Volontär på Tjejzonen – stöd för unga tjejer som mår dåligt

26 desember 2021 | Av Yogobe

Många unga tjejer mår dåligt och känner inte att de har någon att prata med, eller vill inte belasta sina nära. Tjejzonen finns där som stöd för att stötta, lyssna och vara som en storasyster. Möt mia och Nicky som är volontärer i stödchatten!


Många unga tjejer mår psykiskt dåligt

Nicky och Mia är så kallade Storasystrar, volontärer i Tjejzonens stödchatt, där tjejer 10-25 år kan höra av sig för att få någon som lyssnar, är med dem i deras livssituation och som de kan känna sig trygga med att öppna upp sig inför.

De upplever att det är många unga tjejer mår dåligt och att återkommande faktorer är situationer i skolan, prestationsångest, sociala medier och familjerelationer. Många lider av ensamhet, utanförskap, önskan om att se ut eller vara på ett annat sätt, en känsla av att inte räcka till och inte bli lyssnad på och respekterad av sin familj eller omgivning. Ibland även kränkningar och våld.

Tjejerna de chattar med uttrycker ofta inte har någon i sin närhet att prata med om hur de mår, eller att de håller inne på sina känslor av rädsla för att tynga ner sina nära.

– Därför är det så fint att få vara den som Lillasystern får lätta på sitt hjärta för och äntligen berätta för om sådant som känns jobbigt, säger Nicky.

Hur stöttar man bäst unga tjejer som mår dåligt?

Nicky:
– Genom att lyssna, bekräfta och finnas där. Det finns inga rätta ord som kan fixa allt, den som mår dåligt behöver oftast bara att någon sträcker ut en hand och finns där, någon som inte räds att vara med i det mörka och jobbiga. Tips och råd kan man komma med om det är efterfrågat men oftast är det inte det som är det centrala när man mår dåligt, utan just att ha någon att dela sina tankar med.

Mia håller med om att det som en medmänniska som mår dåligt behöver oftast är att bli lyssnad på, på riktigt, och som stannar kvar vad som än dyker upp i samtalet. Hon uppmuntrar också att släppa lite på sina egna föreställningar om vad personen behöver och tänker – vilket kan vara särskilt svårt om det är någon man känner väl och tror sig veta allt om.

– Undvik att säga vad hon borde göra och att ge oombedda råd, det får vi så mycket av från alla håll i familj och samhälle redan som det är, och brukar ju ärligt talat inte vara så hjälpsamt just när man mår dåligt. Men såklart försöka hjälpa henne att söka professionell hjälp om det behövs! Och det kan vara bra att tänka på att även om ditt stöd inte tas emot väl direkt så kan det i alla fall så ett litet frö till förändring. Alla kan inte göra allt, men alla kan göra nåt, om än bara att skicka ett sms och kolla hur läget är och visa att man bryr sig.

Yoga som hjälp vid svåra känslor för unga tjejer via Tjejzonen

Alla Storasystrar på Tjejzonen får ett år gratis medlemskap på Yogobe – Hur upplever du att yoga kan hjälpa vid svåra känslor?

Nicky:
– Jag tycker det är så fint att vi får medlemskapet! Senaste året har jag, likt många andra under pandemin, haft det tufft med förändringar och jag har verkligen hittat till yogan. Så pass mycket att jag gick en yogalärarutbildning i somras. Yoga ger en en stund att koppla bort allt annat och bara vara närvarande. Oavsett mående, att bara få stanna upp och vara är så läkande. Det är så lätt att springa bort från det som gör ont, genom att kolla serier, mobilen eller göra andra saker. Yogan ger både avkoppling och en stund att möta sina känslor, som ofta krävs för att må bättre. Men med det sagt så tror jag inte att yoga passar alla, mår man riktigt dåligt kanske man behöver något mer energiskt eller underhållande. Det tycker jag är viktigt att komma ihåg.

Mia:
– Jag har börjat yoga mer kontinuerligt senaste året och märker positiv skillnad på mitt mående. Yoga är ett sätt för mig att stärka min kropp och lugna nervsystemet. Ju mer i kontakt jag är med min kropp och ju smidigare jag blir så mår jag mycket bättre, jag stressar inte upp mig lika mycket över saker som tidigare och när det väl sker så har jag verktyg för att lättare varva ner. Jag blir bättre på att bemöta andras känslor när jag har mer kontroll. Det är också bra för svåra känslor som omedvetet har kapslats in i kroppen. Känslor som man inte visste fanns därinne kan komma fram i ljuset och lösas upp när spänningar släpper!


Att vara storasyster i Tjejzonen

Vad fick dig att vilja engagera dig som Storasyster?

Nicky:
– Jag längtade efter att stötta och hjälpa. Sökte på Volontärbyrån och fastnade för rollen som Storasyster, dels för att jag tyckte att Tjejzonen verkade vara en bra organisation och dels för att jag tyckte om upplägget med den anonyma chatten eftersom jag tycker om att skriva och det kändes som ett bra format för Lillasystrarna att dela med sig av i. 

Mia:
– Jag har genom hela min uppväxt haft svårt att uttrycka och prata om känslor. Jag har kapslat in allt som varit svårt genom livet inom mig och känt att det inte är något som är värt att andra ska belastas med. När jag som vuxen blev utbränd för ett par år sedan så insåg jag att jag måste börja göra annorlunda och påbörjade en ganska omvälvande personlig utvecklingsresa. Under denna tid blev jag samtidigt alltmer intresserad av att kunna hjälpa andra, och jag har alltid velat jobba som volontär. Men jag har tidigare inte haft självförtroendet att söka eller känna att jag skulle kunna bidra med något. Men vartefter jag blev tryggare i mig själv så kände jag att det var dags att trotsa osäkerheten, och för ganska exakt ett år sedan så hittade jag Tjejzonen, som sökte sommarvikarier till chatten. Det är så många unga tjejer idag som mår dåligt och om jag kan göra en liten skillnad för någon av dem genom att finnas där som Storasyster så är det allt värt.

Era tips för den som vill engagera sig?

Nicky:
– Mitt tips är att söka runt på t.ex. Volontärbyrån som samlar olika volontäruppdrag, och gå på känsla när du väljer. Jag tror att alla mår bra av att få hjälpa och bidra. Sedan är det förstås viktigt att fundera över omfattning och hur man trivs med att möta människor – är det i personliga möten, via chatt och skrift eller telefonsamtal?

Mia:
– Tips för den som skulle vilja engagera sig: gör det! Jag var orolig innan att det skulle vara för svårt och att jag skulle göra saker fel. Men Tjejzonen har ett sånt otroligt starkt och välfungerande system för att löpande utbilda och stötta oss volontärer vilket gör att man verkligen kan växa in i uppdraget i sin takt och på ett positivt sätt.

Vad är mest berikande respektive den största utmaningen med att vara Storasyster?

Nicky: 
– Att känna att jag gör skillnad, bara genom att lyssna. Det är så fint att ens närvaro gör att Lillasystern får något annat att tänka på för en stund. Så alla fina möten och samtal om livet är det absolut mest berikande. Och ofta får man bekräftelse direkt från Lillasystern att hon verkligen uppskattat samtalet, vilket såklart ger kraft och vilja att fortsätta stötta. Utmanande är att det ibland blir rätt tunga samtal som, om man chattar, kan vara svåra att avsluta efter de två timmar vi har tillsammans.

Mia: 
– Det berikar att känna att jag får vara med och göra skillnad, att möjliggöra att någon som behöver det just den här kvällen får möjlighet att öppna sig eller bara få känna att någon finns där för henne och vill lyssna på henne, kravlöst och anonymt. Den största utmaningen var i början, då var det lätt att känna sig otillräcklig i svåra chattsamtal, och oro mig över att jag borde gjort mer, eller skrivit något annorlunda. Men tack vare feedback och stöd från mentorerna så har jag lärt mig att hantera det bättre och bättre. Ofta när jag känt att något gått riktigt dåligt så har det visat sig vara att jag är för självkritisk och hård mot mig själv, så det har blivit en möjlighet att få jobba även med dessa sidor hos mig själv genom att vara volontär hos Tjejzonen.

Om Tjejzonen

Tjejzonen är Sveriges största stödorganisation för tjejer. De kämpar för tjejers rätt att bli lyssnade på och att den psykiska ohälsan ska minska bland alla som definierar sig som tjejer mellan 10 och 25 år. Genom att erbjuda tjejer samtal med en Storasyster som lyssnar ger Tjejzonen stöd och kraft till att må bättre.

Vill du ha en Storasyster att prata med, eller om du vill bli någons Storasyster, kontakta Tjejzonen.

Stötta Tjejzonen

Om du vill stötta detta viktiga arbete kan du ge en engångsgåva eller bli månadsgivare. Läs mer här eller skicka din gåva direkt till 90 02 072.

Lästips

Videotips – yoga online för ungdomar

Klass
10 min

Puste with

En kort andningsövning och visualisering som kan göras sittande eller liggande.

Klass
30 min

Yoga with

En serie med yogapositioner som kan vara till hjälp om du känner dig rastlös eller orolig.

Klass
5 min

Meditere with

Öva på att vara din egen bästa vän med en mindfulnessmeditation av Anna Gordh Humlesjö.

Klass
30 min

Yoga with

Ett helkroppsflöde som låter dig ladda om och hitta fokus inför nästa aktivitet.

För att se en hel video behöver du vara inloggad som betalande medlem hos Yogobe. Ny till tjänsten? Prova gratis i 14 dagar, utan bindningstid – klicka och kom igång här!

Yogobe

Vi skriver, kurerar, skapar och gör vårt yttersta för att inspirera och guida våra läsare och medlemmar till balans och hållbar hälsa. När du saknar kunskap eller material inom ett visst ämne, tveka inte att kontakta oss: [email protected]