Man kan väl utan problem påstå att Indien är kontrasternas land. Det kaotiska går sida vid sida med en gåtfull ordning. Människor som inte äger något annat än de paltor de bär, bor granne med de som lever som Joakim von Anka. Men vad är det då som gör detta land så fantastiskt?
En enda stor mix av kontraster
I det makalöst magnifika templet finns gytter av försäljningsstånd som erbjuder neonplast-Ganesh i form av en discoblinkande speldosa. Ibland är trafiken som en egen, levande organism, ibland andas samma plats kontemplation.
Kommers och andlighet.
Blomstring och förfall.
Superteknologi och jordstampat golv.
Kanske är det just det som får mig att år efter år återvända till Mother India. Kontrasterna. Och överraskningarna. För när man minst anar det stöter man på personen som man har sitt livs mest inspirerande samtal med. Eller när man kikar upp i trädet, får man syn på en vild papegoja. Eller så hittar man ett fridfullt, sömnigt tempel bakom parkeringsplatsen.
Och mitt i allt det här utkristalliseras yoga.
Yogan utvecklas
För det var i Indien som yogan utvecklades, för flera tusen år sedan. Men då såg inte yogan precis ut som den gör idag. För kanske tre, fyratusen år verkar det som om yogan i mångt och mycket handlade om disciplin. När ordet yoga dyker upp i Rig Veda som är en av de äldsta texterna verkar man använda ordet yoga som just ”disciplin”. Eller kanske ”väg”. Och det var kopplat till offerriter som man ägnade sig åt i den vediska kulturen.
En annan beståndsdel som vi ser så här tidigt är tanken om att allt består av energi eller kraft: ”prana”. En tanke som också finns i ayurvedan som såg dagens ljus ungefär samtidigt som yogan. Och det är bland annat andningsövningar, eller ”pranayama” som man menar kontrollerar eller förlänger livskraften.
Och gör vi ett hopp fram i tiden. Vid tiden då man tror att Jesus föddes, så klurade man i Indien på hur bland annat de här komponenterna: disciplin och andningsövningar, skulle kunna påverka sinnet. I Yoga Sutra, som är en av de första yogatexterna, myntas begreppet ”yoga är det som stillar sinnets växlingar”.
Idag omfattar yogan ännu mer. Det är asanor, mantrasång, etiska förhållningssätt, filosofi och för många en livsstil. Och det intressanta är, tycker jag, att det många gånger liksom ”landar tillbaka” till starten:
Både en väg och en diciplin
Att yogan kan vara en väg som vi väljer att utforska, såväl som en disciplin. För vi ställer oss ju ibland på yogamattan även de dagar som vi kanske inte alltid är supersugna. Vi försöker göra val som är i samklang med vårt etiska förhållningssätt, även om det inte alltid är bekvämt. Och funderar vi inte också lite till mans och kvinns hur vi kan laborera med livskraften, med prana. Vilka vanor, vilka förhållningssätt, vilken mat och yoga ökar din livskraft?
Ibland glömmer vi bort att det som vi sysslar med har sin upprinnelse i det mest färggranna land som jag har stött på. Och utan att romantisera kring Indien som samhällsstruktur, så finns det än idag fascinerande och inspirerande spår av den yogan som vi har i våra liv idag.
Yogalärarutbildning i Indien
Är du nyfiken på att utbilda dig till yogalärare där allt startade? Varje år har vi en intensivutbildning i Indien med Nordiska Yogainstitutet. Vi håller till på ett ayurvediskt center i Kerala. Håll utikik här!
Har du inte möjlighet att följa med kan du alltid yoga med mig här på Yogobe, se alla mina videos här!
Lästips
- Missade du min bonusvecka Lär känna dina chakran - en inre resa hittar du den här!
- Vill du läsa mer om Nordiska Yogainstitutet och gå på mina klasser läs mer här.
- Är du nyfiken på min senaste bok som bland annat handlar om att formulera vilken väg man önskar gå utifrån sina värden, kolla in Yoga & ACT.
Var du än väljer att utöva din yoga - välkommen till en transformerande resa!