Effekterna av aktiv yogastretch & yinyoga

12 April 2014 | By Yogobe & Sofie Ringsten Ljungqvist

En av yogans styrkor, oavsett stil, är att den balanserar upp ensidighet oavsett om det beror på stillasittande, löpning eller annan idrott där du använder samma muskler om och om igen. Yogan hjälper dig att öppna upp och sträcka ut de områden där energi stagnerat och bindväv torkat ut.



När du tränar spänner du muskler om och om igen och efter träningen kvarstår en viss anspänning i muskelfibrerna. Genom ”aktiv yogastretch”, dvs. den yoga som är flödande (läs astanga, anusara, vinyasa etc.), ökar blodcirkulationen vilket underlättar återhämtningsprocessen, och du kommer åt muskler som blir korta av exempelvis löpning. Yogan är unik med sina positioner som innefattar i princip hela kroppen (utom våra biceps), vilket har en enorm fördel för att balansera våra kroppars beteendemönster.

I Yinyoga, som skiljer sig dramatiskt från ”aktiv yoga”, låter vi våra muskler slappna av. Vi är inte ute efter att stretcha våra muskler så mycket som vi är ute efter att komma åt våra leder (ben, senor och ligament). Vi intar en position där vi slappnar av muskulärt för att sedan stanna i ca 3-5 minuter, så att våra ligament ”stretchas”. Detta måste genomföras på ett säkert sätt där vi anpassar oss efter den vävnad vi vill träna, då vi kan inte ”stretcha” våra ligament så som våra muskler. Syftet är att återskapa kroppens naturliga rörelseförmåga i lederna, där det inom yoga sägs att vår energi stagnerar.

Genom att rikta in oss på kroppens leder (bindväv/fascia) får vi en positiv inverkan på vätskeflödet i kroppen, som i sin tur påverkar energinivån, som påverkar alla våra organ. Nervsystemet (som är inbäddat i bindväv) påverkas, och det sker en smärtlindring i kroppen. När det gäller smärta, och specifikt kronisk smärta, är alltid vätskeflödet i vår fascia/bindväv involverat. Områden i kroppen där fascia/bindväv torkat ut av olika anledningar (läs beteendemönster) kan sprida sig i kroppen, vilket är en av anledningarna till att smärta sprider sig.

Dagligen jobbar jag bland annat med idrottare och poliser som använder yinyoga tack vare dess skadeförebyggande effekter, förmåga till utökad prestation, påverkan på nervsystemet och magiska sätt att varva ner.

Effekterna av yoga, oavsett aktiv yoga eller yinyoga, är många och djupa, men jag tror att du fått en ide om de generella skillnaderna mellan aktiv yogastretch och yinyoga, och viktigast av allt att du fått en ide om att kroppen mår fantastiskt bra av yogans unika sätt att öppna upp hela kroppen.

Jag önskar dig varmt välkommen till yin yogans magiska värld!
Varma hälsningar,
Sofie Ringsten

Lästips

Sofie Ringsten Ljungqvist

Sofie är yogaläraren som mer än gärna grottar ner sig i anatomi och filosofi. Hon trivs som fisken i vattnet när hon utövar SUP Yoga och brinner för Yinyoga, inom vilka hon även håller yogalärarutbildningar.

Yogobe

Vi skriver, kurerar, skapar och gör vårt yttersta för att inspirera och guida våra läsare och medlemmar till balans och hållbar hälsa. När du saknar kunskap eller material inom ett visst ämne, tveka inte att kontakta oss: [email protected]