Nenähengitys ja hapensaanti

06 juni 2017 | Av Yogobe

Mihin keskityt urheilusuorituksesi aikana? Mietitkö treenistäsi selviytymistä, oikeaa suoritustekniikkaa tai kehittymistäsi? Jos et vielä ole kiinnittänyt huomiota optimaaliseen hengitykseen, nyt on korkea aika.


Eräässä tutkimuksessa seurattiin huippu-urheilijoiden hengenvetojen määrää, hapensaantia ja pulssia juoksuharjoituksen aikana.

Tiesitkö että pelkkä hengitykseen keskittyminen rauhoittaa oloa? Kokeile tätä rentouttavaa ja yksinkertaista hengitysharjoitusta kanssamme.

Ensin mittaukset tehtiin niin, että juoksijat hengittivät harjoituksen ajan suun kautta. Sen jälkeen heitä pyydettiin opettelemaan hengittämään nenän kautta. Muutamien viikkojen kuluttua samat mittaukset tehtiin uudestaan, mutta tällä kertaa pelkän nenähengityksen avulla.

Jälkimmäisellä kerralla kävi ilmi, että nenähengityksellä tarvittiin noin 15 hengenvetoa minuutissa, jotta hapensaanti olisi riittävää. Suun kautta hengitettäessä vastaava luku oli noin 45-50 hengenvetoa minuutissa. Yksi syy tähän on se, että nenähengitys aktivoi keuhkojen alaosaa, jolloin pinta-ala kaasujen vaihdolle suurenee.


​Hengittämällä nenän kautta aktivoit myös anabolisia eli rakentavia reaktioita, mikä aikaansaa flown tunteen harjoituksen ajaksi.

Joskus ajatellaan, että treenaamalla niin kovaa kuin mahdollista keho pääsee anaboliseen tilaan heti harjoituksen jälkeen. Jos treenaamme tällä tavalla, käynnistämmekin tosiasiassa katabolisia eli hajottavia reaktioita. Seuraukset ovatkin monille tuttuja, ja ne tulevat usein loukkaantumisten ja tulehdusten muodossa.

Jos siis haluat treenata kovaa ja saavuttaa flowtilan, mutta välttää loukkaantumisia ja tulehduksia – aloita seuraava harjoituksesi nenähengityksellä!

Lue lisää hengityksen merkityksestä

Videovinkit

Föreläsning
5 min

Andas with

Tutustu Ujjayiin eli syvään kurkkuhengitykseen

Yogobe

Me kirjoitamme, keräämme, luomme ja teemme parhaamme inspiroidaksemme lukijoitamme ja jäseniämme kestävään hyvinvointiin. Jos kaipaat sisältöä jostain tietystä aiheesta, älä epäröi ottaa yhteyttä: [email protected]

Yogobe Nyhetsbrev
Vill du få inbjudningar, tips och inspiration direkt i din brevlåda online?

Läs vårt senaste nyhetsbrev