Mindfulness för barn

08 December 2021 | By Yogobe

Ge barnen tid för reflektion, återhämtning och att öva mindfulness, för att må bättre och för att bättre kunna hantera vardagen. Här delar mindfulnessinstruktören och författaren Maja Öberg med sig av tips på mindfulness för barn och berättar varför detta är så viktigt. 


Därför behöver barn mindfulness

Barn är naturligt närvarande när de leker fritt, när de är i naturen och i sina relationer. Men även barn har mycket på sina scheman idag. Förskolan är fylld av aktiviteter och saker som barnen ska göra, skolan likaså, sen är det aktiviteter utanför hemmet, med till affären, åka till Skansen med morfar, kalas för kompisen och kanske största boven av alla: skärmtid.

Barn behöver mer tid till återhämtning och reflektion än vi vuxna behöver eftersom deras hjärnor utvecklas i en snabb takt och de dessutom lär sig så otroligt mycket nytt hela tiden. Barn behöver tid att göra ingenting, tid att ha tråkigt. Det är viktigt för deras utveckling.

Barn liksom vuxna behöver utrymme för att känna in hur de egentligen mår. Tid till reflektion för att upptäcka sina tankar och känslor.

Barn känner ofta snabbt hur bra de mår av mindfulness och vill ofta öva mer. De har inte lika många lager som många vuxna har som behöver skalas av först. Min vision är att varje barn ska få lära sig mindfulness i förskolan, skolan eller hemma. Några minuters träning varje dag gör stor skillnad i deras liv nu och i framtiden. Vill du upptäcka nuet tillsammans med dina barn? Nuet, en plats där vi alla är likvärdiga, ingens erfarenhet eller kunskap är värd mer än den andras. Båda upplever nuet samtidigt och på lika villkor.

Några av de positiva effekterna av att öva mindfulness regelbundet

  • Förbättrad sömn
  • Minskad stress
  • Ökad självkänsla och självmedkänsla
  • Ökad koncentrationsförmåga
  • Förbättrade relationer

Tips på mindfulness med barn

  • Gå ut i skogen tillsammans. Var närvarande. Känn hur det känns att andas, lyssna på ljuden, leta färger och former, känn förnimmelserna mot huden, krama ett träd och känn efter hur det känns inom dig och så vidare. Bara fantasin sätter gränser.
  • Starta varje morgon och avsluta varje kväll med en kort andningsövning tillsammans.
  • Börja varje måltid med tre minuters tystnad efter att alla fått mat på tallriken för ökad matro. Detta brukar bli en favorit, så ge inte upp första gången utan ge det 5-10 gånger.
  • Läs min bok Pluttens mindfulness och utforska nuet tillsammans med hjälp av boken.
  • Gå en mindfulnesskurs tillsammans eller fråga förskolan/skolan om de övar mindfulness med barnen.

Läs mer om mindfulness för barn

Träna mindfulness & yoga för barn online

Tutorial
3 min

Breathe with

Lär dig björnandning och bli lugn – perfekt på kvällen!

Tutorial
3 min

Yoga with

En övning för att uppmärksamma nuet, med hjälp av det vackra ljudet från klangskålen.

Tutorial
5 min

Yoga with

Barnyoga: En resa genom olika kroppsdelar för en avslappnad kropp.

Tutorial
5 min

Yoga with

En övning som höjer koncentrationen och kroppsmedvetenheten med Angelica Henriksson.

För att kunna se en hel video behöver du vara inloggad som betalande medlem på Yogobe. Är du ny till tjänsten? Prova gratis i 14 dagar utan bindningstid – klicka och kom igång här!

Om Maja Öberg

Maja Öberg driver Gröna Huset - Balans kommer inifrån, och ger kurser i mindfulness för både barn och vuxna. Läs mer om Maja och hennes barnbok Pluttens mindfulness här!

Yogobe

Vi skriver, kurerar, skapar och gör vårt yttersta för att inspirera och guida våra läsare och medlemmar till balans och hållbar hälsa. När du saknar kunskap eller material inom ett visst ämne, tveka inte att kontakta oss: [email protected]