Kan en väg till frihet kan gå genom kunskap? Och vilken typ av kunskap är i så fall viktig? Denna tredje vecka på temat: ”Frihet” handlar om hur vi kan uppnå mer frihet i vardagen och på yogamattan genom att ta till oss mer kunskap. I yogan kallar man det för jnana yoga.
Jnana yoga översätts till ”kunskapens yoga” och är ett begrepp som vi hittar till exempel i Bhagvadgita tillsammans med tankar om karma yoga (handlingens väg) och bhakti yoga (hängivelsens väg). Dom som diggar jnana yoga menar att det bara behövs kunskap för att nå moksha, eller frihet. Inget annat.
Men vilken typ av kunskap handlar det om? Just här menar man en kunskap som är bortom ord och form. Och förmodligen talar man om en kunskap om ”det absoluta” eller brahman.
BEYOGA365 är en utmaning hos Yogobe och i vår community på Facebook där vi månad för månad vägleder dig till hälsa och balans i vardagen genom kunskap och dagliga tips med yoga som utgångspunkt. För oss är yoga ett förhållningssätt, en livsstil som vi delar med er. Var med en dag här och där eller följ ett eller flera av våra månadsteman på dina egna villkor och låt dig inspireras till hållbar hälsa.
Kika här för introduktionen av detta månadstema: Vecka 1 - Frihet.
Vecka 3 - Kunskap
Många gånger associerar vi kunskap till att tanka inspiration, fakta och att förstå sammanhang. Det brukar i allmänhet vara den klassiska tolkningen på kunskap.
Men om vi stannar lite kring tanken som den presenteras i jnana yoga, dvs. en kunskap bortom ord och form, så kan ett sätt att tolka det vara intuition. Att liksom ha en magkänsla över saker och tings tillstånd. Intuition har kanske inte stått så hög i kurs i alla sammanhang genom alla tider, men idag sysslar varje PR-byrå som har självkänsla med kvalificerat lyssnade av ”gut feeling”.
En annan tolkning kan vara introspektion. Att vända sig inåt. I modern yoga idag finns en teknik som kallas för ”self inquiry”. Att ställa sig en fråga, kontemplera kring den och se om man själv, genom att stanna upp kan få svaret.
Och kanske kan man se intuition och introspektion som en tvåstegsraket mot en kunskap som kan starta vår väg mot frihet? Där steg ett skulle kunna vara att faktiskt lyssna på magkänslan och ta den på allvar. Vilka frågor, tankar och svar dyker upp? Och där steg två skulle kunna vara att fundera och pausa kring den här magkänslan.
Första veckan frågade vi oss vad som gör oss ofria. Det är ju en mängd saker. Rädsla är ett stort spöke. Men jag tror också att avsaknad av kunskap i ordets vidaste bemärkelse också kan vara en bidragande orsak till en känsla av inte komma loss.
Veckans utmaning:
Fundera kring, anteckna och dela gärna med dig av nedanstående frågor.
- Vad betyder kunskap för dig och hur du gör för att ladda dig med kunskap?
- Hur skulle din yoga och träning kunna lyfta om du tankade på med mer kunskap?
- Hur skulle du behöva ladda dina mentala batterier för att bli inspirerad?
- Hur kan du ge plats åt din intuition i livet?
- Har du t ex. en skada och behöver veta hur du ska ta dig runt det? Ta reda på hur.
- Kika på teknikfilmen för onsdag och lär dig hur du gör en hälsosam chaturanga.
Veckans rekommenderade yogapass
Gör en varje dag eller välj den som lockar mest.
-
Måndag:
Börja veckan med att ladda batterierna och släppa på spänningar tillsammans med Emma Öberg, 45 min. -
Tisdag:
Denna mini-sekvens med Monika Björn och Johanna Andersson fokuserar på rygg och höfter och kan både göras för sig själv eller som en del av ett längre pass, 5 min. -
Onsdag:
Gör veckans fysiska utmaning och lär dig chaturanga för att skydda dina axlar, 5 min. -
Torsdag:
Sätt igång kroppen och få energi tillsammans med norske Guillermo Benitz, 20 min. -
Fredag:
Vakna eller avsluta dagen med denna variant på solhälsningar tillsammans med Camilla Veen, 10 min. -
Lördag:
Dyk lite djupare in i stabilitet och grundning med mig i denna yogaklass som jag kallar för "Virya yoga express", 45 min. -
Söndag:
Gör denna video där Ulrica Norberg guidar dig igenom en sekvens med både fysiska ställningar, andningsövningar och meditation, 45 min.
Jag ser fram emot att få höra dina upplevelser och erfarenheter i veckans utmaning. Dela gärna dina erfarenheter och upplevelser i vårt community & facebook-grupp BEYOGA365
Via BEYOGA365 önskar Yogobe vägleda, inspirera och motivera oss alla till regelbunden yoga och träning på mattan, yoga som förhållningssätt i vardagen och hållbar hälsa. Varje månad genom årets 365 dagar bjuder BEYOGA365 på ett nytt tema (läs mer om dem här) under vägledning av olika experter som du kan följa efter egen förmåga. Just denna temamånad är det Emma Öberg som tillsammans med sina vänner på Yogobe guidar dig med videos, inspirerande läsning och peppar dig här i bloggen samt i våra communityn på Facebook: BEYOGA365 och YOGAMOM365.