Stretcha sinnet - yogafilosofi i löparspåret

08 april 2014 | Av Yogobe

Yoga är inte bara något som endast utövas på en yogamatta. Det är ett förhållningsätt till livet i stort med målet är att hitta vårt sanna jag, vår innersta kärna. Många löpares första möte med yoga kommer av en önskan att förbättra fysiska kvalitéer som flexibilitet och andning, men var inte rädd för att även kika in i yogans filosofiska värld. Där finns många fina tankar om hur våra handlingar och tankar påverkar vår känsla av ett meningsfullt liv. Yoga Sutras åtta steg lär oss att använda intention, form och andning så att vi kan utveckla fokus  – perfekt för oss löpare! Här berättar löpcoachen och yogaläraren Sara Ivarsson mer. 



Nedan kan du läsa om hur de två första stegen, levnadsreglerna yama och niyama, kan appliceras på en löpares sinne och hur du utvecklas genom att ta med dessa tankar ut i löparspåret.

Yama
Yama består av fem principer vi vill undvika för att inte orsaka negativa effekter på oss själva och vår omgivning: ickevåld (ahimsa), att inte ljuga (satya), att inte stjäla (asteya), att inte vara girig (aparigraha) och avhållsamhet, att inte slösa din energi (brahmacharaya).

Ickevåld kan verka självklart men vid närmre eftertanke ignorerar många löpare tecken på överbelastning och fortsätter träna till en skada uppstår. Genom att praktisera satya, som uppmuntrar till ärlighet, i kombination med ahimsa kan du undvika skador. Var ärlig mot dig själv och stanna eller sakta ner om du känner smärta. Var även ärlig mot andra och be din träningskompis att sakta ner eller låt hen springa iväg om tempot är för högt för dig.

Asteya och aprigraha går hand i hand. Stjäl inte från dig själv genom att nedvärdera din egen kapacitet, men var inte heller girig och utsätt dig själv för negativa situationer genom att överskatta din förmåga och kräva mer av dig själv än du har kapacitet till. Asteya handlar självklart även om att respektera andras egendom och att följa tävlingsreglerna och inte fuska, medan aparigraha talar om att inte vara avundsjuk på andras prestationer eller löparprylar av senaste modell.

Den traditionella tolkningen av Brahmacharaya är celibat, men kan även tolkas som att vara måttlig i tankar och agerande och att använda sin energi rätt. I löpspåret praktiserar du Brahmacharaya genom att kontrollera dig själv och inte rusa i väg i så att du tar tvärstopp halvvägs in i intervallpasset eller startar för snabbt i ett lopp.

Niyama
Niyamas, som handlar om vår attityd mot oss själva, är principer vill vi använda för att öka lycka och skapa inre balans och harmoni: renlighet (saucha), förnöjsamhet (santosha), brinnande entusiasm/ihärdighet (tapas), självstudier (svadyaya) och överlämna sig till det gudomliga (ishvara pranidhana).

Målet med saucha är inte att alltid lukta rosor och vara nytvättade. Som löpare vet vi att lera, svett och stinkade strumpor ingår. Håll istället kroppen ren med hälsosam och näringsrik mat och håll dig borta från otillåtna preparat.

Santosha förespråkar att du uppskattar och är nöjd med det du har. Även om en tävling eller träning inte gav det resultat du planerat finn glädje i det som faktiskt gick bra, t ex att det var det roligaste loppet på året, eller du hade en känsla av lätta ben och fin teknik. Gör ditt bästa och går det inte som du tänkt dig så får du acceptera det, lära dig av det och gå vidare.

Tapas är drivkraften som får dig att genomföra även den sista intervallen, som lyfter dig igenom de tuffa partierna i ett marathon och som får dig att fortsätta trots allt du vill är att stanna. Disciplin och att våga gå (springa) utanför bekvämlighetszonen utvecklar dig.

Genom studera oss själva upptäcker vi hur vi reagerar i olika situationer. Svadyaya uppmuntrar dig att lyssna på kroppen och lära dig hur den fungerar. Kör inte bara på efter ett förutbestämt träningsschema. Stanna upp och känna efter: Vad säger kroppen dig? Lär även känna dina tankar och beteende. Hur reagerar du när löpningen är intensiv eller när ett långpass blir långtråkigt? Vill du ge upp? Eller kämpa?

Ishvara pranidhana betyder överlämna sig till det gudomliga. En tolkning som kan passa löpare är att släppa taget om det saker du inte kan förändra för att få mer energi över till saker som du faktisk har kontroll över. Slösa inte energi på att irritera dig över att det regnar på tävlingsdagen, fokusera istället på att välja skor som bäst passar underlaget.

Varma hälsningar,
Sara Ivarsson

Lästips

Om Sara

Sara bor i Malmö och arbetar som löpcoach och yogalärare. Så här beskriver hon själv sin relation till yoga:
"Fördelarna med yoga sträcker sig så mycket längre än det fysiska. Genom yogan har jag lärt mig att fokusera, att andas fullt och att ändra mitt förhållningssätt till löpningen så att jag springer med fjärilar i magen av förväntning och glädje istället för av nervositet och prestationsångest.

Jag har alltid haft en inneboende lärare i mig och i takt med att jag fördjupat mina kunskaper inom löpning, träning och yoga för egen skull har coachningen kommit som en naturlig del."
Läs mer om Sara på hennes hemsida eller följ henne på Facebook!

Yogobe

Vi skriver, kurerar, skapar och gör vårt yttersta för att inspirera och guida våra läsare och medlemmar till balans och hållbar hälsa. När du saknar kunskap eller material inom ett visst ämne, tveka inte att kontakta oss: [email protected]