7 aktiviteter för en hälsosam hjärna

26 mars 2019 | Av Yogobe

Tallriksmodellen för hjärnan? Modellen The Healthy Mind Platter, utvecklad av Dr. Dan Siegel och Dr. David Rock, bygger på samma princip som den välkända tallriken. För att du ska må bra och få i dig det du behöver så behöver du äta varierat. Detsamma gäller din hjärna, men här handlar det om olika medvetandetillstånd.


Optimera din hjärna

Hjärnforskning visar att det finns sju olika aktiviter som är extra viktiga för att hjärnan ska vara i balans och fungera optimalt. De behövs för ditt välbefinnande och för att hjärnan ska kunna arbeta effektivt. Hjärnan behöver dessutom få byta mellan de olika medvetandetillstånden flera gånger om dagen, även om det bara är för korta stunder. Hur kan du få in de sju aktiviteterna i dina dagar?

1. Sömn

Sömn är den nödvändiga och komplexa process som behövs för att hjärnan och kroppen ska reparera sig. Under sömnen integrerar hjärnan också det du har upplevt under dagen med tidigare erfarenheter och framtida förväntningar, och skapar en integrerad upplevelse av dåtid, nutid och framtid. Sömn hjälper din hjärna att stärka immunförsvaret, bearbeta känslor och reglera kroppens homeostas. Vill du öka din förmåga till fokus och prestation? Då kan en tupplur på 10 minuter räcka.

Sömnbrist däremot drabbar både minne och känsloreglering. För lite sömn under en för lång period kan faktiskt leda till depression.

2. Motion

Motion ökar ditt allmänna välbefinnande och det är bra för hjärta och kärl att jobba så pass hårt att du blir andfådd. Idag vet vi också att motion även är bra för hjärnan.

Träning stimulerar nämligen nybildningen av kopplingar mellan hjärncellerna och stärker bland annat arbetsminne och planeringsförmåga. Gillar du inte att springa går det lika bra att dansa, styrketräna eller ta raska promenader. Det viktigaste är att du rör på dig!

3. Fokus

När du gör en sak i taget, koncentrerar dig uppmärksamt och inte blir distraherad utsöndrar hjärnan serotonin och dopamin som stärker kopplingarna mellan dina arbetande hjärnceller. Ge din fokustid så håller du ditt sinne alert och skarpt.

Bra på att hålla många bollar i luften samtidigt? Den gamla cv-formuleringen är kanske något missvisande, för multitasking är dränerande. Då hjärnan inte kan processa flera saker samtidigt tvingas den att växla mellan de olika aktiviteterna vilket ger en uttröttad hjärna. En bra arbetsmiljö får du genom att minimera störande moment, som telefoner, meddelanden på datorn eller till och med kollegor – när du verkligen behöver fokusera.

4. Bara vara

Släpp ut din hjärna på grönbete för att må bra! Och då  handlar det inte om att syssla med din hobby eller något som ger resultat. Du ska helt enkelt bara existera, vara i samklang med omgivningen och låta dig själv följa dina impulser: slappa, göra ingenting och låta sinnet vandra fritt.

När din hjärna inte har en särskild uppgift att lösa går den istället in i ett slags autoläge där den reflekterar över ditt sociala liv, som dina relationer och dina föreställningar om vad andra människor tycker och tänker.

Medan hjärnan reflekterar på det här icke-målinriktade sättet kommer den åt annan information. Dagdrömmar hjälper fram insikter som du sedan behöver för att kunna lösa komplexa problem eller fatta beslut.

5. Lek

Som vuxna tänker många av oss att lek är något oviktigt och något man på sin höjd kan ägna sig åt när man är klar med jobbet. Det är också vanligt att se lek som något som barn ägnar sig åt, men som man slutar med när man blir vuxen.

Men, under de senaste åren har lekens betydelse fått högre status och lekforskning visar att den har positiva kognitiva effekter även för vuxna. Lek gör dig mer innovativ och lek tillsammans med andra gör att vi tränar vi på att bygga relationer, vilket i sig ger bättre samarbete.

Hjärnan blir mer flexibel och nya celler bildas till exempel när du är kreativ, provar nya saker på ett lättsamt sätt och är glad och nyfiken. Den som leker ökar också sin förmåga att skapa nytt och att hantera förändringar. Leken kan även hjälpa dig att integrera och förena motsägande omständigheter och att hitta lösningar på problem.

6. Socialisera

I ett socialt sammanhang där du känner dig trygg och uppskattad minskar stresshormonet kortisol. Hormonet oxytocin ökar däremot, vilket får dig att må bra. Det leder bland annat till att du blir lugnare, får minskad ångest och stärker ditt immunförsvar. Om du känner dig stressad är det alltså en bra idé att träffa eller prata med människor som du känner dig trygg med.

Naturen är en stor källa till att må bra, eftersom det finns en social aspekt av att knyta an till vår omgivning. Eftersom naturen har hög prioritet i hjärnan minskar kortisolproduktionen. Hjärnan mår också fint av att känna tacksamhet, generositet samt att ge tillbaka till vår omgivning.

7. Reflektera och meditera

Din hjärna behöver också en medveten form av vila för att må bra, som i meditation. En vila där du tränar ditt fokus snarare än att låta tankarna flöda fritt. I det här tillståndet minskar aktiviteten i det sympatiska nervsystemet, hjärtfrekvensen går ner och muskelspänningar minskar. Hjärnträningen stärker din uppmärksamhetsförmåga i det som händer här och nu; du kan observera utan att döma. Forskning visar att du får lättare att hålla fokus, kan se en utmaning från flera perspektiv och att du blir bättre på emotionell självreglering.

Videotips

Workshop
15 min

Träna with

Complement your yoga practice with cardio using big muscles and fun movement.

Klass
10 min

Meditera with

Välgörande meditation som hjälper dig fokusera när det är mycket i huvudet.

Klass
15 min

Yoga with

Väck din inre kraft och gå utanför ramarna med Anna Gordh Humlesjö.

Klass
30 min

Yoga with

Viryayoga goes India: En lekfull klass inspirerad av guden Krishna.

För att kunna se en hel video behöver du vara inloggad som betalande medlem på Yogobe. Är du ny till tjänsten? Prova gratis i 14 dagar utan bindningstid – klicka och kom igång här!

Läs mer

Informationen till det här inlägget har vi fått låna från neuroledarskapipraktiken.se. Här kan du läsa originalversionen.