KI forskar på hur yoga kan påverka äldres hälsa

21 mai 2019 | Av Yogobe

Karolinska Institutet genomför nu FitForAge – en studie om hur yoga och träning kan påverka välbefinnande och hälsa hos äldre. Yogobe har intervjuat forskningskoordinator Josefine Östh om studien och om yogans effekter. I studien ingår även ett digital komplement i form av yogavideor från Yogobe.


Ett helhetsgrepp på hälsa

– WHO rekommenderar att äldre personer över 65 år utövar konditionsträning minst 150 minuter per vecka, plus balans- och styrketräning. Men det kanske inte passar för alla äldre. Då väcktes frågan om yogan som ett sätt för åldersgruppen 65 till 85 år att förbättra hälsan, säger Josefine Östh, forskningskoordinator på institutionen för folkhälsovetenskap på Karolinska Institutet.

Tidigare har det inte gjorts så mycket forskning på yoga för just äldre. Man vet att yoga till exempel kan förbättra balans och minska depression och ångest, men väldigt få studier har studerat friska äldre. Frågan initierades därför av forskare Mats Hallgren och Vinod Diwan, seniora forskare på institutionen för folkhälsovetenskap på Karolinska Institutet. Mats Hallgren är huvudforskare för FitForAge.

– Befolkningen åldras, många lever längre, och många lever längre med sjukdomar. Här spelar fysisk aktivitet en stor roll. För om man inte rör på sig så ökar sjukdomarna. Den här studien kommer att handla om välbefinnande och tar ett helhetsgrepp på hälsa, säger Josefine.

Så här kommer studien att gå till

Deltagarna i studien består av äldre som tränar sällan, och som inte har allvarliga sjukdomar eller mobilitetsproblem. Deltagarna kommer sedan att slumpas in i tre olika grupper. Den första gruppen innefattar konditionsträning under 12 veckor, den andra gruppen innefattar yoga under 12 veckor och den tredje gruppen innefattar en väntelista. Den som hamnar på väntelistan får också träna, men först efter 12 veckors tid, för att man ska kunna jämföra resultaten.

Träningen kommer framförallt att ske på Friskis & Svettis vad gäller kondition och yoga.

För den som hamnar i yogagruppen är målsättningen att träna yoga tre gånger i veckan under totalt 12 veckors tid. Eftersom det kan vara svårt att ta sig till en studio eller träningscentrum, erbjuder KI även möjligheten att yoga digitalt med hjälp av Yogobe. Läs mer om samarbetet här! 

– Innan deltagarna börjar yoga och träna tar vi bland annat blodprover och blodtryck, genomför ett balanstest och koginitivt test, där vi bland annat testar förmågan att producera ord. Sedan upprepar vi testerna efter deltagarnas 12 veckor.

Resultat
Studien behöver totalt 180 personer för att kunna se signifikanta skillnader. Planen är att rekryteringen pågår under 1,5 år och att resultat kan uppvisas efter cirka två år.

– Vi är lite oroliga att vi inte ska få så många män, säger Josefine. Men vi hoppas ju kunna se positiva effekter, att de älde kommer att må bra efter att ha varit med i studien. Kanske kommer vi att kunna visa att yoga kan användas som ett alternativ till konditionsträning.

Vill du delta i studien?

Är du mellan 65 och 85 och tränar sällan? Är du intresserad av att delta i studien FitForAge? Klicka här för att läsa mer – och tipsa gärna vänner och bekanta!

Lästips

Yogobe

Vi skriver, kurerar, skapar och gör vårt yttersta för att inspirera och guida våra läsare och medlemmar till balans och hållbar hälsa. När du saknar kunskap eller material inom ett visst ämne, tveka inte att kontakta oss: [email protected]