Frihet - del 1

02 juni 2014 | Av Josephine Selander

Detta är introduktionen till 4 veckor där vi i BEYOGA365 kommer dyka djupare in i  ämnet frihet. Jag kommer vägleda och guida er i hur vi tar oss igenom det som står i vägen för oss och ge verktyg så att vi kan uppleva mer frihet i våra liv. Vår gemensamma intention på Yogobe är att ni sedan kan ta med er detta förhållningssätt mot midsommar, semester och resten av sommaren. Kan yoga i vardagen ge mer frihet i livet? Den första veckan filosoferar vi kring frihet. Vad det är som hindrar oss från att flyga?



BEYOGA365 är en utmaning hos Yogobe och i vår community på Facebook där vi månad för månad vägleder dig till hälsa och balans i vardagen genom kunskap och dagliga tips med yoga som utgångspunkt. För oss är yoga ett förhållningssätt, en livsstil som vi delar med er. Var med en dag här och där eller följ ett eller flera av våra månadsteman på dina egna villkor och låt dig inspireras till hållbar hälsa.

Vecka 1 - Filosofi, frihet & träning

En sommar består av plask i plurret, deckare i hängmattan, spännande resor eller kanske en sommar hemma med lugna dagar på jobbet, grillkvällar med vänner och häng med familjen?
Oavsett var din sommar verkar luta åt, så har sommaren en tendens att ha ett visst mått av förhoppningar inblandat. Det är ju oändliga dagar och kvällar som man kan fylla.

Själv brukar min önskan om sommaren vara att det ska vara en tid av inspiration. En tid då jag kan rota fram de där lite bökiga böckerna med filosofiska tankar som jag helt enkelt inte orkar mölja mig igenom under vinter vardagarna. Det där lodandet i nya tankar laddar mig med ny inspiration kring yogan och livet – inspiration som jag likt en björn i idet lever på under hela vinterhalvåret.

Så varför inte ta oss en extra vända med de filosofiska tankarna nu i juni och fundera över begreppet frihet?

Vad betyder ordet frihet för dig? Och hur är frihet kopplat till din yoga och träning?

Den blomstertid nu kommer... Minns du hur man stod och svettades i aulan eller huttrade i regnet under skolavslutningen? Men det spelade ingen roll, för snart var frihetens timme slagen! Fri från scheman och läxor. Fri från den onde matteläraren. Nu nalkas ljuva sommar med lov och ledighet.
- Är inte det urbilden vi har av ordet frihet? Att få bestämma själv, att styra över sitt liv och göra egna val?

Och idag har vi många komponenter som stödjer friheten: vi lever i ett land som inte är i krig, vi kan rösta (oavsett kön), vi kan välja vilken skola vi ska gå i, vi kan välja vad vi vill ha för kläder på oss… listan kan göras lång. Om man jämför med hur vi hade det för bara några generationer sedan i Sverige, eller om vi bara blickar bortom våra gränser, inser vi att vår frihet här och nu är relativt vid.

Men om vi nu, förhållandevis, lever i så pass stor frihet: vad är det som ibland hindrar oss att förverkliga oss? Vad är det som hindrar oss att leva i vår egen sanning? Vad är det som hindrar oss från att flyga? Är det att vi tar den friheten vi har för givet? Är det våra tankar som begränsar oss? Kan det vara att vi har för mycket frihet och val?

När man talar om frihet inom yogan, menar man många gånger frihet från det som binder oss i världen. Ordet ”non-attachment” är som en slagdänga på yogaklasser och det man refererar till är ofta ordet vairagya på sanskrit. Vairagya översätts till något eller någon utan bindning till passion eller känslor. En annan översättning är ”utan färger”. Men vad betyder det egentligen? Vad är det man inte ska binda sig till? Vad ska vara färglöst? Klassiskt sett handlande det ofta om försakelse: att säga nej till viss typ av mat, livet i ett samhälle, familj eller karriär för att kunna nå frihet: moksha. Och med det menar man friheten från att behöva återfödas.

Hur kan vi förhålla oss till det idag? Ett sätt att se de är som en inställning. Eller som en yogamunk en gång sade till oss elever på en yogalärarutbildning i San Fransicso: ” att vara fri handlar inte om att vara utan de människor man älskar, det arbete man diggar eller de ting man gillar. Det handlar om att inte mentalt binda sig till det hela. Att kunna leva med tanken att allt är till låns”.

Ett annat sätt är kort och gott göra det som Larry Schultz, av mina yogalärare, brukade säga: ”När du står på mattan kan du ta semester från allt”. – Är inte det frihet så säg?

Veckans utmaning

Den här veckan påminner vi oss om friheten vi har att kunna stå på yogamattan: hälsan, tiden och möjligheten över att glädjas åt det i en flowig vinyasa.

Fundera över begreppet frihet. Hur är frihet kopplat till din yoga? Njut av varje andetag. Tanka när du andas in. Släpp det du behöver släppa när du andas ut. Låt oss flöda tillsammans!

Veckans rekommenderade yogapass

Testa alla eller kanske välj ut en favorit.

Berätta gärna för mig hur det går för dig. Dela gärna dina erfarenheter och upplevelser i vårt community & facebookgrupp BEYOGA365.

Via BEYOGA365 önskar Yogobe vägleda, inspirera och motivera oss alla till regelbunden yoga och träning på mattan, yoga som förhållningssätt i vardagen och hållbar hälsa. Varje månad genom årets 365 dagar bjuder BEYOGA365 på ett nytt tema (läs mer om dem här) under vägledning av olika experter som du kan följa efter egen förmåga. Just denna temamånad är det Emma Öberg som tillsammans med sina vänner på Yogobe guidar dig med videos, inspirerande läsning och peppar dig här i bloggen samt i våra communityn på Facebook: BEYOGA365 och YOGAMOM365.

Josephine Selander

Josephine är grundare av Viryayoga, en dynamisk yogastil med glädje och fokus på hälsosam biodynamik. Hon utbildar yogalärare på Nordiska Yogainstitutet, och börjar i höst doktorera i hur buddhism implementerades i psykologin under 1900-talet ur ett känsloperspektiv.

Les mer