Mental träning: bästa & sämsta nivå

12 May 2014 | By Eva Forsberg Schinkler

Det finns en modell inom mental träning av Raillo som jag använder som beskriver vår möjlighet att förbättra våra prestationer och resultat. Om du tänker dig en aktivitet, låt oss ta utförsåkning, tänk på hur den sämsta någonsin kan tänkas åka skidor, då har du den så kallat ”lägsta nivån”. Tänk sedan på den absoluta ”bästa-nivån” någon överhuvudtaget kan åka skidor på, till exempel Anja Persson. Om du själv ska ut i skidbacken kommer du medvetet eller omedvetet, att skatta dig själva på denna skala. Det innebär att du har en egen inre bild för hur dålig du tycker du kan få vara för att befinna dig i denna aktivitet och du skattar också en bästa-nivå om hur bra du tror du kan bli, med lite eller mycket träning. 

Många av oss och framför allt tjejer skattar sig ofta väldigt högt på ”lägsta-nivån” där följden blir att man inte tillåter sig vara särskild dålig i något som man håller på att lära sig. Man anser sig inte få misslyckas så mycket. Dessutom är ofta tjejer hårda mot sig själva så de tror inte att de kan nå till det riktiga höga höjderna, vi tror helt enkelt inte lika ofta att vi kan bli bäst! Det innebär att det är en ganska snäv del på denna skala där vi kan vara bekväma.

Om du nu vill förbättra dig så tänker många att de ska höja sin ”bästa-nivå”. Dock är det precis tvärtom…du ska helt enkelt öva dig på att kunna sänka din ”sämsta-nivå”. Då har du större marginal att pröva nya saker, tekniker och annat som du inte ännu prövat, för att du var rädd att misslyckas. Genom det kommer du successivt att kunna förbättra dig. Människor som är mycket framgångsrika är de som klarar av att misslyckas långt fler gånger än vad vi vanliga människor gör.

Detta är en del av vår temamånad: ”Kom i form” där vi inspirerar personer till att komma i form utan en koppling till prestation. Klicka här för att läsa introduktionen till denna månad.

Eva Forsberg Schinkler

Eva är ayurvedisk coach, guide i personlig utveckling och i ledarskapsutveckling, föreläsare, författare och inspiratör med stor passion också för skidåkning och segling.

Read more