobbet i föränderliga tider
Mindfulness gör att vi lättare kan fokusera, känna igen våra stressignaler och får effektiva verktyg för att bryta dessa. Sömnen förbättras och de som upplever oro och ältande blir oftast hjälpta av mindfulness.
Men när media fylls av olika innehåll är det lätt att organisationernas HR och andra som bestämmer vilka insatser som ska göras, riktar sina insatser mot det som är för tillfället aktuellt. Under pandemin har organisationerna slitit med utmaningen att hålla ihop kulturen, behålla engagemanget, vara produktiva och framför allt att stärka sina medarbetares självledarskap.
Så varför menar jag att det behövs mer än någonsin just nu, i de föränderliga tider vi lever i och med en pandemi som skapat nya sätt att arbeta på? Jag menar att det har att göra med att otrygghet lätt kan få individer och grupper i gungning, och mindfulness hjälper oss till ökad känsla av inre trygghet även i oroliga tider. Trygghet skapar välmående och leder också till kreativitet och ett effektivare arbete – till och med till mer logik, eftersom en otrygg, stressad hjärna lättare får tunnelseende och minskad kapacitet. Så vi har många vinster i att satsa på individers hälsa!
Varför mindfulness? – För psykologisk trygghet och tillit
Den psykologiska tryggheten och tilliten i ett team är framgångsfaktor för både prestation och välmående. När vi inte har den så startar reptilhjärnan och gör allt för att skydda oss. Under ett möte kan vi till exempel skydda oss genom att inte säga vad vi tycker, utan håller med fast vi har en annan idé. Vi är livrädda för att uppfattas som inkompetenta, att säga något som gör att vi blir utstötta. Ett så kallat group-thinking är ett faktum.
Kortisolproduktionen drar igång och påverkar snart vårt välmående, vårt engagemang och vår motivation. Detta är direkt skadligt för en innovativ och kreativ kultur. Det kan också påverka kvaliteten på det sättet att ingen till exempel vill rapportera om ett fel, för man är rädd för att göra gruppen besviken.
Distans- och hybridarbete bidrar till stora utmaningar som gör att otryggheten kan öka. Några orsaker är att vi har svårt att läsa av varandra, vilket gör att det lätt att blir kommunikationsmissar. Hjärnan tolkar impulsivt kollegornas respons på det man säger. Kanske lägger vi inte ens märke till hjärnans tolkning och kroppens respons. Men hjärnan minns och lägger den i sitt minnesspår. Nästa gång i samma forum, när kollegan säger, kommenterar eller inte säger något, då gör hjärnan snabbt samma tolkning. ”Det där var inte ok, inte så smart sagt!” Och så förstärks det minnesspåret igen och du tystnar och ansluter dig till vad gruppen säger eller inte säger.
Vi kan genom mindfulness-metoder ta vara på kunskapen om hur vi som människor fungerar och vad vi behöver för att känna trygghet, även via skärmen på distans. Här är några tips på hur:
Hur du kan använda mindfulness i arbetsgruppen
- Gör en kort meditation innan ett möte. Scanna av vad vilka tankar och känslor som du har inför mötet och hur kroppens känns. Är den spänd så kan det vara ett tecken på att den gör sig beredd på att undvika obehag.
- Möt dig själv och dina tankar genom att omtolka tanken som till exempel kan låta så här: ”Vet jag helt säkert att de andra tycker att jag är inkompetent?” ”Skulle det kunna finnas en annan anledning till att de frågar vad jag menar?”.
- När sedan mötet startar kan mötesledaren inleda med att alla får checka in. Med några meningar var dela något, som kan vara personligt eller en känsla. Det här skapar medvetenhet för mötet samt gör att vi kan connecta som människor och kollegor. Vi blir närvarande i det som är nu.
-
Kom överens om ett antal strategier ni vill ha som ledstjärnor under era möten. De påverkar vår reptilhjärna att inte reagera lika starkt på situationer. Gå igenom dem kort och avsluta sedan mötet genom att utvärdera 1-5 hur väl ni lyckades utgå från dessa. På så sätt skapar ni en bra möteskultur och arbetsmiljö under era möten. Exempel på strategier:•
• Öppen och nyfiken – Lyssna uppmärksamt, ställ nyfikna frågor för att förstå.
• Vänlig – Gentemot alla oavsett vad vi diskuterar.
• Tålamod – Även när jag tycker att mötet går för långsamt.
• Närvarande – Multitaska inte, var på plats med hela dig.
Läs mer om mindfulness & hälsa i arbetslivet
- Mindfulness på väg till jobbet
- Fem mindfulnesstips mot stress i vardagen
- Samtalsgrupper på arbetsplatsen kan motverka stress och utmattning
Ta en paus på jobbet – yoga & träning online
Trening with
Motverka ensidiga rörelser, underhåll ledens möjligheter och få en mental paus.
Trening with
Klappa, stryk och massera vänligt igång kroppens cirkulation och närvaro.
Trening with
Mindre stelhet och mer rörlighet i nackpartiet på ett enkelt och lättillgängligt sätt.
För att se en hel video behöver du vara inloggad som betalande medlem hos Yogobe. Ny till tjänsten? Prova gratis i 14 dagar, utan bindningstid – klicka här och kom igång direkt!
Om Karin Otterbjörk:
Karin Otterbjörk och Carin Frödeberg är grundare av Corporate mind och har utvecklat metoden Neuro Business training, en kombination av mindfulnessträning, beteendevetenskap och neuroledarskap. Syftet är att främja framgång, välmående och hållbar effektivitet för individ och arbetsplats/organisation. En av deras mest populära tjänster är utbildningen Hållbara medarbetare, en form av corporate mindfulness – mindfulness som riktar sig till arbetsplatsen. Under pandemin har flera organisationer valt att genomföra programmet digitalt. Resultaten visar på att det har hjälpt till att skapa hållbart självledarskap, få både ökad effektivitet och lugn samt ökade samarbeten och kommunikation. Relationerna till kollegorna blev bättre – och även de privata relationerna.