Yoga utanför mattan: Del 4

21 oktober 2013 | Av Annika Sjöö

Välkommen till den fjärde och avslutande veckan i oktober-challenge ”yoga utanför mattan”. Den här veckan presenterar vi hälsoexperten och Aftonbladets "shape up-bloggare" Annika Sjöö.



Hej allihop!

Det är jag som är Annika Sjöö och jag kommer att inspirera dig under den närmaste veckan. Temat för det här inlägget kommer att vara ren mat. Innan jag börjar vill jag säga; om du ännu inte är medlem i gruppen #BEYOGA365 så rekommenderar jag att du kikar på det länkade blogginlägget nedan, som presenterar hela oktober månad. Så väl det som händer innan denna vecka och efter denna vecka, under vilken jag kommer guida er på temat REN MAT i tre steg. Återvänd sedan hit till mig så kan vi sätta igång vecka 4 tillsammans. Introduktion till oktober challenge på temat: Yoga utanför mattan

Ren mat i en ren kropp

Idag har många av oss goda förutsättningar för att leva ett hälsosamt liv! Ändå rör sig en stor del av oss mot större och större ohälsa och varför är det så? Jo, en av bovarna i dramat är just maten vi äter idag. Om vi blickar tillbaka på hur vi åt när människan utvecklades så är det en stor skillnad på maten då och maten idag. Vad åt vi på stenåldern då människan levde som jägare och samlare? Ja, om vi inte kände någon som levde då så kan vi inte till 100 % veta, men vi kan till största sannolikhet via forskning konstatera att vi åt sådant som vi kunde jaga, fiska och plocka i naturen. Vi åt med andra ord REN mat! Vi åt definitivt inte färdiglagade rätter med olika tillsatser för att t.ex. påverka konsistens, hållbarhet och färg. Vi åt maten utan att behandla den eller proppa den full med onaturliga ämnen. På den tiden fanns heller inte de folksjukdomar vi lider av idag och som vår mat är en stor bidragande orsak till t.ex. diabetes, fetma, cancer, hjärt- och kärlsjukdomar, olika allergier etc.

Visste du att en av våra allra populäraste rätter - ”hotdogen” har en innehållsförteckning på 20 olika ingredienser? Den vanligaste sorten innehåller endast 33 % kött, vilket innebär 67 % ”annat”! Ingredienser som vi oftast heller inte vet vad de står för.

Min uppgift till dig den här veckan är att du ska försöka undvika så mycket ”annat” som du kan. Dvs sådant du inte vet vad det betyder på innehållsförteckningen. För visst vill du ha en så ren kropp som möjligt? Då är det på tiden att börja ge din kropp så ren mat som möjligt. Läs på innehållsförteckningarna. Äter du mat som endast innehåller en ingrediens är det självklart det allra bästa t.ex. 100 % torkade bananer eller krossade tomater, men mitt främsta budskap är helt enkelt att be dig sträva efter så ren och naturlig mat du kan och göra det till en vana.

Lycka till!

 

Annika Sjöö

Annika är en hälsoinspiratör med en lärarexamen i idrott/hälsa som brinner för dansen. Hon har ett stort intresse för kost, hälsa och träning och har numera vigt sitt liv åt detta.