Lasten jooga – turvan ankkuri

27 januar 2021 | Av Anne Slåen

Mitä hyötyä lasten joogasta voi olla elämäntilanteiden muutosten ja epävarmuuden keskellä? Entä mitä jooga antaa lapsille, kenelle se sopii ja minkä ikäisenä sen voi aloittaa? Yogoben opettajakaartiin kuuluva kokenut lasten joogaopettaja ja kouluttaja Anne Slåen vie meidät lasten joogan maailmaan.


Viime vuosi on tuonut mukanaan erityisen paljon muutoksia ja ennalta-arvaamattomia tapahtumia. Monien lapsiperheiden arki on muuttunut merkittävästi. Useat harrastukset ovat tauolla tai muuttaneet muotoaan, tietyt arkeen kuuluneet ihmiset ja paikat sekä vanhempien työtilanteet ovat muuttuneet. Lapset voivat aistia nämä muutokset herkästi ja reagoida niihin eri tavoin.

Liikkumista tarvitaan epävarmuuden keskellä

Lasten joogan avulla arkeen luodaan liikkumisen ja rauhoittumisen hetkiä. Liikkuminen auttaa purkamaan muutoksista aiheutuvaa stressiä. ”Lapset reagoivat tämänhetkiseen yhteiskunnalliseen tilanteeseen koska se on niin poikkeuksellinen ja vaikuttaa vahvasti lasten arkeen. Muutos voi näkyä esimerkiksi levottomuutena ja ahdistuneisuutena. Siksi on tärkeää tarjota keholle liikettä ja purkaa stressiä liikkumisen kautta.”

Lasten joogasta voi olla hyötyä uuteen elämäntilanteeseen sopeutumiseen.  Se vahvistaa keskittymiskykyä ja yhteyttä omaan kehoon sekä opettaa rauhoittumista tukevia taitoja.

Jooga voi olla tärkeä läsnäolon ankkuri muutosten keskellä, joka yhtäältä auttaa purkamaan energiaa ja samalla vahvistaa turvan tunnetta ja opettaa laskeutumaan omaan kehoon. Slåen kertookin huomanneensa, että korona on lisännyt kiinnostusta kehomielen hyvinvointia tukeviin menetelmiin vanhempien keskuudessa.

Hyväksymistä ja sallivuutta olemiseen ja tekemiseen

"Aikuiset saattavat ajatella, että lasten jooga on samanlaista kuin aikuisten jooga, että lapsen pitäisi olla joogassa tietyllä tavalla ja tehdä myös joogaliike tietyllä tavalla.” Slåen toivoo pystyvänsä purkamaan ennakkoluuloa lasten joogaopettajakoulutuksissaan ja korostaa, että lasten joogassa ei ole kyse pikkutarkasta ohjaamisesta. ”Ohjaamme lasten joogassa kannustavasti ja myönteisesti, mielikuvien ja oman esimerkin kautta.”

Slåen törmää ennakkoluuloihin myös pienten joogaajien keskuudessa. Hän haluaa auttaa joogaajia huomaamaan että jokainen voi liikkua oman kehon ehdoin ja päästää irti suorittamisesta.

”Myös lapsia täytyy välillä muistuttaa siitä että joogassa ei tarvitse suorittaa, kilpailla tai vertailla. Harjoituksessa on kyse asettumisesta omalle matolle juuri sellaisena kuin sillä hetkellä on ja niistä lähtökohdista, miltä kehossa tuntuu.”

Vinkkejä alkuun pääsemiseen

Miten aloittaa lasten jooga?

”Koronatilanne asettaa omat haasteensa, sillä lähiopetusta on tarjolla vähemmän. Kannattaa hakea vinkkejä lasten joogaan erikoistuneelta ohjaajalta esimerkiksi Yogoben videokirjastosta.”

Mitä on hyvä ottaa alussa huomioon?

”Joogan aloittaminen on helppoa, sillä siihen et tarvitse erityisiä välineitä. Et tarvitse välttämättä joogamattoa, vaan tavallinen matto tai jumppamatto riittää. Tärkeää on, että alusta on turvallinen eikä luista.”

Minkä ikäisenä lasten joogan voi aloittaa?

”Lasten joogan voi aloittaa jo 2–3 –vuotiaana. Aloita lyhyillä, vuorovaikutusta tukevilla ilon ja liikkumisen hetkillä. Noin 4–5 vuoden iässä keskittymiskyky alkaa kehittyä sellaiseksi, että ohjatun opetuksen seuraaminen ryhmässä onnistuu.”

Anne Slåen on äiti, puoliso ja joogaopettaja (E-RYT200, RYT500, RCYT) sekä Mindfulness-ohjaaja CFM. Annen kipparoima lasten, nuorten ja perheiden joogakoulu Perhejooga tarjoaa koulutusta aikuisille, jotka haluavat sukeltaa lasten joogan mainioon maailmaan ja oppia ohjaamaan joogaa lapsille. Annen lempiliikkeitä lasten joogassa ovat sammakkohyppy ja pötköttely. Hän haaveilee siitä, että lasten jooga ja Mindfulness olisivat vielä laajemmin ja kattavammin käytössä arjen hyvinvointia tukevana menetelmänä sekä varhaiskasvatuksessa että perusopetuksessa. Anne opiskelee luokanopettajaksi ja on aikaisemmalta koulutukseltaan oikeustieteen maisteri.

Lue lisää Perhejoogan koulutuksista

Videovinkit

Introduksjon
3 min

Yoga with

Anne Slåen kertoo, mitä lasten jooga on ja miten sen voi tuoda osaksi lasten arkea.

Klass
15 min

Yoga with

Opi uutta reipastahtisessa joogasadussa meren rannalla.

Klass
5 min

Yoga with

Rentoutusharjoitus, joka opettaa rentouttamaan tietoisesti koko kehon

Klass
5 min

Puste with

Ota selvää mitä on karhunhengitys ja miten se tehdään.

Klass
15 min

Yoga with

Rauhoitu ja rentoudu joogasadussa, jossa pohditaan, millaiset asiat ovat elämässä tärkeimpiä.