Detta är introduktionen till en månad (4 veckor) där vi kommer guida och inspirera till att komma i form med njutningsfull träning utan prestation. Med utgångspunkt från Ayurveda kommer jag lyfta fram hur man kan äta, inte säga vad man skall äta och jag kommer uppmana till träning, men inte bestämt vad för sorts träning. Det blir också en månad där vi fyller på med energi och kraft genom att använda tanken för att göra en livsstilsförändring genom att göra små förändringar i vardagen för att bygga upp och vidhålla en hållbar livsstil. Följ mig genom dessa 4 veckor här i BEYOGA365.
BEYOGA365 är en utmaning där vi månad för månad vägleder dig till hälsa och balans i vardagen genom kunskap och tips med yoga som utgångspunkt. Var med en dag här och där eller följ ett av våra månadsteman på dina egna villkor för yoga i vardagen och på mattan.
- Vecka 1: Njutningsfull träning utan prestation (detta inlägg)
- Vecka 2: Tankens kraft till ansträngningslös träning
- Vecka 3: Mat och träning i balans
- Vecka 4: Hållbar livsstil
Vecka 1 - Njutningsfull träning utan prestation
När du sist var ute i spåret och sprang lade du då märke till att vissa sprang med stor ansträngning flåsandes med öppen mun, medan några andra (kanske inte lika många) sprang så att det såg lätt och ansträngningslöst ut? Vad är knepet kanske du funderar?
Jag ska ge dig det… Strax.
Jag har träningsvana sedan c:a 48 år och har lång erfarenhet. Som liten började jag min träning som sexåring med dans. Sedan blev det gymnastik och sedan elitgymnastik och mycket annat. Idag vid 54 års ålder är det yoga på mornarna, löprundor speciellt under sommarhalvåret, på vintern desto mer skidåkning och lite gym. Jag lever helt enkelt ett aktivt liv men är ingen fanatiker. Jag har hela livet sett träning, eller rättare sagt möjligheten att röra på mig, som glädje. För glädjen är min drivkraft långt mycket mer än bara prestationen. Ofta går de hand i hand med varandra men lusten och glädjen behöver alltid vara större än viljan att vara på topp.
Så om du vill komma igång att träna eller kanske redan tränar och vill förbättra din prestation med hjälp av flow och glädje så har jag några tips.
Utifrån Ayurveda som jag jobbar med är vi olika, har olika kroppskonstitution och har därför olika rytm. Detta leder till att olika träningsformer passar oss bättre än andra. Vill du veta vilken kroppskonstitution du har kan du göra ett test och sedan läsa här om hur man kan förhålla sig till träning beroende på sin dosha (kroppskonstitution)
För att uppnå balans, flow och en uppbyggande, ansträngningslös träning ska du från och med nu börja använda din näsa för att andas och inte munnen.
Detta är veckans utmaning!
Munnen har vi fått för att äta, dricka och tala med, andningen är tänkt att ske genom näsan. Näsan är en suverän konstruktion som värmer och filtrerar luften vi andas. Andas vi intensivt genom munnen så startar vi så småningom kamp- och flyktsignalen och vi känner alla av hur jobbigt det är i en uppförsbacke och vi andas frenetiskt genom munnen för att få tillräckligt med luft. Bara tanken att andas genom näsa, tänker du, är helt vansinnig!
Vill du du träna långsiktigt, utan skador och infektioner och i flow och balans - börja ditt nästa träningspass med att andas med näsan!
OCH JA, du kommer behöva halvera ditt tempo de första veckorna! När du sedan har tränat upp din förmåga att andas genom näsan, kan du uppnå vilken nivå du vill. Många på toppelitnivå har börjat lära sig näsandningen så du kommer att få höra mer om det.
Din största utmaning kommer bli som för många andra, att hålla nere tempot. Vi är alla så fast i uppfattningen att träning ska vara slitsam för att ge resultat att du kommer att ha svårt att förstå att det är precis tvärtom. När du lärt dig vara i flow med din andning kan du ta med dig den andningen i allt du gör.
Som komplement till träning ute i friska luften där du tänker på att andas med näsan rekommenderar jag följande videos denna vecka där du även tar in näsandningen till fullo i din yogapraktik.
Det går alldeles utmärkt att ta dessa klasser var för sig. Det vi strävar efter att få till är kombinationen: Fysiskt pass + Andningsövning + Avslappningssekvens. Ge dig själv det du kan, hinner och känner att kroppen vill ha! Välj den/de sekvenser som passar dig. Kom i form med njutningsfull träning utan prestation tillsammans med oss.
Veckans rekommenderade videos
-
Om du har 20 minuter:
Vakna eller boosta energi med denna 20-minuters sekvens med Anja Berg för att komma i kontakt med din andning och prana-flödet i dig. Pranafiera dig själv - utan prestation! -
Om du har 45 minuter:
Gör denna kraftfulla klass som jobbar igenom hela kroppen med Josephine Selander med fokus på stabilitet och expansion som biomekanik. -
Om du har 60 minuter:
Avsluta eller börja dagen med att göra detta flödande yogapass med Viktor Frih som jobbar igenom igenom hela kroppen och ger dig en känsla av lätthet och välbefinnande. -
Veckans andningsövning:
Nadi Shodana - Gör denna enkla 10-minuters sekvens med Pia Wallberg innan eller efter yogaklassen.
Den går alldeles utmärkt att utföra för sig själv men denna vecka rekommenderar vi att du gör den tillsammans med yogapasset. -
Veckans avslappning:
Gör denna avslappnande 10-minuters sekvens med Pernille Bønkan som är ett perfekt avslut på dagen.
Berätta gärna för mig hur det går för dig med näsandningen. Dela gärna dina erfarenheter och upplevelser i Facebookgruppen.
Mer om ayurveda och kost
I min bok The Art of Eating: eller konsten att äta med inspiration av Ayurveda skriver jag mer om hur du kan hitta energin, balansen och din perfekta vikt med hjälp av Ayurveda. Gå vidare till Adlibris.
Via BEYOGA365 önskar Yogobe vägleda, inspirera och motivera oss alla till regelbunden yoga och träning på mattan, yoga som förhållningssätt i vardagen och hållbar hälsa. Varje månad genom årets 365 dagar bjuder BEYOGA365 på ett nytt tema (läs mer om dem här) under vägledning av olika experter som du kan följa efter egen förmåga. Just denna temamånad är det Emma Öberg som tillsammans med sina vänner på Yogobe guidar dig med videos, inspirerande läsning och peppar dig här i bloggen samt i våra communityn på Facebook: BEYOGA365 och YOGAMOM365.