Kraftfull ashtangayoga. Lugn och stilla meditation. De två kan kännas långt ifrån varandra, men genom att kombinera de båda har jag själv kunnat fördjupa min praktik, och gå djupare in i mig själv. Likaså ser jag hos mina elever att det efter ett tag behövs något mer än bara yogapositioner. Här delar jag med mig av min egen resa och hur yogan och meditationen är det bästa av två världar.
Vad sysslar du med, hjälper det?
Hannu påstod att det var yoga han höll på med och han var känd för att vrida sig i konstiga positioner före starten. Han var klart bättre än jag i tävlingssimningens 14-års klass, så jag beslöt mig för att också pröva på yogan för att se om den kunde förbättra mina resultat. Jag sökte mig till biblioteket och hittade ”Yoga och idrott”, namnet bådade gott, och satte igång med övningarna. Tyvärr hjälpte yogan mig inte till bättre resultat så jag lade den på is de kommande 26 åren.
Vart tog mantrat vägen?
När jag gick i gymnasiet prövade jag även på TM-meditation (transcendental meditation) för att se om det kunde förbättra min koncentration inför tävlingsstart. Det gick inte speciellt bra. Min koncentration var så dålig att jag efter grundkursens första dag redan hade glömt mitt mantra.
Långt senare
Så tar vi fast forward och jag fyller redan fyrtio år. Jag har avslutat min danskarriär och kroppen känns som om bäst-före-datumet redan har gått ut. På omvägar kom jag slutligen in på ashtangayogan. Jag gav den lillfingret och den svalde mig med hull och hår. Äntligen hade jag hittat något som tog min in på djupet samtidigt som den tog hand om min fysiska hälsa. Min första lärare Frank var även intresserad av vipassanameditation och det tog inte lång tid förrän jag och min hustru Riitta befann oss på vår första tio dagars vipassanaretreat. Det har nu gått sjutton år sedan jag började med ashtangan och nästan lika länge har vi båda två utövat vipassana.
En kraftig asanaträning och en stillasittande meditation är som myntets två sidor. I båda övningarna förnimmer vi oss själva inifrån men förnimmelserna är av olika grader. I asanaträningen flödar det kraftiga förnimmelser som är mycket tydliga till sin karaktär medan förnimmelserna i en stillasittande meditation är mera subtila till sin natur.
Jag har märkt hos mina elever, och även hos mina lärarkolleger, att det kommer ett skede i livet då enbart asana inte räcker till, det behövs även någonting subtilare för att kunna dyka ännu djupare. En del väljer att komplettera med pranayama (andningsövningar) eller någon form av meditation. Själv hör jag till dem vars intensivaste träning sker stillasittande på en kudde.
Det är inte fråga om ett antingen eller där någondera skulle vara värdefullare än den andra, utan snarare en form av både och, där man inte kan lämna bort någondera. Ashtanga hjälper mig att dyka djupt in i psyket medan vipassana är en mycket kroppslig upplevelse. Jag kan inte säga vilken av dem som för mig djupare in i mig själv.
Jag varken kan eller vill överge någondera!
Lär dig mer
Är du nyfiken på ashtangayoga och vill lära dig mer? Läs mer här och kolla in våra videor.
Vill du lära dig meditera, eller fördjupa din befintliga praktik? Då kan du dels läsa mer om meditation här eller ta del av våra videor om meditation i videobiblioteket. Du kan även djupdyka rakt in i vår 12-veckors meditationskurs online med Ulrica Norberg för att få extra vägledning, läs mer om den och våra andra kurser här!
Videorekommendationer
Meditere with
Inspireras till att meditera mera genom att lära dig mer om vinsterna med meditation.
Meditere with
Tips på hur du kan få in en meditationsrutin i vardagen.
Meditere with
En meditation som hjälper dig möta livets prövningar och öva på self-compassion, självmedkänsla.
Meditere with
Lär dig att observera känslor och acceptera dem som de är, istället för att värdera dem olika.
Yoga with
Kortare ashtangavinyasasekvens med fokus på att hitta styrka.
Om du talar finska kan du ta del av Magnus videor här!