På safari med barnyoga – Del 2/2

20 juli 2017 | Av Yogobe

Sommar och sol, lekhumöret är på! Fånga barnen och häng med på den andra delen av sommarsafari med barnyoga: Sigdis Rutardottir tar oss med på upptäcktsfärd bland djur runt om i världen.



Det här är den andra delen av På safari med barnyoga, av Sigdis Rutardottir, se första delen här!

Alla barn är olika men de flesta behöver få ut energi innan de kan koppla av med avslappning eller meditation. Så att börja med lekfulla rörelser, följt av en andningsövning för att sedan avsluta med en guidad meditation i form av avslappning är ett bra sätt att lägga upp barnyogan på. Känner man att barnet klarar av att börja med andningsövningar kan man även göra det. Det viktigaste är dock att ha det lekfullt och tänka att barn gör sitt bästa, de behöver inte rättas in i positionerna som vi vuxna.

På Safari

Berätta för barnet att ni ska på safari. Sätt dig i safaribilen och dra iväg. Då och då kommer ni att hitta nya djur. Involvera dem genom att ställa frågor på vägen. Till exempel, vilka djur tror du vi ser på safari idag? När ni upptäcker (du eller barnet) ett djur gör ni djurets position, ibland kan djuret också låta. Varje safaritur är olika då ni kanske ser nya djur nästa gång. Barns kreativitet väcks här, eller så lär de sig något nytt. Ibland kan ett barn säga ett djur jag inte har någon position på, då kan det räcka att fråga barnet hur det djuret kan se ut och plötsligt har man en ny position som barnet själv har kommit på.

Här kommer förslag på olika djur som ni kan möta på safari!

Ormen: (Se huvudbild)
Lägg dig på magen. Pressa händerna precis nedanför axlarna mot golvet och pressa bröstkorgen fram och uppåt. Hur låter ormen? SSS..... Du kan även försöka slingra dig fram som en orm.

/system/media_objects/images/ec7/13a/09-/original/blogg_Elefant_1_2.jpg?1466412698

Elefanten:
Vi står framför ett stort vattenhål. Fläta ihop fingrarna utom pekfinger, detta är vår elefant snabel. Fäll överkroppen fram och drick lite vatten, sväng sedan upp armarna och spruta vatten på ryggen. Upprepa rörelsen flera gånger. Hur låter elefanten? Eller hur låter vattnet?

/system/media_objects/images/dc2/cc3/a3-/original/blogg_flamingo_kungso%CC%88rn.jpg?1466412807

Flamingo: (Till vänster)
Stå på ett ben med händerna bakom ryggen. Håll balansen som en flamingo, testa även andra sidan. Det kan vara ett bra knep att titta på en punkt framför sig för att hålla balansen.

Kungsörn: (Till höger)
Korsa en fot över den andra. Vill du kan du lyfta det främre benet från golvet. Korsa sedan armarna och peka fingrarna uppåt med handflator ihop. Stå stark som en Kungsörn, testa gärna andra sidan och utmana balansen.

/system/media_objects/images/d7c/90f/fc-/original/gepard_yogobe_barnyoga_sigdis_rutardottir.jpg?1466593567

Gepard:
Stå på alla fyra. Sträck foten bak och uppåt. Knäna kan vara raka eller lite böjda. Sträck dig lång som världens snabbaste djur gör innan den tar fart.

Efter safarituren brukar vi “klättra upp” till ett högt berg. Vi sätter oss ner, blundar och låtsas se solnedgången. Vi tar några djupa andetag med händerna framför hjärtat, sedan lägger vi oss ner på rygg och blundar. Berätta gärna något under avslappningen. En guidad meditation/avslappning är ofta en fördel för att hålla barnen kvar en stund. Det kan vara en beskrivning av platsen ni befinner är (berget), det kan vara alla djuren vi träffade på, eller hur kroppen känns efter yogastunden med att gå genom hela kroppen från topp till tå. Här kan det vara bra att spela lugn musik (se tips nedan).

För mindre barn (under 9 år) kan 3-5 minuter vara tillräckligt. Lite äldre barn (9-12 år) kan man prova på 10 minuter. Kom ihåg att alla barn är olika, och det är bättre med några minuter än inga alls. När ni har yogat flera gånger kan man börja öka tiden för avslappningen.

Hoppas att er safaritur blir äventyrsfull!
Namasté, Sigdis

Länktips

Spellista Spotify: African meditation, Avslappning: Manali song av Policho

Yogobe

Vi skriver, kurerar, skapar och gör vårt yttersta för att inspirera och guida våra läsare och medlemmar till balans och hållbar hälsa. När du saknar kunskap eller material inom ett visst ämne, tveka inte att kontakta oss: [email protected]