Att ge sig hän

28 februar 2018 | Av Viktor Frih

Varför har bhaktiyogan med sin kärlek och hängivenhet fått så lite fäste här i väst? Var det något som gick förlorat när yogan kom hit? Och varför tilltalas vi av olika yogaformer?


Ligger i min hängmatta på verandan. Det är snart solnedgång och jag avnjuter den sköna eftermiddagsbrisen invid stranden här nere i södra Indien. Två indiska killar kommer ut ur rummet bredvid, när jag frågar varifrån de kommer så visar det sig att de kommer ifrån Kurukshetra, en historisk plats i berättelserna om Krishna – den gud som tillbeds mest i den yoga som vi kallar bhaktiyoga. 

Bhakti är en yogafilosofi och handlar om att öppna upp för kärlek och hängivenhet. Varför har denna del av yogan fått så lite fäste i västvärlden undrar jag? Kan det ha att göra med hur man påverkas av sin omgivning? Eller är det som med andra yogaformer att man helt enkelt måste dedikera sig, skapa tid för praktik. Är resultaten för oklara, ogreppbara, kanske rent av för flummiga för oss i väst att ta till oss?

Efter att ha diskuterat ämnet ett tag med de indiska killarna så får jag ett svar som jag hört förut, nämligen att människor har olika personlighetstyper. Vissa är lagda åt ett mer disciplinerat håll och då passar yogaformerna hatha och rajayoga bättre. Rajayoga är en filosofi som påminner om filosofin bakom ashtangayoga, den åttafaldiga vägen – inte att blanda ihop med den fysiska yogaformen ashtanga vinyasayoga.

Vissa andra av oss är kanske mer i hjärtat och mer lagda åt bhaktiyoga. Men de höll samtidigt med om att det fanns ett visst inslag av påverkan från omgivningen, att det spelar var man är född. Att på grund av att de var födda på denna heliga och historiska Krishna-plats så är det den gud som de tog åt sig från sina föräldrar och sin omgivning.

Den ena mannen, Mukund Goyal, berättar sitt synsätt om att man bara kan uppnå bhakti om man är redo att glömma sig själv.  Att upplösas till något större, att smälta samman med existensen. Kan man lära sig att älska? Eller är vi kärlek, hängivelse utan dualitet? I bhakti försvinner först den hängivne sedan gud och det som återstår är den absoluta sanningen.

I love India,
Hälsningar Viktor

Videotips med Viktor

Klass
10 min

Puste with

Sama Vritti, en enkel andningsteknik som hjälper oss att lugna ner tankarna.

Klass
45 min

Yoga with

Upplyftande och energigivande hathaflow för mer erfarna utövare.

Lästips

Viktor Frih

Viktor är utbildad inom yoga, meditation samt personligträning och har ett brinnande intresse för musik och Indien.

Les mer