Hormonyoga för sköldkörteln

30 mars 2018 | Av Yogobe

Många lider av problem med sköldkörteln. Men vad ligger bakom dessa problem? Och hur kan yoga hjälpa oss må bättre? Ylva Deplanck, leg. sjukgymnast samt yogalärare/yogaterapeut har erfarenhet av att arbeta med hormonyoga och berättar här dels hur vårt hormonella system fungerar, dels hur hormonyoga kan hjälpa dig att må bättre. 


Vårt hormonella system

När det kommer till yoga för sköldkörteln känns det angeläget att förmedla det oerhört komplexa med vårt hormonella system – hur allting hänger ihop. Här är ett försök att beskriva viktiga bitar som jag har lärt mig, läst mig till, förstått och erfarit av egen erfarenhet hos mig själv och andra. Dock är jag är långt ifrån någon expert och påstår inte att detta är hela sanningen. Variationerna hos människor är många. Det är också viktigt att ta med sig att det är upp till var och en att ta till sig det som känns bra att testa för sin egen hälsa, oavsett symtom. Yogan kommer inte bota din hypotyreos

Hjärnan är sambandscentralen
Allt börjar egentligen med hjärnan, vår sambandscentral. Hypotalamus läser av allt som händer. Den skickar signaler till hypofysen, vad som ska åtgärdas, hypofysen skickar i sin tur ut signaler i form av hormoner vidare ut till kroppen och dess endokrina organ. Några av dessa kommer jag beröra här i texten.

Inom kvinnans hormonsystem är den så kallade OAT-axeln, med äggstockar, binjurar och sköldkörtel, viktig (i nuläget finns hormonyoga endast utvecklad för kvinnans hormonsystem). Det som händer i ett av dessa organ kommer att ha en fysiologisk effekt på den här axelns övriga organ, vilket innebär att de tre organen är hormonellt beroende av varandra för optimal funktion.

Men det är hjärnan och hypofysen som skickar signaler till dessa organ och berättar för det endokrina organet hur mycket hormon som ska byggas.

  • FSH och LH -> till äggstockarna, berättar hur mycket östrogen och progesteron som ska byggas.
  • ACHT -> till binjurarna, berättar hur mycket kortisol som ska byggas.
  • TSH -> till sköldkörtel och berättar hur mycket hormoner, T3 & T4, som ska byggas.

Det är alltså hjärnan som styr mängden, inte organen i sig egentligen!

Vad är det som händer när energin minskar och vi får hypothyreos? Jo det handlar om underfunktion i sköldkörteln, vilket tusentals* människor i Sverige lider av, mestadels kvinnor. Hjärnan vill minska energin och försöker bromsa den överbelastning du har i ditt system.

Ofta har vi har utsatt vårt system med för mycket stress och aktivitet i förhållande till återhämtning; sömn, vila, trygghet. Därutöver kanske systemet blivit belastat med bristfällig näring eller dåligt näringsupptag. Även belastning med mediciner, miljögifter och olika produkter (plaster, hudkrämer med mera) påverkar våra hormoner negativt.

Binjurarna – en viktig nyckel
Vi blickar nu mot binjurarna. Dessa endokrina organ sitter på toppen av njurarna och producerar våra stresshormoner; kortisol och adrenalin (på order av hjärnan och det sympatiska nervsystemet). Kortisol byggs av progesteron (det ena av äggstockshormonerna) så med mycket stress skapas på sikt en progesteronbrist (och en relativ östrogendominans) varpå den viktiga kvoten mellan progesteron och östrogen rubbas.

I början blir du alert av kortisol, men pågår det under en längre tid och du inte lyssnar in signalerna som ber dig bromsa och vila så kommer kroppen och hjärnan ändra sin taktik och sänka kortisolet vilket ”tvingar” in dig i vila. Dessa stresshormoner är dessutom blodsockerhöjande vilket gör att du lätt dras till sötsaker och snabba ”energikickar” som bidrar till att belasta systemet ytterligare.

Binjuretrötthet upptäcks ofta sist, trots att den ofta uppstår först. Få hormoner – exempelvis insulin, progesteron, östrogen och testosteron – har möjlighet att arbeta på optimal nivå när binjuretrötthet föreligger. Vid det laget känner du dig antagligen supertrött men samtidigt uppe i varv och har svårt att sova. Du lider ofta av en slitsam känslomässig berg- och dalbana.

Levern
Levern är ett viktigt organ på många sätt, bland annat ska levern omvandla T4 till T3 (i sköldkörteln) och för det behövs progesteron (som det blir brist på då vi stressar). Resultatet är att konverteringen blir sämre och energin minskar. Ämningsomsättningen och fettförbränningen går ner. När levern är överbelastad på grund av stress, dålig näring, för lite sömn, gifter så fungerar den sämre och hinner inte med alla sina arbetsuppgifter – vilket resulterar i ökad ansamling av gifter och inflammatoriska processer ökar i kroppen.

Tarmen och matsmältningen
En fungerande tarm är också avgörande för en god hälsa och ett välfungerade hormonsystem. Mycket av immunförsvaret sitter i tarmen och en stor del av serotoninet skapas här (förutom i hjärnan). En belastad tarm som läcker kan bidra till och orsaka autoimmuna sjukdomar såsom Hashimoto (drabbar sköldkörteln) med flera.

Några viktiga varningstecken
Viktiga varningstecken från kroppen (egentligen hjärnan) är kvarvarande och tilltalande besvär inom dessa områden:

  • Trötthet
  • Magbesvär
  • Sömn

Ta dessa varningssignaler på allvar! De kan vara försteget till att hjärnan börjat ”stänga av” de endokrina – hormonproducerande organen.

Balansera systemet med yoga

Yoga bidrar på många sätt till att balansera upp hela kroppen, inklusive vårt hormonella system. Yogan stödjer kroppens ständiga strävan till homestoas = balans. HoliYoga Hormon är en yogaform som just syftar till att förbättra cirkulationen och syresättningen av hjärnan, körtlar och fortplantningssystem. 

Denna typ av hormonyoga utgår ifrån kommunikationen mellan våra chakran och tillhörande hormonkörtlar. Övningarna stimulerar flödet och för att bidra till att öppna vägar för energin. Organ och körtlar masseras, stretchas, komprimeras, stimuleras på olika sätt med rörelser, andning, vibrationsljud, intention med mera. Yogan öppnar för en fysiologisk- kemisk- hormonell- och emotionell dialog som kan frigöra blockeringar på ett djupare plan.

Hormonyoga, när den inriktar sig på att balansera ett stressat system, har fokus på att stödja det lugnande parasympatiska nervsystemet med mycket återhämtning, andning, mjuka och lugna asanas samt att stärka din insikt och kärleksfulla känsla gentemot dig själv för att kunna förändra djupt rotade mönster och präglingar som bidrar till att du dras in i stress, oro, rädsla.

Många vittnar om goda effekter av hormonyogan inom flertal områden, en del kan minska eller sluta med Levaxin (medicin vid låg sköldkörtelhormonproduktion), vissa blir gravida och många berättar att de mår överlag bättre.

Om du utövar hormonyoga för att komma till rätta med en hormonell obalans så är det regelbundenhet som gäller och att rusta sig med tålamod. Att skapa sig en obalans är ofta något som skett över lång tid och många gånger är justeringen tillbaka ingen ”quick fix” utan något som behöver balanseras över tid. Ta gärna kontakt med en duktig hormonyogalärare för individuella råd, tips och yogapass att träna efter hemma. Gå på en klass för att få motivation och inspiration. Träna hormonyoga hemma med Yogobe.

Självklart behöver hormonyogan vara en del i en balanserad livsstil med nyttig kost, rent vatten, god sömn, motion, sol och dagsljus, minimera miljögifter etc.

Hari Om

*Enligt Sköldkörtelförbundet finns det c:a 440 000 personer med behandlad hypotyreos i Sverige, men mörkertalet är stort. 

Videotips

Introduksjon
5 min

Yoga with

Ulrica Gulz berättar vad HoliYoga Hormon är och hur denna yogaform kan användas.

Klass
30 min

Yoga with

Ett mjukt helkroppsflöde med hormonyoga som fokuserar på övningar som kan bidra till sköldkörtelbalansering.

Klass
30 min

Yoga with

Fokusera på flödet i kroppen med hormonyoga och endast sittande rörelser.

Workshop
45 min

Yoga with

RAR-pass – verktyg för att hantera stress, genom Rotlinje, Andning och Rymd, att ta med från mattan ut i livet.

Om Ylva

Ylva Deplanck driver företaget Roots and Crown. Hon är legitimerad sjukgymnast, diplomerad yogalärare/yogaterapeut, ledare i frigörande dans, andningscoach, sound healer samt mamma-mage-tränare. Läs mer om Ylva på hennes hemsida!

Yogobe

Vi skriver, kurerar, skapar och gör vårt yttersta för att inspirera och guida våra läsare och medlemmar till balans och hållbar hälsa. När du saknar kunskap eller material inom ett visst ämne, tveka inte att kontakta oss: [email protected]