Yoga + löpning = en bra kombo

03 April 2014 | By Yogobe

- ”Yoga ger mig balans i livet, det är på mattan som jag finner mig själv. Här bygger jag styrka och flexibilitet, både fysiskt och mentalt, men löpningen finns fortfarande med i mitt liv, säger Vibeke Klemetsen som är yogalärare och känd programledare på norsk TV. Hon upptäckte yogan redan för mer än femton år sedan och idag har yogan blivit en livsstil.”Jag hoppas yoga kan bli är en del av vardagen för fler människor. Den ger mig en stadig mental närvaro, större känslighet för den jag är och en större tillit för livet. Dessutom får yogan mig att känna mig frisk och sund och klarare i huvudet. Detta tror jag alla behöver”, säger Vibeke.

För Vibeke har både yoga och löpning en plats i livet, och hon ser de båda som ett bra komplement till varandra.
-  ”Jag har alltid varit väldigt aktiv och när jag var yngre sprang jag en hel del. Det ökade mitt behov av stretching för att kroppen inte skulle bli stelare och det var ett av skälen till att jag började med yoga”, säger hon.

Vibeke berättar att det finns flera anledningar till att kombinationen av yoga och löpning är bra. Man får arbeta med kroppen på två olika sätt. Och dessa två metoder kompletterar varandra.
- ”Att springa i skogen är det bästa som finns, särskilt en runda utomhus på sommaren. Det ger mig massor av frisk luft och det är skönt att använda kroppen, säger hon.

Hon har själv kurser och specifika yogapass för löpare både i Norge och här på Yogobe. Konceptet: ”Yoga för löpare” fokuserar specifikt på yogans effekter i kombination med löpning. De övningar som görs stärker musklerna och gör kroppen mer flexibel, vilket ökar löparglädjen och verkar skadeförebyggande. Hon påpekar också att det är viktigt att inte glömma andningen - en ökad medvetenhet om andningen förbättrar både uthållighet och fokusering. Vill du få tips kring andningen, ta del av Camilla Oldbergs introduktion till temamånaden Yoga for runners. Den första veckan fokuserar vi på andning som daglig practice vid sidan av stunderna i spåret.

- ”För dig som vill komma igång och springa är mitt bästa tips att köpa ett par riktigt bra löparskor och ge dig in i skogen! Springer du redan mycket så skulle en teknik-klass med en kunnig coach göra att du att få ut ännu mer glädje av löpningen”, avslutar Vibeke.

Blir du nyfiken på hur en yogaklass anpassat för löpare kan se ut? Prova en klass med Vibeke nu. Gå till VIDEOS och välj sedan Vibeke Klemetsen. Du kan vara igång på några minuter. Är du inte ännu medlem på Yogobe bli det. Det är gratis att testa tjänsten och helt utan bindningstid.
BLI MEDLEM

- För att ta del av inledningen för denna temamånad: ”Yoga for Runners” klicka här!
- Om du gillar utmaningar inom Yoga, läs mer om BEYOGA365 som är en månadsutmaning som tar dig genom året månad för månad.

Yogobe

Vi skriver, kurerar, skapar och gör vårt yttersta för att inspirera och guida våra läsare och medlemmar till balans och hållbar hälsa. När du saknar kunskap eller material inom ett visst ämne, tveka inte att kontakta oss: [email protected]