Utmana din kropp!

01 juli 2020 | Av Hillevi Borga

Hur ser din träning ut? Utmanar du din kropp, eller har du fastnat i gamla mönster som känns trygga och bekväma? Hållbar träning är inte bara att hitta sitt center, vara stark där – och stanna där. Det är också att tillåta sig själv att bli bättre och starkare, för mer livskvalitet, glädje och schvung i steget!


Kliv ut ur din bekvämlighetszon

Det här med att titta in i sin kropp, kanske in i andra delar av sig själv är ju bra. Det behöver vi på alla plan, hitta in i vår kärna, finna styrkan där. Om vi pratar fysisk träning så är det bra om vi bygger styrka inifrån och ut, såsom exempelvis i coreträning. Det är bara det att vi ibland riskerar att vara kvar just där, och stagnera litegrann.

Kanske vi gått från att ha ont, till att vara relativt smärtfri. Men var det så att vi tappade något på vägen? Rörelseglädjen, den spontana lusten att vara aktiv, känslan av att vi är kraftfulla och starka känns långt borta. Det är så lätt att hamna där och liksom krympa, kanske gilla läget och tänka ”att det hör väl till åldern” (vilken den nu än är…) ”det är naturligt att inte vara så stark längre”. Eller kanske tänker vi inte ens på att vi stagnerar, vi glider gradvis över till en mindre aktiv tillvaro. Sakta, sakta och märker inget förrän vi tycker att det faktiskt är jobbigt att resa oss ur soffan.

Så om du har kört lite grundträning och funnit något som känns bra och lite sådär lagom, eller om du faktiskt ofta tänker att du saknar den där formen du varit i tidigare. Eller känner att du helt enkelt är svag och inte orkar hänga med dina barn eller vänner så säger jag till dig:

Kliv ut ur din bekvämlighetszon!

Balansen mellan utmaning och vila

För att bli starkare måste vi faktiskt anstränga oss, sträcka oss lite längre, göra lite fler repetitioner, öka tempot och belastningen. Men det är svårt det där med att utmana sig själv. Vi har lätt att göra något vi är bra på, men det känns alltid motigt att göra något vi inte bemästrar.

Vila är jätteviktigt för att läka, för att återhämta och ibland för att lugna ner ett överbelastat system. Men var försiktig med hur mycket du vilar och vad du vilar. Det är inte nödvändigtvis så att en svag utvilad person mår jättebra. Hur står man då emot livets belastningar och krav?

Belöningen är värd din ansträngning

Det är kul och känns bra att utmana sig själv. Att gå den extra kilometern, göra några fler benböj, utföra några extra repetitioner av övningen vi tycker sämst om för att den är så jobbig. Nåväl, jag förstår att alla inte tycker att det är jättekul medan man gör det, men efteråt, när vi har klarat av det, eller när vi vaknar och har träningsvärk i ”nya” muskler. Eller när vi inte längre pustar och stånkar oss upp för rulltrappan som står still. När några löpsteg för att hinna med bussen känns bra och inte alls korkat och klumpigt och bortrationaliseras med att ”det inte är någon mening att springa efter bussen, det kommer ju en till”.

Hållbar träning är inte bara att krypa in i sitt center och vara stark där och stanna där. Utan även att tillåta sig att bli bättre och starkare, för ökad livskvalité, rörelseglädje och lite schvung i steget!

Övning – stanna upp och betrakta hur och varför

Det är nyttigt att ibland stanna upp och betrakta hur och varför vi gör saker, i träningen, i yogapraktiken såväl som i övriga livet. Utvärdera helt enkelt. Så här kommer några punkter att fundera över:

  • Ta en ordentligt funderare på hur du tränat det senaste året. Skriv gärna ner dina tankar.
  • Känn efter! Är det något som håller dig tillbaka i träningen? Försök känna in var detta kommer ifrån.
  • Vad är syftet? Vad vill du ha ut av din träning, vad behöver just du och din kropp? Kanske är det mer balans mellan aktivitet och vila, åt vilket håll det än må vara.
  • Trappa upp din träning - utmana din kropp med mer kraft och styrka denna vecka, utöva tre pass som du känner ger dig extra utmaning, utan att för den del ta bort medvetenheten och grunden i träningen.
  • Är du istället en person som har en tendens att utmana dig själv hela tiden så bör du kanske snarare lägga fokus på hur du tränar och varför, vad är syftet? Är min träning hållbar, eller har den lett till skador?

Lästips

Videotips

Klass
20 min

Trening with

Hitta ytterligare kontakt med de djupa coremusklerna och kring ryggraden med rörelser stående på alla fyra samt sidoliggande med Hillevi Borga.

Klass
45 min

Yoga with

Utmana dina invanda mönster och hitta muskelstödet för nya sätt att röra dig på.

Klass
30 min

Yoga with

Rör dig från din mittpunkt och utforska rörelserna med Vevve Jäderlund.

Klass
60 min

Yoga with

A spicy class to loosen the armour around the heart and let her feel and shake n shudder!

För att se en hel video behöver du vara inloggad som betalande medlem hos Yogobe. Ny till tjänsten? Prova gratis i 14 dagar, utan bindningstid. Klicka här och kom igång direkt!

Hillevi Borga

Hillevi arbetar sedan mer än 20 år som legitimerad fysioterapeut samt sedan många år även som yogalärare. Med sin breda erfarenhet sprider hon viktig kunskap genom att bland annat utbilda andra yogalärare i bland annat yogans anatomi.

Les mer