Forskning: Lycka skapas genom gemenskap

01 mai 2018 | Av Yogobe

Vad får oss egentligen att må bra och vara lyckliga genom livet? Den frågan har forskare vid Harvard frågat sig – och efter att ha analyserat enorma mängder data har de svaret – trygga och kärleksfulla relationer. Vägen till ett lyckligt liv stavas alltså gemenskap. Dessutom gör goda relationer att vi lever längre. 


Vad vi tror gör oss lyckliga

Enligt Robert Waldinger, forskare samt psykiater vid Massachusetts General Hospital och professor i psykiatri på Harvard Medical School, anger omkring 80 procent av amerikanska unga idag att de vill bli rika och cirka 50 procent att de vill bli kända. Det i sin tur hoppas de ska göra dem lyckliga och välmående. Tidigare generationer har resonerat på liknande sätt.

Så här gick studien till

I en studie har man följt 724 män sedan de var tonåringar. Studien har pågått sedan 1938 och är en av världens längsta studier gjord på vuxna människor. (Av de ursprungliga männen lever idag endast 19 stycken.) Männen i studien kom/kommer från olika ekonomiska och sociala bakgrunder, från Bostons fattigaste stadsdelar till mer priviligierade Harvardstudenter. President John F. Kennedy var exempelvis en av dem som var med i den ursprungliga gruppen.

Under åren har forskarna samlat in alla typer av hälsoinformation och vartannat år har man frågat medlemmarna om deras liv generellt, men även frågor kring deras mentala och känslomässiga välbefinnande. Även familjemedlemmar intervjuades.

Forskarna utvidgade så småningom sin forskning till att inkludera också männens barn, idag över 1300 personer, för att ta reda på hur tidiga livserfarenheter påverkar hälsa och åldrande över tid. För mer än ett decennium sedan blev också fruarna till männen i studien inkluderade i forskningen.

Resultat

Forskarna har genom den omfattande datan kunnat konstatera att nära relationer, mer än pengar eller berömmelse, är vad som håller människor lyckliga under hela sitt liv. De band som skapas via goda relationer skyddar människor när livet är svårt, hjälper till att fördröja mentalt och fysiskt åldrande. Kvalitén på deltagarnas relationer är alltså en bättre förutsägare för långa och lyckliga liv än social klass, IQ eller till och med gener. Det här konstaterandet visade sig sant över hela linjen, både bland Harvard-männen och deltagarna från de fattigare områdena.

Studien visade även att människors nivå av tillfredsställelse med sina relationer vid 50 års ålder var en bättre förutsägare för fysisk hälsa framöver än vad deras kolesterolnivåer var. De personer som var mest nöjda i sina relationer vid 50 års ålder var de mest hälsosamma vid 80 års ålder. 

När forskningschefen Waldinger får frågan om vad han främst tagit med sig från studien som fortsatt pågår, svarar han:  “(...) jag försöker att ägna mer tid åt mina relationer än tidigare."

Lästips

Källor

Yogobe

Vi skriver, kurerar, skapar och gör vårt yttersta för att inspirera och guida våra läsare och medlemmar till balans och hållbar hälsa. När du saknar kunskap eller material inom ett visst ämne, tveka inte att kontakta oss: [email protected]