Visst har vi förstått att vår psykiska hälsa påverkar magen – men hur ser relationen ut åt andra hållet? Hur påverkar bakterierna i tarmfloran ditt psykiska mående?
Har du hört talas om att vi har en andra hjärna?
Det är sant! Och den finns i vår mage. Enteriska nervsystemet täcker hela vår magtarmkanal och är en del av vårt centrala nervsystem. Där hittar vi fler nervkopplingar och mer kommunikation till och från hjärnan än i ryggmärgen!
De flesta tänker nog på magen endast i relation till mat och matsmältning. Det gjorde i alla fall jag tidigare. Visst, alla har vi säkert upplevt krångel i magen när vi varit stressade, eller fjärilar i magen när vi varit nervösa. Många med mig har fått IBS-diagnoser (irritabelt tarmsyndrom) kopplade till stress. Vi har kunnat ana att vår psykiska hälsa påverkar magen. Men kanske inte att det kan vara tvärtom. Att magen, via bakterierna i tarmfloran även påverkar vårt psyke.
- 80% (vissa säger upp till 90%) av vårt serotonin produceras i magen. Serotonin är det hormon som påverkar vårt humör. Ibland kallas det vårt "må-bra-hormon".
- 50% av dopamin, som styr bland annat motivation och koncentration, produceras i magen.
- 70–80% av immunförsvarets celler finns i magen. Immunförsvarsreaktion i magen skapar inflammation som i sin tur är kopplat till depression.
Kropp och sinne
Vad som pågår i magtarmkanalen är alltså lika viktigt för vårt humör och vårt känsloliv som det som pågår i hjärnan. När vår mage och bakterierna i vår tarmflora är i obalans har vi inte till fullo tillgång till den hjärnkemi som vi behöver för att uppleva klarhet, lycka och harmoni. Nya komplexa forskningsrapporter om hur allt egentligen hänger ihop publiceras ofta och har potentialen att revolutionera hur vi behandlar psykisk ohälsa. Inom det nya vetenskapsområdet nutritionspsykiatri behandlar man redan depressiva patienter med kostråd och korrigering av näringsbrister med goda resultat.
Sett ur de holistiska traditioner som tar sambandet kropp och sinne för självklart, exempelvis ayurveda, kinesisk medicin och funktionsmedicin, är det enkelt. Vi kan inte separera sinnet från kroppen eller kroppen från sinnet. Obalans i det ena ger obalans i det andra.
Om du lever med stress, ångest eller nedstämdhet och kanske gjort mycket för att må bättre men känner att du skulle vilja göra mer; testa att boosta din mage och ge den kärlek!
Så kan du optimera din mentala hälsa via magen
- Öka intag av probiotika, de goda bakterierna i tarmfloran, ät t e x surkål eller köp tillskott.
- Att fasta regelbundet 16–36 timmar gynnar de goda bakterierna, reparerar magtarmkanalen och minskar inflammation.
- Öka intag av prebiotiska fibrer som är näring för de goda bakterierna. Finns bland annat i lök, vitlök, banan och vissa gröna bladgrönsaker.
- Läk stressen i ditt liv. Stress leder till färre goda bakterier i magen. Yoga, meditation och andningsövningar är en bra start.
- Gör andningsövningar för att stimulera vagusnerven (kroppens största nerv som hanterar kommunikationen mellan magen och hjärnan).
- Ät anti-inflammatorisk och gärna växtbaserad kost.
Uttrycket att vi är vad vi äter har nog aldrig varit mera sant.
Lycka till!
Lästips
- Hitta din typ av meditation, av Leila Andersson.
- Läs mer om och se programmet Magbalans– IBS & yoga, här!
- Andas för lugn i kropp och sinne, av Linda Åslev.
Videotips
Yoga with
En guidad djupavspänning som får dig att gå lite djupare in i vila genom att bli medveten om kroppen och andningen när du är i stillhet.
Yoga with
Ge din mage kärlek för stunder då den känns trög och långsam eller snabb.
För att se en hel video behöver du vara inloggad som betalande medlem hos Yogobe. Ny till tjänsten? Prova gratis i 14 dagar, utan bindningstid. Klicka här och kom igång direkt!
Foto: Lara Aerts