A challenge. Not a competition!

27 August 2013 | By Peter Munteanu

Följ med oss på Yogobe på inspirationsteman och månadsutmaningar inom yoga, hälsa och träning. Löpande månad för månad genom årets 365 dagar ger experter ur Team Yogobe dig daglig vägledning, råd, tips och inspiration. Steg för steg genom varje månad blir du guidad i vår blogg och genom vår grupp på Facebook #BEYOGA365, där vi pratar och inspirerar varandra till yoga som livsstil och träning på mattan. Tillsammans skapar vi en community av likasinnade i en strävan mot hållbar hälsa och balans i vardagen med och genom Yogobe och yoga. Join us!


Börja där du är. It is all about showing up! En kort stunds yoga varje dag kommer förändra ditt liv!

Våra önskemål och behov så väl fysiskt som mentalt och själsligt ser olika ut beroende på var vi är i våra liv. När det kommer till yoga så handlar det om att du ger till dig själv det som DU behöver just nu! Du kan välja att följa en månadsutmaning hos Yogobe, välja att bara ta del av intressant och berikande läsning, eller kanske enkelt bestämma dig för att följa videorekommendationerna för yoga en dag här och där, eller vecka då och då, vad som än passar dig. Helt på dina egna villkor! Nedan kan du läsa mer om de temamånader som Team Yogobe tagit fram till dig med avsikt att ge dig yogavägledning därhemma som komplement när du inte har tid eller möjlighet att träna på anläggning eller studio.

Tema 1: Etablera ett dagligt utövande
"I början kan det vara svårt att etablera ett dagligt utövande, kanske tänker du att du behöver kunna mer, att du behöver ha mer tid, att du inte har rätt utrustning eller plats för stillhet i ditt hem som är fyllt av liv, rörelser och familj. Yttre problem kommer i vägen för din längtan och vilja att göra något bra för dig själv. Men du, det handlar bara om att dyka upp! Det handlar bara om att ha en vilja och börja göra det, och du börjar där du är, mitt i ditt liv. Med den förmåga du har, med den tid du har, på den plats du är. Bara rulla ut mattan och följ med på hela eller delar av det 4 veckor där vi vägleder dig genom hur man steg för steg bygger en yoga-rutin." - Emma Öberg

Tema 2:   Närvaro. Johanna Andersson uppmanar oss under 4 veckor till NÄRVARO på mattan. Kärnan i denna närvaro är att skapa en daglig vana, praktisera lite varje dag, även om det bara är för 5 andetag. Detta är enkla, spännande och samtidigt mycket krävande och utmanande veckor. Investera i detta för dig själv! Det kommer vara värt det säger Johanna.

Tema 3: Träning på mattan - bakåtböjningar, handstående och huvudstående
”Våga vänd dig upp- och ner” - Magnus Ringberg.
Man måste göra av med energi för att fylla på med energi. Funktionellt och lekfullt inspirerar och vägleder Magnus Ringberg till träning på mattan med bakåtböjningar, handstående och huvudstående. Det blir utmaningar för kroppskontrollen och guidning mot att stärka musklerna över axlar, bål och ben.

Tema 4: Yin Yoga dig lugn
”För mig har Yin Yoga varit ett ovärderligt verktyg för att skapa integritet och kraft i min yogaträning. Min Yin Yoga är bryggan mellan min meditation och annan träning. Genom Yin Yoga har jag lärt mig att vara mer inlyssnande, gränssättande och öppen i sinne och själ. Utan att tappa kontakt med det som är jag” säger Ulrica Norberg som tillsammans med Johanna Andersson ger dig guidning till en mindre stressig vardag med hjälp av Yinyoga. De delar med sig av sin expertis inom yinyoga och det är avslappnande och utmanande på samma gång. Om du är stressad, har svårt för att varva ner, är mycket stel eller spänd, har problem med cirkulation eller är emotionellt upprymd, är denna månad för dig.

Tema 5: Kom igång - regelbunden daglig träning och detox
”Starkare, sexigare, rörligare och smartare. Kan det verkligen vara så enkelt?”
Att ge sig själv en kickstart inte bara rockar loss din kropp, utan även din knopp? Att allting hänger ihop är ju en välbekant filosofi, både inom yogan och den holistiska medicinen. Under denna månad kommer vi att peppa dig till att ”show up” för dig själv. Det ÄR svårt att förändra sina vanor – men absolut inte omöjligt. Denna månad guidar MOJO (Monika Björn & Johanna Andersson) tillsammans med Cecilia Duberg dig till att etablera vanor och landa i ett regelbundet hemma-praktiserande med yogan. Du får även tips på hur kroppsrening samt råd och tips som underlättar när du vill skapa nya rutiner.

Tema 6: En kvart om dagen & Chakra vägledning
”En kvart om dagen har blivit oumbärlig för mig. Som tvåbarnsmamma, författare, skribent, föreläsare, yogalärare och allt annat som jag gör i min vardag, har jag kommit fram till att vad jag kan skapa kontinuitet i, är att jag kan alltid få till en kvart om dagen", skriver Ulrica Norberg som denna månad guidar dig till hur man investerar i sig själv och hur man med endast 15 min per dag förbättrar sin livskvalitet. Vi får även en introduktion till chakran.

Tema 7: Power form within
”Det är för att mitt hjärta har trasats till spillror och slagits till mos på golvet som det är öppet. Eftersom det är öppet är det starkt”, skriver Milla Floryd.
Denna månad utforskar vi styrka tillsammans med Milla Floryd som leder oss igenom dessa fyra veckor. Power from within, Power of the mind, Power of the heart och Power of Grace. Vi tittar även på tankens kraft, hur vi kommer i kontakt med styrkan inom oss genom, vår attityd, vårt sinne och hur vi kan ta med oss yoga som förhållningssätt in i vardagen.

Tema 8:
Yoga for Runners
Med fokus på kombinationen yoga & löpning är det vår ambition att du som yogi vågar ge dig ut i löparspåret och att du som är en van löpare kan ta del av yogans många fördelar och hur det kan förbättra din löpning, hälsa och dina resultat. Denna månad vägleds och inspireras vi till träning på mattan och i löparspåret av Global yoginis Camilla Oldberg och Tiina Ravelin samt några av Sveriges främsta friidrottare genom tiderna: Anders Szalkai, Emma Green och Robert Kronberg som ger tips för hur man skall komma igång med sin löpning, bli flexibel, utveckla sin rörlighet, förebygga skador och hur vi kan få ett helhetstänk i vår träning. 

Tema 9: Kom i form - utan prestation
Denna månad vill vi guida och inspirera dig till att komma i form utan att känna någon som helst prestation. Med utgångspunkt från Ayurveda får vi vägledning av Eva Forsberg Schinkler som lyfter fram hur vi kan fylla på med energi och kraft - utan pekpinnar. Vi går igenom fysisk träning, andningstekniker, relationen mellan mat och träning och kikar på vad vi kan göra för att skapa balans i vår tillvaro. Månaden avslutas med att titta på tankens kraft och hur vi genom att göra små förändringar i vardagen kan bygga upp och vidhålla en hållbar livsstil.

Tema 10: Frihet
Under denna månad vill vi vägleda och guida dig i hur du tar dig igenom det som står i vägen för dig och ge verktyg så att du kan uppleva mer frihet i ditt liv. Josephine Selander delar med sig av sin kunskap och erfarenhet av yoga samtidigt som hon får oss att dyka djupare in i och ifrågasätta oss själva. Allt för att vi ska komma förbi våra satta begränsningar och skapa frihet på mattan och i vardagen. Det som i stunden är jobbigt, begränsande och ansträngande, resulterar ofta i styrka, rörlighet och frihet i kroppen. Vi avslutar månaden med att undersöka hur du styr ditt liv med dina tankar och vad som krävs för att du ska börja fungera och leva fullt ut.

Tema 11: Sommar- & semesteryoga
"Less is more" - Pia Wallberg.
Detta är en temamånad för sommaren och semestern där vi tillsammans med Blossom Tainton och Pia Wallberg guidas till träning som faktiskt blir av. Under sommaren lämnar vi ofta vardagen och med det även våra träningsrutiner. Detta är då också en tid då vi har mer tid att träna, men det är lätt att det inte blir av. Dessa fyra veckor peppar vi dig till att behålla motivationen och inspirationen till att träna lite varje dag.

Tema 12: Strength & Spirit
"Yoga gör mig hållbar" - säger Stine Rosén som tillsammans med Viktor Frih guidar oss genom en temamånad där fokus ligger på att använda yoga som redskap för att lättare bibehålla en balans i kroppen, livet och göra verklighet av de reflektioner som gjorts under lediga och lata semesterdagar för att kunna leva våra liv fullt ut.

Tema 13: Yoga for Athletes
Denna temamånad får vi vägledning av en av Sveriges främsta träningsprofiler, Monika Björn. Fokus ligger på yoga för atleter – eller yoga för dig som tränar fler saker än just yoga. Varje vecka fördjupar vi oss inom en specifik träningsform. Oavsett om detta är sporter du utövar eller inte så kan du självklart ta del av denna utmaning då vi även går igenom vilka delar av kroppen fokus ligger på vecka för vecka och hur yoga hjälper oss att utvecklas.

Tema 14: Yin yoga
Yogaläraren Ulrica Norberg guidar oss in till en värld av YIN. I livet strävar vi efter att upprätthålla en balans mellan yin och yang. Både på och utanför yogamattan. De perioderna när du har det hektiskt, stressigt eller ett fullspäckat schema är det extra viktigt att du lägger till YIN i ditt liv. Upptäck hur yin yoga kan balansera dig och få lite motvikt till allt YANG inom och omkring dig.

Avrundning:
Vi har till dagens datum tagit fram fler än femton hela 4-veckors månadsteman för att kunna guida dig till yoga på mattan och i vardagen genom årets 365 dagar helt på dina egna villkor. Låt oss vara ett stöd och din källa för inspiration för fysiska välmående, mental hälsa och själslig balans. Om du har tankar, frågor eller feedback att ge, tveka inte att kontakta oss på [email protected] eller gå med i vår community och Facebook grupp: BEYOGA365 och ställ dina frågor där.

LIVE LOVE YOGA!
Anna Reynold & Jag

Peter Munteanu

VD & Grundare, Yogobe. För mig är yoga en livsstil, en inställning, ett förhållningssätt. Det är det verktyg som hjälper mig vidhålla en balans i de många dimensionerna av mitt liv. Investera i dig själv och ge dig själv YOGA i vardagen!