Stillheten finns inom oss alla. Det är en gåva, som kan vara ljuvligt gränslös, obekvämt skrämmande och så mycket mer. Här berättar yoga- och meditationslärare Anette Larjard om varför vi alla behöver stillhet!
Ta en paus från bruset, information & sociala medier
Det är i stillheten och tystnaden, som vi blir medvetna och närvarande i våra egna liv. Världen utanför sätts på paus och släpper sitt grepp om oss för en liten stund. Vi får möjlighet att verkligen hitta hem till dem vi är och vad vi vill, utan påverkan från andra i vår omgivning. En storhet som kan skapa känslan av förundran, styrka och trygghet.
Många människor älskar stillhet och har insett att de behöver den som kontrast till ständiga yttre brus. Den där stunden då man kan gå in i sig själv för att bara vara, för kreativitet, för andlig kontakt, eller för att landa i mellanrummet mellan in- och utandning.
Andra fördelar med stillhet är att nya idéer kommer till oss med lätthet, vi känner klarhet, energi och vi får hjälp att lyckas ta tag i livets utmaningar. Efter lite träning och villighet blir stillheten vår vän som finns där för oss, som ger balans för att fungera och leva som en hel och autentisk människa.
Rädsla för tystnad & stillhet – mer stress än återhämtning
Det finns också de människor som känner rädsla, ett obehag för vad de ska uppleva eller för att komma i kontakt med sig själv. Vissa får koncentrationssvårigheter och känner en otrygghet när det blir för lugnt runt omkring. En del trycker på pausknappen bara precis när situationen är akut och för vissa saknar den helt betydelse. Stillheten kan till och med uppfattas som tråkig, eftersom många hellre vill uppleva, utvecklas i sitt görande och ta tillvara på dygnets tjugofyra timmar. Kanske är även stillheten en prestation istället för välbehövlig vila från vardagsstressen. Det blir en kamp istället för en stund av njutning. Man har kanske ännu inte hittat poängen med att uppskatta de tysta orden eller att prioritera sig själv i sitt varande.
Det finns åtskillig forskning på hur välgörande stillheten är. Men vi ska inte heller glömma att det även finns forskning som visar det motsatta – vissa blir stressade av tystnad och att blicka inåt. Vi omges ständigt av ljud som distraherar oss från att lyssna på det osagda. Det finns en term för fenomenet som tros bli vanligare och vanligare, sedatfobi – rädsla för tystnaden.
Enligt Psychology Today kan stillhet skapa en känsla av oro och osäkerhet beroende av vad du förväntar dig av stunden.
Lugn andning & stilla kroppen
Stillhet i kroppen handlar om att musklerna är inaktiva. Denna stillhet leder till stillhet i andningen, som då blir djup, jämn och lugn. Stillhet i sinnet kan inte forceras fram. Den uppstår spontant på sitt eget sätt.
Vi kan bara skapa förutsättningar för att detta ska ske. Kroppen måste vara stilla och andningen behöver vara lugn. Tillåt sedan det ske som sker oavsett.
Lugn yoga såsom yin & restorative
Långsam medveten yogapraktik ger en fantastisk stillhet i sitt görande. Det har visat sig att lugn och medveten yoga kan ändra vår hjärnstruktur och bygger upp motståndskraft i nervsystemet. Du får hjälp att landa i stillheten. Det spelar ingen roll om du väljer yinyoga, restorative eller någon annan lugn form. Det viktiga är att lyssna inåt, så du med ärlighet kan känna efter vilken form som passar dig själv just nu i livet.
Idag tränar många yoga med känslan av prestationskrav. Man vill bli bättre. Viljan till mer ligger där och skvalpar i bakhuvudet. Detta oavsett om man tränar en lugn eller mer fysisk yogaform. Den ständiga balansen mellan varande och görande blir för det mesta tydlig. De som främst uppskattar varandet behöver ibland skapa mer görande och tvärtom.
Kan du själv hitta stillhet och lugn?
Är det ditt val eller är det något du bara hört och tror är bra och det rätta?
Fördelar med att träna på stillhet & lugn
- Reducerar stress
- Ökad energi och kreativitet
- Bättre fokus
- Kontakt med ditt inre
- Kroppens inre system lugnas, som blodtryck och andningsfrekvens.
- Landar i stunden och det som verkligen är viktigt för dig.
Lästips om stillhet och inre ro
- Meditation as a sacred practice, by Eleonora Ramsby Herrera.
- Att natta barn med mindfulness och regnbågar, av Bianca Barck.
- Forskning: Skogsbada för din hälsas skull.
Yoga online – för stillhet och lugn
Yoga with
A sweet, rejuvenating and relaxing yin yoga that culminates in blissful restorative yoga for clarity.
Meditere with
A slow-paced class that includes gentle yoga movements, meditation, and rest.
För att se en hel video behöver du vara inloggad som betalande medlem hos Yogobe. Ny till tjänsten? Prova gratis i 14 dagar, utan bindningstid. Klicka här och kom igång direkt!
Om Anette Larjard
Anette Larjard har under 20 år inspirerat till välmående med hjälp av meditation, yoga och näringsrik mat. För henne är det är en ynnest att få uppleva människors förändring till mer livsglädje, medkänsla, och att komma hem till sin egen unikhet och det som ger livskvalitet. Att varje dag lägga fokus på omtanke till sin kropp, sinne och själ.
Anette älskar att undervisa en långsam, medveten yoga med syfte att det är skönt att sträcka ut kroppen. Prestation och villkor för vad som är en acceptabel position och sin lycka lämnas utanför salen. Anette har även författat yogaböckerna: ”Yinyoga, tyst och stilla närvaro” samt ”Nordic Yoga, hälsa i vardagen”. Se mer av Anette på Instagram!