Yoga utanför mattan: Del 3

14 oktober 2013 | Av Cecilia Duberg

Välkommen till den tredje veckan i oktober-challenge ”yoga utanför mattan”. Den här veckans inspiration skiljer sig lite från föregående veckor då jag kommer att guida er genom veckan med hjälp av video-föreläsningar. 


Det kommer att bli en mycket spännande vecka tillsammans med er i #BEYOGA365. Är du inte medlem i gruppen och är helt ny till bloggen så rekommenderar jag att du kikar på detta blogginlägg: Introduktion till oktober challenge på temat: Yoga utanför mattan som presenterar hela oktober månad. Återvänd sedan till detta blogginlägg som handlar om att fånga kraften inom sig med mental träning.

Fånga kraften inom dig med mental träning

Alla som utövar yoga vet att det är en process. Förmågan att skifta fokus stärks med tiden, känslan av att vara närvarande blir mer och mer tillgänglig och ödmjukheten inför kroppens olika dagsform eller begränsningar blir en tillgång. Dina mentala muskler av uthållighet, mod och acceptans tränas och stretchas. Samma träning kan – och bör – naturligtvis utövas utanför mattan också. För dem som lever nära yogans filosofi är det naturligt att följa lärans Yamas & Niyamas. Men man behöver inte känna till dessa  för att känna av yogaeffekter i attityd och livsinställning i vardagen. Du märker – att om du håller kvar ditt drishti – ditt blickfokus lite längre, om du andas lite djupare och agerar lite mer grundat där ute – blir livet bättre.

Den här veckan kommer jag att hjälpa dig med mental träning. Det är aldrig de stora omvälvande löftena om förändring och hälsobeteenden som blir verksamma. När förändringen blir för drastisk blir den sällan långvarig. Jag vet, både av erfarenhet från att ha jobbat med livsstilsförändringar och från vetenskapliga studier, att små små skiften i uppmärksamhet och av dagliga val gör all skillnad.

Jag vill den här veckan mana dig till att reglera ditt livstempo. Se till att du inte lever ditt liv snabbare än att du kan bygga in en medvetenhet om vilka impulser du agerar på och inte. Vilka tankar som påverkar dig. Hur du interagerar med dig själv och andra människor.

Till din hjälp ska jag ge dig några övningar som jag följer upp under veckans gång. Och jag behöver nog varna dig – de är oerhört kraftfulla. OM du gör dessa övningar varje dag under veckan kommer ditt liv förändras. Och ditt bidrag till den här världen likaså.

Övningarna som även presenteras lite mer utförligt i den tillhörande filmen, är:

  1. Varje kväll då du går och lägger dig; sammanfatta för dig själv de tre bäst stunderna under dagen. Tre saker du är riktigt stolt över, som har gjort de här världen lite bättre. Poängen är att du fokuserar på positiva events, återupplever dem i ditt sinne (hjärnan kan inte skilja på om du upplever det för att du GÖR de eller för att du tänker på det!)  och somnar med dem på din näthinna. Du kommer vakna med oanade krafter och fylla dagarna med positiva events bara för att slippa ligga länge på kvällarna och fundera.
     
  2. När du avslutar dagen – konstatera en sak du lärt dig. Gärna från en utmanande situation. Fundera på hur du vill bära med dig lärdomen genom livet. Tänk dig själv, sju sådana lärdomar på en vecka… det kallar jag grandios personlig utveckling!
     
  3. Stanna upp i mötet med andra människor. Lite längre, lite mer närvarande, med lite mjukare ögonkontakt och med mycket mer medvetenhet. Låt dessa stunder av möten – då du faktiskt ger en annan människa av din tid och uppmärksamhet – bli till en närvarokoll för dig själv. Om du använder möten med andra människor till att bli närvarande stunder, blir livet faktiskt lite längre, hjärtslagen mjukare och dagen mer innehållsrik. Vi är sociala varelser, och inget går upp mot fina, bra möten med andra!

Lycka till med dina utmaningar och din mentala träning. Jag är med dig hela veckan och vi hörs både här och i BEYOGA365 på Facebook. Kommentera, berätta hur det blir för dig och vad du upptäcker om dig själv när du tar dessa små små steg i helt rätt riktning.
 

Kärlek!
/Coach Duberg

Cecilia Duberg

Hälsopsykologen som guidar oss till välmående både live och online