Så pratar du med din dotter – tips från Tjejzonen

22 desember 2024 | Av Tjejzonen

Dagens ideal och krav kan göra det svårt för unga tjejer att känna sig trygga i sig själva. Tjejzonen möter dagligen berättelser om osäkerhet och ensamhet. Genom att skapa en trygg plats för samtal och fokusera på känslor istället för yta, kan vi hjälpa våra döttrar att bygga självkänsla och mod att möta världen. Ta del av tips på hur du kan prata med din dotter här!


Går det att förhålla sig till ideal, kläder och utseende på ett sunt sätt som ung tjej idag? Hur pratar man med sin dotter om denna fråga? Hur får man henne att förstå sitt värde och bli trygg i sig själv?

Många unga tjejer uttrycker sig genom sitt utseende – testar stilar och framhäver sin egen identitet. De leker med det, det är kul och utforskande. Men det kan bli problematiskt. Det kan påverka tjejens självkänsla, med överdrivet jämförande och beteendeförändringar såsom överdrivna rutiner och ritualer kring hudvård, ätande och tränande. En drastisk förändring kring viktnedgång eller viktuppgång är ofta ett tydligt varningstecken.

Tjejzonen är Sveriges största stödorganisation för tjejer. Varje kväll, året runt tar vi emot samtal från tjejer som behöver stöd. Många tjejer uttrycker i våra samtal att de inte känner sig sedda eller lyssnade på. Att ingen ser hur de mår. Eller att det är för stort fokus på lösningar. Som att de bara ska sluta med något, ändra något eller börja med något.


Tips på hur du kan bemöta en ung tjej i din närhet, utan att ställa krav på henne:

  • Skapa ett tryggt och säkert rum för samtal. Vi vet att det låter lättare än vad det är, då man som anhörig säkert bär på mycket inombords – såsom oro, vilja till förändring, förståelse och en förändring av beteenden.
  • Lägg undan dina egna tankar för en stund och välkomna det som kommer fram. Använd öppna frågor såsom Hur? Vad? Hur känns det för dig? Hur är det för dig att uppleva det här? Vad tänker du? Vad känner du? Vad tror du att du behöver? Vad kan jag göra för dig?
  • Undvik varför-frågor då det kan låta anklagande. Med varför-frågor kan man hamna i anklagande där personen känner att den måste förklara sig. Detta hindrar möjligheten för djupare samtal.
  • Försök att inte fokusera på beteenden, eller något ytligt och fysiskt. Tjejerna berättar för oss om en skam när de blir uppmärksammade på beteenden, att det är som att de gjort något fel vilket leder till att de sluter sig. Undvik frågor såsom Varför har du på dig det där? Ska du verkligen sminka dig så mycket? Varför följer du de där personerna på Instagram? Vad lite du äter / Vad mycket du äter / Du har gått upp i vikt. Prata istället om känslor, mående och bakomliggande orsaker.
  • Du kan nämna att du sett en förändring, utan att specificera – och fråga hur hon mår. Det är viktigt att visa att det finns tid för lyssnande, att du inte distraherar dig med något medan du pratar. Det kan vara svårt att finna tiden att samtala – se till att både själv ta initiativ till samtal och var uppmärksam på när hon tar initiativ, och skapa utrymme i dessa stunder.
  • Lyft hennes styrkor och det unika i henne. På så sätt får hon en möjlighet att se vad som är fint och bra med just henne. Det är också ett bra sätt att skifta fokus från det negativa som känns inom henne, och leda bort från prat om beteenden/förändringar/lösningar.
  • Visa att känslor är okej, att du inte är där för att döma. Att du på riktigt är intresserad av hur hon tänker, känner och upplever saker.
  • Relationen är det viktiga. Hon ska kunna känna att hon kan dela med sig och öppna upp sig om det som känns pinsamt, jobbigt och dåligt. Hon behöver känna sig accepterad precis som hon är.


Var tydlig med att du finns där för henne när hon behöver

Forskning visar att delning av tankar, funderingar och frågor kan lätta på mycket känslor. När man bär på saker i sin ensamhet kan man lätt slå knut på sig själv, vilket både blir tungt att bära och svårt att komma ut ur. Samtidigt är det inte alltid lätt för unga att förklara vad de bär på inombords. Tvinga inte fram något. Låt det ta tid. Fokusera på att visa att du finns där när de behöver.

När en ung person känner att den har ett tryggt rum att gå till om den skulle behöva, stärks dennes egen agens vilket hjälper dem att ha modet och styrkan att ta egna beslut och gå egna vägar. De känner tillit, stöd och kärlek, vilket hjälper dem att växa som personer.

Vad kan VI göra? Håll relationen vid liv och var trygg och accepterande. Om det behövs mer professionell hjälp, tveka inte att ta kontakt med elevhälsa, vård, BUP eller annat. Det är viktigt att särskilja vilket typ av stöd du som närstående kan ge. Det är din uppgift att vara familj och en trygg plats, medan behandling och vård ska ges av någon annan.

Föreläsning: Hyperideal – Orimliga skönhetsideal, omöjliga att uppnå ❤️

Den 27 januari bjuder Yogobe och Tjejzonen in er till en kostnadsfri LIVE-föreläsning på ämnet "Hyperideal". LIVE-sändningen leds av två sakkunniga representanter från Tjejzonen: Ida Olihl, sakkunnig inom ätstörning och ansvarig för Tjejzonens anhörigstöd, och Anna-Maria Ahlgren, utbildningsansvarig i Tjejzonen.

För vem: Denna livesändning är utformad för dig som är tjej, närstående till en tjej eller är intresserad av hur du kan bemöta tjejer i åldern 10-25 år. 

Boka din plats idag – klicka här!

Kom ihåg att ta hand om dig själv – och be om professionell hjälp om det behövs

Det är också viktigt att ta hand om dig själv – härbärgera alla känslor och tankar som väcks inom dig på det sätt du behöver, men låt det inte gå ut över relationen. Precis såsom du önskar att den unga tjejen ska ta stöd av dig, kanske du behöver ta stöd av någon annan. 

Att vara anhörig är inte lätt. Det är ett stundtals tufft jobb att navigera mellan sig själv och någon man tycker om. Att vara ett stöd är att vara tålmodig och inte framrusande, lugn och inte stressad, acceptera och inte ifrågasätta. Tro på personens egenkraft och dra gränser och var uppmärksam på om stödet behöver komma från någon annan.

Hör gärna av dig till Tjejzonens anhörigstöd [email protected] för frågor som rör ätstörningar och [email protected] för alla frågor som kan röra dig som är anhörig till en ung tjej.

Om din dotter behöver extra stöd så finns vi i Tjejzonen här och lyssnar. Det är kostnadsfritt, anonymt och våra volontärer är alltid tjejer.

Långtidsstöd:

Chatt-, röst- eller videosamtal med en och samma volontär under en längre tid. Upp till 6 månader med möjlighet till förlängning.

Allmänna chatten & Ätstörningschatten:

Chatta i en av våra två stödchattar, varje kväll, året runt och hela jullovet.


I Tjejzonens adventsljusstake är ett av fyra ljus släckt, för att symbolisera att var fjärde* ung tjej inte mår bra. Med din hjälp kan vi tända det sista ljuset. Varje kväll, året runt och hela jullovet har Tjejzonen öppet för unga tjejer som behöver någon som lyssnar och stöttar. Delta här.