Många av er därute har uppskattat temat "Yoga for athletes" och tycker om att kombinera er sportaktivitet med yoga. På önskemål från många av er bjuder jag på en bonusvecka - yoga för cyklister! Precis som i tidigare delar av temat kommer jag att fördjupa mig kring hur yoga fungerar som ett perfekt komplement till andra sporter, i detta fall cykling. Jag delar med mig av egna erfarenheter och ger tips på vad du ska tänka på som cyklist. Denna del vänder sig även till dig som inte cyklar men är nyfiken på att öppna upp bröstrygg, förbättra hållning och bli mer flexibel.
Detta är en del av temamånaden Yoga for Athletes i BEYOGA365. Ta gärna del av introduktionen till månaden här. Under dessa veckor är det jag som varje vecka guidar dig genom olika sporter och idrotter här i bloggen samt i gemenskapen BEYOGA365 på Facebook med inspirerande läsning samt videotips och pepp.
Bonusvecka, Vecka 5 (av 5) - Yoga för cyklister
Jag har spenderat ganska många timmar de senaste 20 åren på cykel. Både på cyklar som inte åker någonstans samt mountainbike och vägcykel. Min relation till cykeln är som en gammal kärlek och även om cykeln ibland har rostat har känslorna funnits kvar. Cykelträning är ett fantastiskt sätt att träna sin kondition på och i de flesta fall både hyfsat skadefritt samt effektivt. Att cykelträningen alltid skulle vara ”skonsam” är dock en sanning med modifikation. I alla fall om man planerar att spendera många, långa timmar i sadeln.
Har du iakttagit hållningen på en cyklist (som inte sitter på cykeln) någon gång? Japp. Liknelser som ”ostbåge”, ”banan” och ”bokstaven C”, dyker liksom upp på näthinnan. Precis så kände jag mig efter 3-4 år i sadeln, när jag sökte upp yoga för allra första gången. På grund av den framåtfällda, inåtroterade positionen och tendensen till ”gamnacke” – som dessvärre även speglar många människors arbetsposition idag – kan cykeltimmarna skapa både spänningar, obalanser och svagheter kring axlar, nacke, höft och ryggrad.
Cykling är rent krasst en repetitiv action som utförs genom ett begränsat rörelseomfång, där benen aldrig är helt utsträckta eller helt böjda. Höften är i en evigt framåtböjd position med muskelobalans mellan framsida och baksida lår samt sätesmuskulatur.
Maximera din prestation på cykeln med hjälp av yoga
Med hjälp av den förbättrade rörligheten (eller minskade stelheten, beroende på hur man väljer att se det) kan du:
- Utöka timmarna som du kan sitta på cykeln smärtfri.
- Jobba djupare i din aerodynamiska position (kräver god rörlighet i ländryggen samt höften).
- Använda yogapassen som en aktiv återhämtning mellan tuffa cykelpass.
- Få en bättre och snyggare hållning på köpet.
Vad kan man INTE gilla med ovanstående? :)
Veckans utmaning
Även om utesäsongen för cykling börjar ta slut för de flesta kan du enkelt hålla igång hela vintern med t ex spinning! Utför klassen Yoga för cyklister, 45 min minst 2 gånger denna vecka och känn hur det känns. Kanske blir detta en ny god vana?
Videorekommendationer
Komplettera gärna Yoga för cyklister med nedanstående sekvenser, eller byt ut mot någon av dem de dagar du har tight om tid, eller behöver mer återhämtning.
Yogapositioner:
Yoga with
En skön variation av bron, öppna upp bröstkorg och hjärta med Milla Floryd.
Yogasekvenser:
Yoga with
Speed up the evolution of your hips, go deep and release your lower back as well, with Simon Krohn.
Yoga with
Öppna upp snarare än stretcha i denna mjuka sekvens med fokus på att öppna framsidan av kroppen med Anna.
Yoga with
Yinyogasekvens med djupare stretch för kroppen, för återhämtning och fokus, med Jennie Liljefors.
Träningsvideos för rörlighet
Trening with
Pilates med flexband - för en bra hållning och stark och välplacerad överkropp, med Pilates Complete.
Trening with
Inledande sekvens för coreträning, finn neutral ryggrad med Hillevi Borga.
Lycka till!
Via BEYOGA365 önskar Yogobe vägleda, inspirera och motivera oss alla till regelbunden yoga och träning på mattan, yoga som förhållningssätt i vardagen och hållbar hälsa. Varje månad genom årets 365 dagar bjuder BEYOGA365 på ett nytt tema (läs mer om dem här) under vägledning av olika experter som du kan följa efter egen förmåga. Just denna temamånad är det Emma Öberg som tillsammans med sina vänner på Yogobe guidar dig med videos, inspirerande läsning och peppar dig här i bloggen samt i våra communityn på Facebook: BEYOGA365 och YOGAMOM365.